Kako da napravite Pesto Đenoveze sos (Pesto Genovese)

PESTO GENOVESE


Kako napraviti Pesto Đenoveze sos. Koji sastojci nam trebaju da bismo napravili ovaj dobro poznat sos? Koje su njegove dobre strane što se tiče našeg zdravlja?


Pesto Đenoveze sos se pravi od  nekoliko jednostavnih sastojaka: maslinovo ulje, bosiljak, beli luk i parmezan sir. Neke varijante imaju i pinjole ili druge vrste oraha za dodatni ukus i teksturu. Napravite svoj pesto kod kuće lako mešanjem ovih sastojaka. Flavonoidni sastojci u pesto sosu pomažu u zaštiti vašeg srce i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.


Kako napraviti Pesto Đenoveze sos?


Potrebno vam je:
  • 100 grama svežeg đenoveze bosiljka. Ako imate poteškoća pri nabaci svežeg đenovskog bosiljka koji garantuje visokokvalitetnu aromu i ukus, koristite svoj lokalni bosiljak, ali uverite se da nije previše jak ili da nije jedna od onih sorti koja ima ukus skoro kao nana

  • 30 grama pinjola (sicilijanske su najbolje, ali i u Kaliforniji postoji sjajan kvalitet ovog proizvoda)

  • 60 g starog Parmigiano Reggiano ili Grana Padano sira sveže narendanog. Nemojte praviti kompromise oko ovog sastojka i uverite se da je odgovarajućeg kvaliteta

  • 80 ml Extra virgin maslinovog ulja

  • 10 g morske soli

  • 2 češnja belog luka, samo se uverite da nije prethodno oljušten i već fermentisan ili da ćete dobiti korejski kimči umesto Pesto Genovese


Porcelanski avan i drveni tučak su alati koji se tradicionalno koriste za pravljenje pesta. Prvo operite listove bosiljka u hladnoj vodi i osušite ih na papirnoj maramici, ali nikako nemojte da ih trljate.


U avanu fino gnječite bosiljak, beli luk i pinjole, zatim dodajte so i sir i mešajte lagano kružnim pokretima nastavljajući gnječenje prethodnih sastojaka. S vremena na vreme dodajte po malo maslinovog ulja i nastavite da mešate sve dok ne dobijete vrlo fini i glatki kremasti sos. Pesto ne bi trebalo da bude mastan. Količina upotrebljenog ulja mora biti dobro upijana i ne sme plutati na vrhu.


Priprema se mora uraditi što je pre moguće kako bi se izbegli problemi oksidacije bosiljka.


Sada ste dobili oko 300 g Pesta Denoveze sosa što bi trebalo da je više nego dovoljno za 6 do 8 porcija.


Razlog zašto ne bi trebalo da koristite blender jeste to što će umesto oslobađanja sokova udaranjem drvenog tučka metalna oštrica blendera seći listove i time ugroziti ukus.


BioGast kapi za Helikobakter pilori


Sastojci Pesto Đenovese sosa sa povoljnim efektom na zdravlje su:


ZDRAVE MASTI


Maslinovo ulje u pesto sosu je puno mononezasićenih masti koje su zdrave za vaše srce. Zamena nezdravih zasićenih i trans-masti u vašoj ishrani sa korisnim mononezasićenim mastima može poboljšati vaše zdravlje. Mononenasićene masti mogu pomoći u smanjenju holesterola u krvi, stabizovati nivo šećera u krvi i pomoći u koagulaciji krvi u slučaju povreda. Iako  maslinovo ulje sadrži visok nivo zdravih mononenasićenim masti, savetuje se konzumiranje samo umerene količine ovog sastojka.


BOSILJAK


Bosiljak je opšte poznat kao jedan od najzdravijih sastojaka na svetu. Za njega je poznato da utiče na skoro sve svakodnevne zdravstvene probleme. Bilo da je jaka prehlada ili uznemireni stomak, bosiljak je indijska trava koja se koristi za lečenje čoveka od mnogih bolesti. To je takođe istaknuti sastojak u mnogim medicinskim lekovima. Pored toga, bosiljak je bogat korisnim vitaminima i mineralima, sadrži mnogo manje kalorija i nula holesterola, a njegovi glavni aktivni sastojci su flavonoidi orientin i vicenin koji imaju antioksidativno dejstvo čime se smanjuje rizik od nastanka raka, bolesti srca i hroničnih bolesti.


BELI LUK


Beli luk u pesto sosu ima nekoliko ključnih uticaja na vaše zdravlje. Ako imate visok nivo holesterola u krvi, konzumiranje belog luka može pomoći u smanjenju nivoa holesterola za samo tri meseca. Beli luk takođe štiti srce stabilizacijom nivoa krvnog pritiska i usporava razvoj ateroskleroze ili očvršćavanja arterija.


Milan Popović