Kako se pravi biljno ulje od lekovitog bilja

Kako se pravi biljno ulje od lekovitog bilja


Recept kako se pravi biljno ulje za zdravstvene tegobe od lekovitog bilja. Kako spremiti lekovito ulje i za šta se koristi 

Vrlo je jednostavan recept kako se pravi biljno ulje od lekovitog bilja uz nekoliko sugestija kojih se treba držati. Biljno ulje možete praviti od svežeg ili od suvog lekovitog bilja, od cvetova, plodova, redje od stabljika i korena.


Skoro svaka lekovita biljka može da se potopi u ulje, ali je pitanje šta ćete dobiti od toga i da li ima smisla neke lekovite biljke stavljati u ulje. Tim pre što se u ulju neka lekovita svojstva biljaka gube ili ne mogu da dodju do izražaja.


Kako se pravi biljno ulje od lekovitog bilja


Lekovita biljna ulja se najčešće koriste za kožne probleme, kao sastavni i aktivni deo melema i krema, za masažu, za reumatske probleme, giht, artritis a u nekim slučajevima i kao biljna ulja koja se uzimaju oralno, piju se. Mi u našim preparatima, kremama i melemima Priroda na Dar koristimo lekovita biljna ulja, trudeći se da ona budu što prirodnija, svežija i jača dejstvom.


Lekovito biljno ulje se pravi od lekovitog bilja i nekog jestivog biljnog ulja, kao što su suncokretovo, sojino, kukuruzno ili maslinovo ulje. To su najčešća biljna ulja koja se koriste za ekstrakciju lekovitog bilja. Lekovita biljna ulja ne treba mešati sa esencijalnim uljima, koja su destilat ulja same biljke. Eterična ulja su koncetrisana ulja, jakog dejstva i služe mahom za davanje mirisa kozmetičkim preparatima, za aroma terapiju i za inhalaciju. Retko se zbog svoje jačine etarsko ulje koristi za lečenje jer zna da ošteti kožu ili sluzokožu. Takodje, lekovita biljna ulja nisu što i klasična biljna ulja, koja se dobijaju direktnom ekstrakcijom iz biljaka uljarica, kao što je to na primer suncokretovo ili maslinovo ulje koje se dobija istiskanjem i cedjenjem ulja iz ploda suncokreta ili masline. Samo plodovi sa dosta ulja mogu da daju čista biljna ulja, kao što su bundevino ulje, laneno ulje, susamovo ulje.


Lekovito biljno ulje od cvetova i latica kao što su kantarion, lavanda, neven, hajdučka trava, kamilica, majčina dušica, ruzmarin, timijan, ruža, najbolje je praviti od svežih cvetova.


Lekovito biljno ulje od plodova kao što su crvena paprika, cimet, orah, najbolje je spravljati od suvih i samlevenih biljaka.


Lekovito biljno ulje od listova i stabljika lekovitog bilja možete praviti i od svežeg i od suvog bilja. Izbegavajte samo vodnjikavo bilje puno vode, jer ulje može da užegne. Neka lekovita biljna ulja kao što su ulje noćurka imaju kratko vreme trajanja jer oksidiraju. Takodje, hladno cedjeno suncokretovo ulje ne može da stoji dugo na sobnoj temperaturi. Zato se ulja rafinišu.Kako se priprema lekovito biljno ulje od lekovitog bilja


Kod kuće se prave tradicionalna ili domaća biljna ulja od lekovitog bilja uz pomoć ulja, biljke, sunca i vremena, dok se sve to u industrijskim uslovima pravi na malo drugačiji i brži način. Za industrijska ulja se mahom koriste biljna ulja slabijeg kvaliteta kao nosilac i suvo lekovito bilje, koje se u ekstraktorima pod kontrolisanom temperaturom i pritiskom kratko vremena tretiraju, dok se ne dobije ulje standardnog kvaliteta i sa zakonom predvidjenim nivoom aktivnih materija. U kućnim uslovima je nemoguće ostvariti uvek isti kvalitet lekovitog biljnog ulja, ali se može i treba dobiti bolji kvalitet jer se može koristiti najbolje ulje i najbolja biljna droga. A da biste dobili visok kvalitet pratite sledeća jednostavna uputstva.


Izaberite veću staklenu teglu i dobro je operite i dezinfikujte, osušite i obeležite nalepnicom na kojoj ćete napisati kada ste stavili lekovito bilje na ekstrakciju i sastav tegle, npr Jul 2014-e, Kantarion i suncokretovo ulje ili Avgust 2014 Kantarion i hladno cedjeno Maslinovo ulje.


Teglu napunite čistim, zdravim i kvalitetnim lekovitim biljem, svežim ili suvim sve do vrha, blago ga nabijte i prelijte do vrha uljem za ekstrakciju - suncokretovo, maslinovo, sojino. Stavite poklopac na teglu, zatvorite i malo promućkajte da se istisne zaostali vazduh izmedju bilja. Ostavite tako zatvorenu teglu das stoji na prozoru ili terasi izloženu suncu ili negde pored toplog, jer je toplota bitna za ekstrakciju. Kada kažemo toplo, to ne znači vruće, to može biti radijator, šporet, neka mašina koja stvara toplotu.


Tegla sa uljem treba da stoji na suncu oko 30 do 40 dana. Cvetovi stoje kraće dok listovi i grančice, plodovi i korenje stoji duže. S vremena na vreme promućkajte teglu. Ako želite u kućnim uslovima da se ekstrakcija lekovitog bilja obavi brže, teglu sa uljem i biljkama potopite u vodu i zagrevajte vodu do 50 Celzijusa. Tako zagrejanu vodu održavajte 24 sata - kuvajte teglu sa uljem u toploj vodi uz povremeno mućkanje. Ovo je poluindustrijski način pripreme lekovitog ulja u kućnim uslovima.


Nakon ekstrakcije, teglu otvorite i ulje procedite kroz gazu ili plastičnu cedaljku, sipajte u tamne bočice na kojima ćete ispisati na etiketi koje je ulje u pitanju i mesec i godina proizvodnje - Kantarionovo ulje sa maslinovim uljem, Septembar 2014. Čuvati boce na tamnom i hladnom mestu. Rok upotrebe ulja zavisi od same biljke i ulja, te higijene pri pripremi biljnog ulja. Po mirisu možete prepoznati da li je ulje užeglo, ili po izgledu da li je oksidiralo, odnosno promenilo boju.


Lekovito biljno ulje može stajati par godina. Pojedine naturopate smatraju da im je rok trajanja neograničen, ali nema potrebe za takvom vrstom eksperimenta, svake godine treba napraviti novo i sveže lekovito biljno ulje.Zašta se koristi lekovito biljno ulje


Zavisno od vrste biljnog ulja i namene, biljno ulje od lekovitog bilja se najčešće koristi kao baza za kreme i meleme, za direktno mazanje kože i povreda kože, za hemoroide, kao dodatak kozmetičkim preparatima, za masažu, kao obloge i na kraju i za konzumaciju, bilo kao lek ili začin, jer ulje ljute paprike možete koristiti i kao preliv za jelo.


Tradicionalni melem od nevena, na primer, koji se spremao kuvanjem cvetova melema, sada možete napraviti u svako doba time što ćete u masu od butera i voska dodati nevenovo ulje, bez kuvanja cvetova. Ili pak samo u kozmetičku podlogu, na primer lanolin, staviti 10-15% nevenovog ulja i melem je gotov.


Igrajte se kod kuće, pravite po malo razna lekovita ulja i istražujte. To je lep i kreativan svet, uz to i lekovit.