Duodenalni ulkus - Kako nastaje grizlica na dvanaestopalačnom crevu

Grizlica ili ulkus


Kako nastaje grizlica na dvanaestopalačnom crevu - Duodenalni ulkus ili peptički ulkus, rana na želudcu nastala delovanjem želudačne kiseline i Helikobaktera 


Ulkus dvanaestopalačnog creva je uzrokovan infekcijom bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori). Antacidi – lekovi koji smanjuju produkciju želudačne kiseline (HCl) – uspešno se koriste za tretman ovog oboljenja. Dodatno se koriste u sledećoj kombinaciji: dva antibiotika plus lek za suzbijanje stvaranja kiseline obično će izvršiti eradikaciju H. Pylori i na taj način izlečiti ulkus. Na taj način se obično sprečava ili se smanjuje verovatnoća da se ulkus vrati. Antiinflamatorni lekovi koji se koriste u tretmanu stanja kao što je artritis ponekad uzrokuju čir na dvanaestopalačnom crevu. Ako je upotreba lekova koji suzbijaju inflamaciju neizbežna potrebno je kombinovati primenu ovih lekova sa antacidima kako bi se smanjila opasnost od nastanka ulkusa.


Šta je čir na dvanaestopalačnom crevu - duodenumu?


Duodenalni ulkus često se naziva peptički ulkus. Peptički ulkus je ulkus uzrokovan želudačnom  kiselinom. Ulcer se javlja na mestima gde je sluznica oštećena. Ako biste videli unutrašnjost creva, ulkus bi izgledao kao mali, crveni krater na unutrašnjoj površini creva.


Dvanaestopalačni ulkus je ulkus koji se pojavljuje u delu tankog creva neposredno iza želuca (duodenum).


Postoje slična oboljenja koja se označavaju  kao neulkusna dispepsija (funkcionalna dispepsija), ulkus želuca (želudačni ulkus), refluks kiseline uzrokovan GERB i ezofagitis, zato je bitno napraviti dobru dijagnozu u cilju odabira adekvatne terapije.


Što uzrokuje čireve dvanaestopalačnog  creva?


Vaš želudac normalno proizvodi kiselinu kako bi pomogao u varenju hrane i eliminaciji bakterija koje se unose putem hrane i pića. Ova kiselina je korozivna tako da neke ćelije na unutrašnjoj površini želuca i prvom delu tankog creva (duodenum) proizvode prirodnu sluznu barijeru - mukus. Ovo štiti želudac i duodenum.


Postoji normalna ravnoteža između količine kiseline koju organizam stvori i zaštitne barijere. Čirevi mogu nastati ako dođe do disbalansa, korozivna kiselina tad lako može oštetiti želudac ili duodenum. Uzroci uključuju:
 • Infekciju sa Helicobacter pylori (H. pylori)


Infekcija sa H. pylori je uzrok u oko 19 u 20 slučajeva ulkusa duodenuma. Više od četvrtine ljudi u Velikoj Britaniji zaraženo je H. pylori u nekoj fazi života.
 • Antiinflamatorni lekovi- uključujući aspirin


Antiinflamatorni lekovi se ponekad nazivaju nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL). Postoje različite vrste. Na primer, aspirin, ibuprofen, diklofenak itd. Ovi lekovi ponekad utiču na sluznicu  duodenuma i dopuštaju kiselini da uzrokuje ulkus. Oko 1 u 20 ulkusa uzrokuju upravo ovi lekovi.
 • Ostali uzroci i faktori


Drugi su uzroci vrlo retki. Na primer, Zollinger-Ellison sindrom. U ovom zaista retkom stanju, želudac povećava produkciju HCl rušeći na taj način između agresivnih i odbramenih faktora.


Drugi faktori poput pušenja, stresa i unošenja većih količina alkohola teško mogu povećati rizik od čira. Međutim oni obično nisu suštinski uzrok čireva na duodenumu.


Koji su simptomi ulkusa dodenuma?


Bol u abdomenu neposredno ispod grudne kosti (sternum) je vrlo čest simptom. Obično dolazi i odlazi. Može se javiti pre obroka ili tokom gladovanja. Bol koji prestaje ako unesete hranu ili uzmete antacid. To je bol koji vas često može probuditi iz sna.


Drugi simptomi koji se mogu pojaviti uključuju nadutost, povraćanje i osećaj malaksalosti, osećaj punoće nakon malog obroka. Ponekad hrana može pogoršati bol.


Komplikacije se pojavljuju u nekim slučajevima i mogu biti ozbiljne. To uključuje:
 • Krvarenje različitog obima od par kapi do ogromnih količina krvi.

 • Perforacija ulcera, hrana i kiselina  iz duodenuma direktno se izlivaju u trbušnu kesu. To obično uzrokuje bol veoma velikog intenziteta i predstavlja urgentno stanje.


Testovi za ulkus duodema


Gastroskopija (endoskopija) je test kojim se može potvrditi duodenalni ulkus. U ovom testu lekar ili medicinska sestra gledaju u vaš želudac i prvi deo tankog creva(duodenum). Oni to čine pomoću tankog, fleksibilnog teleskopa niz jednjak, na taj način lako se mogu uočiti bilo kakve upale ili čirevi.


Test za otkrivanje bakterije H. pylori obično se radi ako se sumnja na ulkus duodenuma. Ako se pronađe H. pylori to je dokaz da verovatno postoji ulkus i kreće se sa primenom antibiotika. Ukratko, može se otkriti u uzorku fecesa ili ureaza izdisajnim testom


Opšti saveti pacijentima kod ulkus duodema
 1. Povećajte fizičku aktivnost i poradite na korekciji telesne težine

 2. Izbegavajte kafu, čokoladu, paradajz, masnu ili začinjenu hranu

 3. Jedite manje obroke više puta dnevno i neka večernji obrok bude 3-4 sata pre odlaska u krevet.

 4. Ostavite pušenje

 5. Smanjite unos alkohola

 6. Koristite BioGast kapi nekoliko meseci


BioGast i ulkus duodema


BioGast kapi za želudac deluju na ulkus duodema i na grizlice tako što smanjuju delovanje želudačne kiseline prirodnim putem i izazivaju zaštitno lučenje sluzi koje pokriva ranicu na želudcu i čuva je od direktnog dodira za želudačnom kiselinom. Na taj način daje se vreme grizlici da zaraste.


 

Milan Popović