Cvekla za krvnu sliku - najbolji prirodni lek koji možete da probate!

CVEKLA ZA KRVNU SLIKU


Sigurno vam je već dobro poznato da je cvekla za krvnu sliku odličan prirodni lek. Jarko crvena boja cvekle jasno upućuje da ćete ovim darom prirode uspešno poboljšati svoju krvnu sliku.


Zašto je cvekla za krvnu sliku odličan prirodni lek? Gvožđe je esencijalna komponenta crvenih krvnih zrnaca i odgovorno je za snabdevanje kiseonikom i hranljivim materijama različitih delova tela. Cvekla je bogata sadržajem gvožđa i pomaže da se poboljša krvna slika i protok krvi.


Cvekla takođe deluje kao prirodno sredstvo za čišćenje krvi i prirodni detoksifikator (čisti krv od toksina).


Listovi cvekle su bogati vitaminom A, a koren cvekle je bogat vitaminom C. Nedostatak vitamina A može takođe da dovede do anemije u nekim slučajevima i nedostatak vitamina C može otežati telu da apsorbuje gvožđe.


Dakle, cvekla za krvnu sliku u celini pomaže da se borite protiv anemije.


Cvekla poboljšava zdravlje srca


Vlakna u cvekli pomažu da se smanji nivo holesterola i triglicerida, povećanjem nivoa HDL holesterola ("dobar" holesterol). Imajući visok nivo triglicerida povećava rizik za probleme u vezi sa srcem, tako da je povećan HDL dobra linija odbrane od toga. Prisustvo betaina snižava nivo homocisteina u telu, koji takođe može biti štetan za krvne sudove. Dakle, redovno konzumiranje cvekle pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti na više načina, tako da su manje šanse da obolite od bolesti kao što su ateroskleroza, srčani napad i moždani udar.


Slede neki zanimljivi recepti kako može da se konzumira cvekla za krvnu sliku.Cvekla i limun


Cvekla i limun su neverovatno lekovita kombinacija, koja ima niz zdravstvenih prednosti. Pored toga što se sok od cvekle i limuna, koji se jednostavno priprema u sokovniku, koristi kao napitak za detoksikaciju jetre, možete da koristite i sledeći recept za snižavanje nivoa holesterola:


oprati cveklu i odseći joj vrh, te je izdubiti nožićem i sipati u to sok od jednog limuna. Neka ovo odstoji 12 sati. Ujutru treba popiti ovaj sok na prazan stomak, 5 dana uzastopno, pa nakon toga se pravi pauza od 30 dana.


Cvekla i med


Sastojci:


- 1 kg cvekle


- 500 g šargarepe


- 3 manje pomorandže


- 500 g kiselih jabuka


- 1 limun


- 500 g meda


Priprema:


Cvekla i med se, uz dodatak drugih navedenih supstanci, koriste za pripremu lekovitog sirupa koji je dobar za krvnu sliku.


Oljuštite cveklu, šargarepu i jabuke i iseckajte ih na manje komade, stavite u sokovnik i napravite sok. Iscedite sok od limuna i pomorandže i dodajte u sok iz sokovnika, i na kraju dodajte med, te promešajte da se med sjedini sa sokom. Dobijeni sirup sipajte u čiste staklene flaše i uzimajte ga svako jutro na prazan stomak, tako što ćete piti oko 1 dl sirupa razblaženog sa vodom.


Cvekla, šargarepa i jabuka


Cvekla, šargarepa i jabuka su namirnice koje se koriste za pripremu super-napitka koji može da vas zaštiti od mnogobrojnih bolesti. Za najbolje rezultate, zastupite sve ove 3 namirnice u identičnim količinama:  1 jabuka, 1 cvekla i 1 šargarepa. Koristite sveže namirnice i napravite sok u sokovniku, tako što ćete prethodno propisno očistiti i narezati ove sastojke. Dobijeni sok čuvajte u frižideru i nemojte da ga zaslađujete. Eventualno možete dodati svež sok od limuna ili limete, pre same konzumacije.


Cvekla, šaragrepa i jabuka daju veoma lekovit napitak koji treba da se pije ujutru na prazan stomak, sat vremena pre doručka. Možete piti i 2 puta dnevno ovaj napitak.


Koristite ovaj sok od 1-3 meseca za najbolje rezultate.


Tamara Nikoličić