Ishrana za čir na želucu, kako da se rešite čira putem dijete?

ČIR NA ŽELUCU DIJETA


Čir na želucu nastaje kada je oštećena sluznica želuca. Ishrana za čir na želucu može da vam pomogne da ublažite simptome ovog stanja.


Upotreba nesteroidnih protivupalnih lekova bez recepta i infekcije heliko bakterijom su najčešći uzroci za čir na želucu.


Uobičajeni simptomi čira na želucu uključuju probavne smetnje, bol u stomaku, povraćanje, podrigivanje, gubitak težine i gorušicu. Lečenje se uglavnom sastoji od lekova, zdrave ishrane i promena načina života, kao što su izbegavanje hrane-okidača, alkohola, pušenja i nesteroidnih protivupalnih lekova. Određena hrana može takođe olakšati simptome čira i ubrzati proces njegovog zarastanja.


Različite dijete koje se preporučuju za lečenje čira na želucu uključuju blagu dijetu, dijetu bogatu vlaknima i flavonoidima ili jednostavno izbalansiranu ishranu. Najbolja ishrana za čir na želucu je ona koja deluje na vas i ograničava vaše simptome. Posavetujte se sa lekarom ili dijetetičarom o vašim specifičnim potrebama u ishrani.


Blaga ishrana za čir na želucu


Blaga dijeta je sastavljena od namirnica koje manje mogu da iritiraju čir, a uključuje meku hranu koja sadrži malo vlakana i masti i nije baš začinjena. Dozvoljena hrana uključuje mleko sa malo masti, kuvano povrće, kuvano ili konzervisano voće bez kožica ili semenki, beli hleb i pirinač, ovsenu kašu, mekano kuvano meso, jaja, kremasti maslac od kikirikija i tofu. Blaga dijeta nije zamišljena da deluje kao lek za čir na želucu, već način da vam pomogne u upravljanju simptomima.


Usredsredite se na vlakna i flavonoide


S druge strane, postoje stručnjaci koji tvrde da nije neophodno slediti blagu dijetu ukoliko imate čir na želucu. Oni predlažu dijetu bogatu hranom koja promoviše zaceljivanje čira na želucu. Vlakna, posebno u voću i povrću, mogu pomoći da zaceli čir i umanjuju rizik od dobijanja novog.


Flavonoidi u namirnicama kao što su jabuka, celer, beli luk, crni luk i brusnice - takođe pomažu tako što inhibiraju rast Helicobacter pilori. Za osobe sa čirom na želucu se preporučuje dijeta koja je bogata hranljivim materijama dostupnim u voću i povrću, nemasnim proteinima poput ribe i pasulja, integralnim žitaricama i zdravim uljima poput maslinovog ulja.


Uravnotežena ishrana za čir na želucu


Nijedna posebna dijeta nije od pomoći ljudima koji imaju čir na želucu. Međutim, konzumiranje zdrave, uravnotežene ishrane koja osigurava da dobijete hranljive sastojke koji su vam potrebni za zdravlje i izlečenje možda je pravi put da podstaknete zaceljenje čira. Uravnotežena ishrana uključuje raznovrsnu hranu iz svih grupa namirnica - voće, povrće, žitarice, nemasne proteine i mlečne proizvode sa malo masti - u pravim količinama koje će vam pomoći da održavate zdravu telesnu težinu.


BioGast kapi za Helikobakter pilori


Hrana koja treba da se izbegava kod čira na želucu


Kada je u pitanju ishrana kod čira na želucu, otkrićete da određena hrana i pića izazivaju iritaciju. Česti krivci mogu da uključuju:
  • Alkohol

  • Kafa

  • Ostala kofeinska pića

  • Začinjena hrana.


Međutim, ove namirnice se mogu dobro podneti ako se konzumiraju u malim količinama ili s drugom, zdravom hranom. I važno je napomenuti da ova hrana ne smeta svima sa čirom na želucu. Stoga je najbolji pristup ograničiti ili izbegavati hranu koja vam jasno izaziva nelagodu i uživati u umerenim količinama u onoj hrani koja to ne čini.


Zaključak


Najbolja ishrana za čir na želucu zasniva se na vašim individualnim potrebama. Možda ćete utvrditi da određena hrana iritira vaš čir više od drugih namirnica i možda ćete morati da je ograničite ili izbegnete. Vodite evidenciju o hrani da biste lakše identifikovali hranu koja uzrokuje probleme. Ono što je važno jeste da uključujete hranu iz svih grupa namirnica u svoju ishranu, kako biste dobili hranjive materije koje telo zahteva kako bi ostanlo zdravo.


Tamara Nikoličić