Kegelove Vežbe: Ključ za jačanje karličnog dna

KEGELOVE VEŽBE

Kegelove vežbe su postale poznate kao jednostavan, ali moćan način jačanja mišića karlice i poboljšanja opšteg zdravlja karličnog regiona.

Kreirane su 1948. godine od strane američkog ginekologa Dr. Arnolda Kegela, i od tada su postale popularne širom sveta. Ove vežbe imaju brojne koristi i mogu se izvoditi bez potrebe za posebnom opremom, na bilo kom mestu i u bilo koje vreme.

Kako se izvode Kegelove vežbe?

 • Lociranje mišića karlice: Prvi korak u izvođenju Kegelovih vežbi je lociranje mišića karlice. To možete uraditi tako što ćete pokušati zaustaviti mlaz urina tokom mokrenja. Mišići koje koristite za zaustavljanje mlaza su mišići koje treba da ciljate tokom vežbi. Važno je napomenuti da ovo treba uraditi samo jednom radi lociranja mišića, a ne koristiti ovu tehniku ponovo i ponovo, jer može oštetiti uretru.
 • Osnovne vežbe "stiskanja": Lezite na leđa na čvrstu površinu. Zategnite mišiće karlice kao da pokušavate zaustaviti mokrenje i držite ih stegnute nekoliko sekundi, zatim opustite. Postepeno povećavajte vreme stiskanja mišića.
 • Povećanje snage mišića: Nakon što ste naučili osnovne vežbe, pokušajte duže zadržati stisak mišića. Radite serije stiskanja od deset sekundi, uz deset sekundi pauze između svake serije.

Benefiti Kegelovih vežbi

 • Poboljšanje seksualnog života: Jačanje mišića karlice može poboljšati seksualno zadovoljstvo, povećati senzaciju i kontrolu orgazma kod žena i muškaraca.
 • Kontrola urinarne inkontinencije: Kegelove vežbe su efikasne u jačanju mišića karlice, što može pomoći u kontroli urinarne inkontinencije kod žena i muškaraca.
 • Podrška tokom trudnoće i porođaja: Ovi mišići igraju važnu ulogu tokom trudnoće i porođaja, podržavajući rastuću matericu i pomažući u lakšem porođaju. Kegelove vežbe mogu pomoći u sprečavanju i ublažavanju simptoma postporođajne urinarne inkontinencije.
 • Poboljšanje opšteg zdravlja: Jačanje mišića karlice može pomoći u sprečavanju problema kao što su inkontinencija, bol u donjem delu leđa i problemi sa prostatom kod muškaraca.

Ko bi trebalo da radi Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe su korisne za sve osobe, bez obzira na pol ili starost. Posebno su preporučljive za:

 • Osobe koje pate od urinarne inkontinencije ili problema sa kontrolom mokrenja.
 • Trudnice i žene koje su nedavno rodile, radi podrške tokom trudnoće i oporavka nakon porođaja.
 • Muškarce koji žele da poboljšaju kontrolu mokrenja ili probleme sa prostatom.
 • Osobe koje žele da poboljšaju svoj seksualni život i senzaciju tokom seksualnog odnosa.

Zaključak

Kegelove vežbe su jednostavan, ali efikasan način jačanja mišića karlice i poboljšanja opšteg zdravlja karličnog regiona. Redovno izvođenje ovih vežbi može doneti brojne koristi, uključujući poboljšanje seksualnog života, kontrolu urinarne inkontinencije i podršku tokom trudnoće i porođaja. Bez obzira na vašu dob ili pol, Kegelove vežbe mogu biti koristan dodatak vašem režimu vežbanja i poboljšanju kvaliteta života.