Buđ u kući - kako da se rešite buđi na prirodan način?

REŠITE SE BUĐI


Kako da se rešite buđi? Buđ u kući može da bude jako uporna i zamarajuća, a na to može da ostavi i opasne zdravstvene posledice.


Buđ u kući i rešenje

Buđ u kući - kako da se rešite buđi na prirodan način?

Sa dolaskom zime, hladnih, kišovitih i veoma vlažnih dana u vaše domove uselila se odvratna i uporna vlaga kao i buđ koja se širi svuda po sveže okrečenim zidovima. Buđ ume da bude veoma ozbiljan problem ako vam se pojavi na zidovima.

Buđ i gljivice se razvijaju u vlažnim prostorijama. Osim što vam upadaju u oči, jako su opasni za zdravlje. Zato, nije ni čudo što želite da ih se otarasite što pre.

Ne radi se samo o neprijatnom mirisu, već što bakterije i gljivice uzrokuju brojne zdravstvene probleme disajnih puteva, poput astme i bronhitisa, ali i alergije i reumatske tegobe. Buđ može uzrokovati otežano i plitko disanje, začepljenje nosa i sinusa, pečenje, suzenje ili crvenilo oka, suvi kašalj, upalu grla i nosa kao i osip ili nadraženost kože.

Treba imati na umu da je najopasnija danas poznata kancerogena supstanca aflatoksin – otrov koji stvara buđ. U samo jednoj azijskoj zemlji svake godine od trovanja aflatoksinom umre 20.000 ljudi. Ova smrtonosna supstanca koristi se za izradu savremenog biološkog oružja. Međutim, u svakodnevnom životu simptomi izloženosti običnoj buđi nisu tako opasni po zdravlje, ali su iritantni. "Većina buđi, čak i one koje imaju neugodan miris, nije štetna".

Postoji li rešenje za buđ u kući?

Buđi ćemo se najlakše rešiti, ili ćemo je svesti na najmanju moguću meru, ako unutrašnjost objekta i fasada budu čiste i suve odnosno ako unutar objekta nema vlage. Bez vlage nema ni nakupljanja buđi. Ukoliko se vlaga negde nakuplja, odmah osušite taj deo i sanirajte ga kako ne bi došlo do ponovnog nakupljanja vlage.

Kako ubiti vlagu i buđ u kući zauvek?

Pitanje koje se svake jeseni i zime ponavlja je kako da prostor u kojem stanujemo ponovo učinimo čistim i sigurnim prvenstveno zbog svog zdravlja? Suvišna vlaga se zadržava na hladnim zidovima, tepisima, nameštaju, odeći i knjigama, čime omogućava povećano stvaranje alergena, grinja i buđi koji narušavaju zdravlje i oštećuju predmete.

Evo nekoliko alternativnih prirodnih načina borbe protiv buđi. Za manje probleme sa flekama po zidovima mogu da budu efikasni:

Uklanjane buđi izbeljivačem

Izbeljivač može da ubije gotovo svaku vrstu buđi sa kojom dođe u kontakt, zajedno sa sporama, ostavljajući površinu čistu i otpornu na budući razvoj buđi. Nažalost, korišćenje izbeljivača ima efekta samo ako buđ  ne raste na poroznim materijalima kao što su pločice, kade, stakla.

On ne može da prodre u porozne materijala i tako ne dolazi u kontakt sa onom koja raste ispod površine materijala kao što su drvo i zidovi. Korišćenje izbeljivača na ovim materijalima će ubiti buđ na površini, ali će koreni buđi ostati u unutrašnjosti i uskoro će se vratiti. Izbeljivač proizvodi oštra isparenja pa se potrudite da prostorija bude dobro provetrena pre nego što počnete.

Takođe bi trebalo da nosite rukavice tokom ovog procesa kako bi zaštitili ruke. Koristi se odnos od jedne šolje izbeljivača na deset šolja vode.

Uklanjanje buđi sirćetom

Sirće je blaga kiselina koja može da ubije i do 82% vrsta buđi. Međutim, ima određene prednosti kao prirodno i bezbedno. Ono je netoksično i ne ispušta opasne gasove kao što je to slučaj sa izbeljivačom.

Kako biste uklonili buđ koristeći sircće, koristite belo destilovano sirće koje možete  kupiti u svakom supermarketu. Sipajte malo sirćeta bez razvodnjavanja u neku flašu kojom možete prskati. Poprskajte sirće na buđavu površinu i ostavite da odstoji sat vremena. Obrišite poprskano područje sa vodom i pustite da se osuši. Svaki miris sirćeta treba da nestane u roku od nekoliko sati. Ponovite ovo svakih nekoliko dana da osigurate da će ova površina ostati bez buđi. Ovu metodu možete koristiti i na pločicama u kupatilu ili drugim teškim neporoznim podovima.

Uklanjanje buđi vodonik-peroksidom (hidrogen)

Vodonik peroksid uklanja buđ jer je to sredstvo protiv gljivica, kao i antivirusno i antibakterijsko sredstvo. On je dobra alternativa za izbeljivač baziran na hloru jer je bezbedan za upotrebu i ne uništava životnu sredinu, niti za njim ima ikakvih toksičnih ostataka, niti proizvodi otrovna isparenja kao što je to slučaj sa izbeljivačom. Hidrogen sa oko 3% koncentracije možete kupiti u svakoj apoteci.

Vodonik peroksid efektivno ubija buđ na mnogim materijalima kao što su odeća, podovi, kupatila, zidovi, na raznim predmetima, kao što su kuhinjski aparati. Pošto je on agens za izbeljivanje takođe vam može pomoći da se uklone fleke koje buđ ostavlja. Sipajte 3 % hidrogen peroksid u sprej. Poprskajte buđavu površinu tako da površine budu zasićene vodonik-peroksidom.

Ostavite površinu da odstoji 10 minuta, dok vodonik peroksid ubije buđ, a zatim obrišite površinu da bi ste uklonili buđ i mrlje koje ona ostavlja. Na kraju obrišite površinu da biste uklonili spore buđi.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Uklanjanje buđi sodom bikarbonom

Soda bikarbona je poznata kao prirodno i bezbedno sredstvo za čišćenje domaćinstva. Ali možete da koristite sodu bikarbonu i za čišćenje buđi u vašem domu. Za razliku od drugih sredstava koji sadrže jake hemikalije, soda bikarbona je blaga i bezopasna za porodicu.

Pored uklanjanja buđi, ona uklanja i mirise i tako da možete da je koristite da se oslobodite mirisa koje buđ ostavlja u kući. Soda bikarbona takođe apsorbuje vlagu koja pomaže nastanak buđi. Sirće se često koristi zajedno sa sodom bikarbonom prilikom čišćenja buđi budući da sirće ubija različite vrste buđi od sode bikarbone.

Dodajte jednu četvrtinu kašike sode bikarbone na bočicu vode koju koristite za prskanje. Protresite bocu da se soda bikarbona rastvori u vodi i poprskajte površinu. Zatim sunđerom ili četkom za ribanje uklonite buđ sa površine. Isperite površinu vodom da očistite svaki njen ostatak. Poprskajte ovu površinu mešavinom sode i vode i pustite da se osuši. To će sprečiti ponovni nastanak buđi.

 Eterična ulja

  • Jednu kašičicu eteričnog ulja eukaliptusa pomešajte sa kašičicom metil-alkohola i dve šolje vode. Poprskajte mesta koja su pobuđala i ostavite da se osuši.

  • Kašičicu eteričnog ulja čajevca promešajte sa čašom vode i poprskajte na površinu koju želite očistiti. S' obzirom na to da čajevac ima dokazana antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva, ovo eterično ulje je odličan izbor i u borbi protiv ovog problema.

  • Možete da pomešati i 20 kapi eteričnog ulje semena grejpfruta i dve šolje vode. Postupak je isti. Poprskajte i ostavite da se osuši.


Milan Popović