Opasnost slušalica po zdravlje - na šta treba da pazite?

SLUŠALICE I ZDRAVLJE


Kako da pravilno korisitite slušalice da ne oštetite uši? Opasnost slušalica po zdravlje - kako mogu da utiču na vaš organizam?


Opasnost slušalica po zdravlje

U poslednjih nekoliko godina popularnost slušalica je porasla. Slušalice često koristimo kada poželimo da se isključimo iz spoljnog, bučnog sveta, da se opustimo, kada radimo, kada se bavimo sportom; u autobusu, avionu, liftu, u krevetu.

Opasnost slušalica po zdravlje - na šta treba da pazite?

Muzika koja ulazi pravo u uši je lepa i deluje pozitivno na čoveka. Ali samo ukoliko ne preteramo sa decibelima.

Otorinolaringolozi širom sveta primećuju da je sve veći broj onih koji imaju oštećen sluh i koji moraju nositi aparat za uši.  Slušalice mogu predstavljati izvor značajnih zdravstvenih problema sa ušima za one koji ih koriste redovno ali pogrešno.

Loše strane nepravilne upotrebe slušalica

 • Istraživanja su pokazala da su ove slušalice glavni uzrok slabljena sluha kod dece i tinejdžera. Svi mi u ušima imamo sitne dlačice, koje se zovu kohlea i koje su zaslužne da zvuk nežno i sigurno dođe do našeg mozga. Preglasan zvuk oštećuje te dlačice, pa vremenom sluh slabi. Ukoliko se slome, one ne rastu ponovo. Hronično oštećenje uha je trajno.

 • Sa „bubicama“ teže možete da kontrolišete jačinu zvuka nego kada koristite standardne kvalitetne slušalice. Do oštećenja bubne opne i senzora u unutrašnjem uhu dolazi zbog glasne muzike. Ako zvuk nameštate na jačinu od 75% (to je obično oko 85 decibela) vaš zvuk će nakon nekog perioda biti trajno oštećen. Koliko je zvuk jak zavisi i od jačine podešene na vašem telefonu, kao i od kvaliteta slušalica. Na primer, 100% jačina zvuka na iPod-u može dostići jačinu od 112 decibela, što za nekoliko minuta može dovesti do oštećenja sluha. Iste slušalice podešene na 60% jačine, dostižu jačinu od 80 decibela, pa ih bezbedno možete slušati nekoliko sati. Ovo znači da jaki zvukovi dovode do oštećenja sluha mnogo brže nego tihi.

 • Мehanička oštećenja na spoljašnjem uhu i ušnom kanalu usled pomeranja slušalica. Nepravilnom upotrebom slušalica, posebno ukoliko ih stavite suviše duboko u ušnu školjku, možete oštetiti spoljašnji ušni kanal. Zato budite pažljivi i nežni.

 • Mnogi doktori smatraju da do većeg i češćeg nakupljanja voska u ušima, zakrčenja i bolesti ušiju dolazi upravo zbog čestog korišćenja “bubica”.

 • Slušalice se ne peru i iz tog razloga mogu biti izvor infekcija: istraživanje koje je objavljeno u stručnom časopisu Journal of Health and Allied Sciences pokazalo je kako prosečan korisnik slušalica u uhu ima 40 % više bakterija u ušnom kanalu od osobe koja ne koristi slušalice. Ukoliko se u uhu nalazi previše bakterija, one mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući i potpuni gubitak sluha. Ukoliko spadate među one koji redovno koriste slušalice, vodite računa o higijeni. Upala uva vreba iz slušalica zato ih čistite  redovno i ne delite sa drugima.

 • Muziku putem slušalice ne smemo slušati bilo gde. Ljudi prilikom kretanja oslanjuju se na svoj sluh i pomoću sluha određuju odakle dolazi određeni zvuk, što nam olakšava orentisanje u prostoru. Ukoliko eliminišemo te zvukove, možemo biti dezorijentisani a kao posledica toga može doći do nesreće. Naravno, dok vozimo automobil ali i bicikl, zabranjeno je slušati muziku putem slušalica. Korišćenje slušalica dok boravite u prirodi takođe može biti opasno. Ukoliko se zamislite, možete se spotaknuti i vrlo lako možete zadobiti povrede.

 • U zavisnosti od intenziteta, ritma i vremena trajanja zvuka muzike koju slušate, pored fizioloških oštećenja kao što su hipertenzija, tahikardija ili oštećenje sluha, utiče i na naše mentalno zdravlje, izazivajući nesanicu, nervozu, razdražljivost, brzo zamaranje, nedostatak koncentracije, poremećaje učenja i druge simptome.


Na šta paziti

Ako čujete zvonjavu i zujanje u ušima ili neke prigušene zvukove postoji mogućnost da ste već delom oštetili sluh.

Тinnitus, koji se manifestuje kao konstantna zvonjava u uhu je rezultat prekomerne buke i veoma je iritirajući. Ovaj zdravstveni problem može izazvati otežano spavanje, učenje, a ukoliko dugo traje, čak i depresivno raspoloženje, a na kraju i gubitak sluha.  Dakle zujanje u uhu je alarmantni znak koji prethodi ozbiljnijim poremećajima. U tom slučaju posetite odmah doktora da vidite kako da dalje sprečite oštećenje sluha.

Pazite na jačinu zvuka. Držite ga uvek ispod 60% i pravite pauzu najmanje svakih sat vremena. Zlatno pravilo je 60/60: u jednom intervalu slušajte muziku najduže 60 minuta koja je pojačana na 60 % moguće glasnoće. Nakon tog perioda napravite pauzu od deset minuta. Neke slušalice imaju ugrađene limite, blokatore buke.

 • Pazite i na higijenu. Nije preporučljivo da ove slušalice delite sa drugima, jer na taj način možete preneti i neke bakterije i infekcije. Takođe, preporučuje se da ih čistite redovno – koristite vatu natopljenu sa malo alkohola ili nekog sredstva za dezinfekciju.


Sweden bitter - originalni Šveden biter

Opasnost slušalica po zdravlje - U svemu treba biti umeren

 1. Jednostavno, nemojte slušalice koristiti često.

 2. Smanjite jačinu zvuka na aparatu.

 3. Koristite slušalice koje prekrivaju uvo, umesto bubica (koje direktno utiču na bubnu opnu).

 4. Jačinu zvuka podesite na najviše 60%, i koristite ih najduže 60 minuta.


Lekari savetuju da je i u slušanju muzike, kao i u svemu drugom, umerenost veoma važna. Odredite sebi jačinu zvuka, ograničite vreme koje ćete provoditi sa slušalicama u ušima i o svom zdravlju vodite računa isključivo Vi sami.

U proseku jedan sat dnevno slušanja muzike preko slušalica sasvim je dovoljno i to slušanje na pola maksimalne snage. Kada se sluh jednom uništi više se ne može vratiti.

Milan Popović