Polarna analiza je besplatni homeopatski program on line

POLARNA ANALIZA - POLARITY ANALYSIS


Besplatan homeopatski program Polarna Analiza je on line homeopatski softver Dr Heiner Frei -a za homeopatsko uzimanje slučaja, analizu polarnih simptoma i odredjivanje leka


Ako se bavite homeopatijom i zanima vas da putem softvera pronadjete adekvatan lek, onda vam preporučujem Polarity analysis – Polarna Analiza on line besplatni homeopatski program.

Web mesto programa je: https://polarity-analysis.com/

Sam koncept Polarne analize i program je napravio poznati švajacarski pedijatar i homeopata Dr. Heiner Frei. Koncept je baziran na radovima i metodologiji Hanemanovog učenika, naučnika i homeopate Clemens Von Boenninghausena (1785 – 1864). Osnivač homeopatije Dr Haneman je cenio Von Boenninghausena kao istinskog naslednika i nastavljača klasične homeopatije.

Boenninghausen je zaslužan za popularno džepno izdanje simptoma i lekova klasične homeopatije – Terapeutsko džepno izdanje. I ta knjiga je korišćenja u pravljenju ovog programa koji je besplatan homeopatski program za nas na Balkanu.

Po rečima samog švajcarskog lekara Dr Frei-a on sa programom Polarna Analiza za skoro 15% bolje i tačnije odredi homeopatski lek nego klasičnom metodom koja se bazira samo na razgovoru sa pacijentom i opservaciji simptoma.

Homeopatski program Polarna Analiza je napravljen tako da je svaki simptom kod svakog homeopatskog leka ocenjen ocenama od o do 4, a uz to neki simptomi su polarni – ako su prisutni kod pacijenta automatski isključuju neke homeopatske lekove koji daju suprotan simptom. Zato se metoda i zove polarna analiza.

Simptomi se boduju i sabiraju, takodje to se radi i sa polarnim simptomima, tako da program na kraju predlaže lek koji pokriva najviše simptoma i ima najviše pozitivnih polarnih simptoma. Lekovi koji imaju negativne polarne simptome u skoru se isključuju iz preporuke.

Polarni simptomi su pri analizi važniji od simptoma koji ne pokazuju polarnost. U programu su polarni simptomi obeleženi slovom P.

Vrednost programa je u tome što je lak za upotrebu, brz i najčešće daje jasne rezultate, odnosno jasno odredjuje lek ili dva slična leka koja treba uzeti u razmatranje.

Treba malo prakse da se udje u suštinu programa ali kad se kroz iskustvo u radu zbližite sa programom, biće to za vas sjajna alatka za rad i učenje, pogotovo za početnike.

Kao što Dr Heiner Frei napominje, ne možete druge homeopatske softvere i metodologije spojiti sa programom Polarna Analiza, jednostavno nisu kompatibilni. Ovo je klasična homeopatija u najčistijem obliku matematički predstavljena.

Daću vam primer: Osoba ima bradavice na rukama i po telu. Kondilome na polnom organu. Ima i neke druge simptome koje unosite u program. Prva misao bi vam bila da zbog bradavica zbog kojih je pacijent došao, da mu date Tuju ili neki drugi sikotični lek.

Ali softver vas po Hanemanovim principima navodi da mu date lek koji pokriva skoro sve simptome koje pacijent ima, a možda nije sikotični lek.

Sikotičnih lekova kao što su Tuja ili Azotna kiselina možda pri Polarnoj analizi nema ni u prvih 10 pogodaka. Tek nakon davanje tog prvog leka koji program preporuči, kada neki simptomi otpadnu a drugi se pojave, program vam preporučuje sledeći lek koji opet možda ne bude sikotični lek za bradavice, pa možda tek u trećoj iteraiciji se pojavi Tuja kao lek za bradavice koje su preostale kao jedini simptom.

Kao što kaže čuveni grčki homeopata Džordž Vitulkas, skida se sloj po sloj bolesti, dok se ne dodje do leka koji deluje na zadnje simptome.

Tačno se prati Hanemanovo pravilo da se lek daje na osnovu sveukupnih simptoma a ne izdvojenih simptoma koje bi mi možda hteli da lečimo odmah.

Dobra stvar je što je homeopatski program Polarna Analiza za nas iz Srbije besplatan !!!

Još bolja stvar je što je program preveden na srpski !!!

Program Polarna Analiza je homeopatski softver on line na webu i bilo gde da se nadjete a da imate pristup internetu, vi preko vaše šifre i lozinke ulazite u svoj account (profil) na programu (sajtu).

Kod mene je program podešen i na mobilnom telefonu i sa mobilnog pristupam sajtu i programu - to nije baš konforno za uzimanje slučaja ali se može videti sve iz vaše baze podataka, svi pacijenti, njihovi odredjeni simptomi i dnevnik rada, kada ste šta kome dali.

Sjajna stvar je što sa programom možete da vežbate i učite homeopatiju na klasičan način. Jer, kad u programu stalno menjate simptome pratite i kako se izbor leka menja, te tako vidite koji su lekovi medjusobno bliski, a vidite i na vaše iznenadjenje prikaz lekova koji bolje deluju od onog leka koji ste pretpostavili da je najbolji.

Uz to, desi se često da lek koji ste hteli da date pacijentu ima negativne polarne simptome, pa iako pacijent liči na lek, takav lek mu u ovoj iteraciji lečenja neće prijati, naprotiv može da napravi nezgodne agravacije.

Sjajan je homeopatski program, ko ga izvežba i razume otići će lako na viši nivo praktičnog rada.

Uputstva kako da se što bolje koristi program Polarna Analiza i kako se tretiraju slučajevi, sa formularima, primerima iz prakse, itd  imate na sajtu Dr Heiner Frei-a. Vrlo je korisno to pročitati, drugačije tretira akutne od hroničnih, te od kojih potencija počinje i kako ih postepeno podiže kod davanja leka.

Linke je ovde:    http://www.heinerfrei.ch/resources

BRZINA RADA SA POLARNOM ANALIZOM


Pokušaću da vam predočim neke karakteristike rada sa programom Polarna Analiza.

Dr Frei koji je napravio ovaj program je popularan pedijator u Švajcarskoj i mesecima unapred ne možete da zakažete termin kod njega jer je sve popunjeno.

On prima 30 pacijenata dnevno. Svakom pacijentu posveti samo 15 minuta, što čudi tim pre što su njegovi pacijenti deca, koja su često ćutljiva i zatvorena, te ne mogu da objasne svoje tegobe i simptome.

To deluje malo neozbiljno na prvi pogled, tim pre što su homeopate poznate po dugim razgovorima sa pacijentima kada se uzima slučaj.

Mora se svakako uzeti u obzir da je Dr Heiner Frei iskusan homeopata koji verovatno većinu pacijenata već sa vrata može da "prepozna".

Ali ipak samo 15 minuta po pacijentu!?

No, onda sam počeo da radim sa Polarnom analizom iz hobija i shvatio sam da je 15 minuta za iskusnog homeopatu koji je ovladao Polarnom analizom sasvim dovoljno za uzimanje tipičnog slučaja.

Polarnoj Analizi ne trebaju dubinska psihološka istraživanja i kopanje po psihi pacijenta, forenzika kad je problem nastao i profilisanje karaktera kao što dobar broj homeopata pokušava. Ne, Polarna analiza razmatra objektivne simptome, boduje ih, sabira i kalkuliše koji lek najbolje pokriva taj skup simptoma koje pacijent ima.

Zadatak homeopate koji koristi ovu metodu je da objektivno odredi koji simptomi kod pacijenta su ključni i važni a koji simptomi se neće uzeti u razmatranje. A to dosta zavisi od iskustva homeopate u radu sa ljudima i sa samim programom.

Jer, program je objektivna matrica koja kalkuliše vrednost simptoma koji su evidentni i boduje ih. Na osnovu tog bodovanja predlaže lek. A unos podataka u program je naša subjektivna delatnost kao homeopata.

Izvežban homeopata će brzo odrediti ključne simptome koji oslikavaju poremećaj vitalne sile a program će još brže odrediti ključni lek, bez učešća homeopate i njegovih zamišljanja i percepcija koji lek odgovara pacijentu.

[caption id="attachment_18865" align="aligncenter" width="700"]Polarna analiza besplatan homeopatski program prikaz tabele simptoma Radni ekran homeopatskog programa Polarna analiza na srpskom[/caption]

Recimo, može da se desi da homeopata odmah vidi konstituciju neke osobe i šta je njoj konstitucionalni lek ali ga program Polarna Analiza ipak upućuje na drugi homeopatski lek. To je stoga što program gleda samo simptome i to je mesto dileme, da li slušati program ili pokušati lečenje konstitucionalnim lekom, pojma koji inače nije postojao kod Hanemana, on je uvek lečio na osnovu prisutnih simptoma bolesti a ne na osnovu konstitucije pacijenta.

U tom smislu homeopata koji koristi program već na osnovu 8 do 16 simptoma, posebno ako su polarni simptomi izraženi, može vrlo precizno da odredi efikasan homeopatski lek a da nije uopšte ulazio u psihološki profil pacijenta, njegovu prošlost, strahove, ponašanje i tako redom.

To značajno smanjuje vreme rada sa pacijentima ali i greške homeopate u radu, jer par detalja kod pacijenta može da nas skrene sa pravilne i objektivne analize simptoma.

Ključne simptome izvežban homeopata može za desetak minuta rada da utvrdi kod pacijenta a program mu trenutno ponudi 3 najbolja leka za to stanje pacijenta. To je sjajna stvar i mnogo ubrzava proces, mada na kraju ipak sve te rezultate programa homeopata mora da proveri koliko su kompatibilni sa osobom koju analizira, kao i koliko ponudjeni lekovi pogadjaju suštinu problema. To je stvar ekspertize homeopate i tu se vidi ko zna homeopatiju.

RAD SA POLARNOM ANALIZOM


Konkretan rad sa programom je sličan kao i sa svim drugim programima za homeopatiju. Dok pričate sa pacijentom vi unosite u program na levoj strani ekrana simptome koje vam pacijent saopštava.

Potrebno je uneti simptom koji što preciznije opisuje tegobu koju pacijent ima, na primer: koža, svrab nalik trncima

Sa leve strane su tri odeljka: Simptomi, Kontrolna lista i ADHD. U odeljku Simptomi tražimo sve moguće simptome koje program ima i čekiramo ih, dok u Kontrolnoj listi čekiramo simptome koji se menjaju u bolesti i koji su karakteristični - ako su prisutni. Tako da znate, u oba odeljka imate beleženje simptoma. ADHD je odeljak simptoma za hiperaktivnu decu i to zahteva posebnu obuku.

Postoji nešto oko 2300 simptoma navedenih u programu, tako da znate da neki simptomi i ne postoje u programu. I trebaće vam vremena da savladate koji simptomi postoje a koji ne. Postoji na primer fistula ali ne postoji fisura. Postoje hemoroidi kao simptom ali ne i hemoroidi koji krvare, ili trombozirani hemoroidi. Nema takodje ni sinusa kao simptom, već samo nos, unutrašnjost.

Razlog za takvo stanje je što je metoda nastala na radovima i knjigama iz 1846 godine, pa ne prati savremene pojmove, ali neka vas to ne obeshrabri, na isti način su ljudi bili bolesni pre 170 godina kao i sada.

Preporuka je da se ne unosi više od 8 do 16 simptoma, i to da se biraju simptomi koji su baš karakteristični za bolesno stanje i oni simptomi koji se menjaju usled nastanka bolesti - polarni simptomi.

Unos simptoma je lak, u polju za pretragu simptoma ukucavate prva slova, na primer koža i program vam već sam izbaci sve simptome gde se pominje reč koža. Kad kliknete na simptom, on se prebaci u fajl pacijenta i tako se simptomi slažu u pacijentovom dosijeu i odmah se kalkuliše koji lekovi imaju te simptome.

Dr Heiner Frei na ovom linku objašnjava suštinu metode:

https://www.youtube.com/watch?v=e9ooqef0QeE

Svaki simptom koji unesete ima neki broj, poen, broj poena koji je vezan za svaki lek. Neki lekovi nemaju u sebi ponudjene simptome, pa je tu broj poena nula. Što simptom daje više poena kod nekog leka, taj lek će više uticati na bolest, ali ne uvek i ne samo matematički. Na primer, kada ukucate debljina (gojaznost) pojavljuju tri glavna leka koja imaju maksimalnih 4 poena za simptom debljina a to su Calc, Caps i Ferr.

Program kroz boje kojima su obeleženi simptomi - zelena (najbitniji), žuta (srednje bitni) i crvena (manje bitni) jasno predstavlja koji su simptomi bitniji za razmatranje a koji su manje bitni. Većina simptoma za kožu su na primer crveni i manje bitni.

Simptomi koji su u programu podvučeni žutom bojom su posebno bitni i na treba obratiti pažnju na njihovo prisustvo.

Postoje obični simptomi i polarni simptomi, obeleženi sa slovom P koji imaju svoj pozitivan ali i negativan skor i koji su karakteristični za neke stanja. Kada god unesete neki polarni simptom mnogi homeopatski lekovi se izgube iz kalkulacije - posive u tabeli, jer imaju negativne polarne poene. Tako možete pratiti kako neki lekovi koji su na početku bili vidjeni kao dobri jer imaju dosta bodova, na kraju otpadaju.

Savet je da budete skromni sa unosom simptoma, da unosite samo karakteristične simptome.

Ili da pak unosite više simptoma, pa da kasnije ponovo prodjete kroz simptome i one manje bitne izbrišete iz kalkulacije. Uvek možete da brišete i iznove unosite simptome.

Nekada vam se desi da vam se preporučeni lek nametne pa iako smanjujete simptome predloženi lek stoji a nekada vam se preporuka lekova menja sa svakom izmenom simptoma.

Kada imate slučaj da svaki dodati ili oduzeti simptom menja krajni rezultat i preporuku leka, tada morate biti skoncentrisaniji i pažljivije razmotriti koji simptomi treba da ostanu u kalkulaciji a koji ne.

Program je vizuelno jednostavan i vrlo funkcionalan. Kroz brojeve i skorove, te tabele i boje, lako vam daje pregled lekova i simptoma, sa svim skorovima.

Kad završite unos simptoma i zadate komandu Snimi program vam daje tabelu sa tri ponudjena leka i njihovim skorom. Tabela pokazuje tri broja uz svaki lek - koliko simptoma lek pokriva (može od 10 simptoma pokrivati svih 10 ili manje), koliki je zbir svih simptoma koje lek pokriva i zbir polarnih simptoma.

Nekada se prvi lek svojim skorom nametne kao najbolji izbor bez razmišljanja. Na primer:

Remedy   Hits Sums Difference
Am-c. 14 26 12
Kali-c. 14 24 7
Laur. 12 24 6

Based on 15 Symptoms

U ovom slučaju je očigledno da je Am-c najbolji lek za dato stanje pacijenta i ovde nema dileme koji lek treba da se uzme.

Ali kao što rekoh, nije to u praksi uvek tako, nekada imate lekove koji su medjusobno bliski po skoru i tada vaš homeopatski instinkt treba da odradi svoje. Evo primera:

Remedy   Hits Sums Difference
Sep. 10 30 10
Sulph. 10 31 9
Calc. 9 28 12

Based on 10 Symptoms

Preporuka Dr Frei-a je da se kao lek izbora pre svega uzme onaj lek koji ima najviše razlike u polarnim simptomima (kolona Difference), a u ovom slučaju je to Calc, čak ako možda i nije na prvom mestu i nema najbolji skor.

No, kada imamo ovako izjednačene rezultate, homeopata mora da proceni koji lek odgovara pacijentu i njegovim tegobama a ne da se slepo drži matematike i skorova.

A evo i trećeg slučaja, kada imamo sledeću tabelu:

Remedy   Hits Sums Difference
Nux-v. 12 37 7
Sulph. 13 33 3
Caust. 13 29 3

Based on 15 Symptoms

I sve izgleda jasno iz tabele, Nux Vomica je lek izbora.

Ali ono što se dodatno vidi u velikoj tabeli je da na primer homeopatski lek Puls ima bolje skorove od Nux Vom leka ali Difference (Polarna razlika) je -8, zbog čega lek nije ni uključen u preporuku.

Tutorijal na engleskom jeziku za korišćenje programa imate na You Tubu, pogledajte na linku ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=r84kkd8RAoo

SLABOSTI I MANE POLARNE ANALIZE


Homeopatski besplatni program Polarna analiza je sjajna alatka za homeopate i uzimanje slučajeva ali ima i svojih mana.

Pre svega, program barata sa samo 160+ lekova koji su bili aktuelni za vreme Hanemana i sa nekih 2300 simptoma koji su tada opisani. Danas ima preko 3000 lekova i više hiljada simptoma.

Za neke retke simptome gde se koriste neki novo otkriveni homeopatski lekovi, program jednostavno nema rešenje, nema ni ponudjene simptome a nema ni ponudjeni lek.

Neke savremene bolesti jednostavno nisu opisane kroz simptome i lekove u programu. Mogu se doduše ponekad izvesti iz nekih sličnih simptoma ali ne uvek.

Ne postoje nozode i sarkode kao homepatski lekovi u Polarnoj Analizi.

Takodje, ne postoje mijazmatični lekovi za mijazme koji u Hanemanovo doba nisu definisani kao što su to tifusni mijazam, gljivični mijazam, kancerogeni mijazam, malarični mijazam i tako redom.

Dr Samuel Haneman je bio definisao odredio 3 glavna mijazma: psora, sikorija i sifilis, kasnije je Alen dodao i Pseudo Psoru (ili Tuberkulozni mijazam) a ostalih 6 od ukupno 10 mijazama i lekove za mijazme koje moderna homepatija pominje, program ne prepoznaje.

Rezultat rada programa isključivo zavisi od veštine, pronicljivosti i znanja homeopate.

Na prvi pogled, Polarna Analiza je sjajna alatka za početnike jer se lako dolazi do izbora leka.

Na drugi pogled, neko ko koristi program mora da vlada znanjem koje je utkano u taj program, da zna šta je važno od simptoma a šta nije, koji simptomi opisuju problem a koji nisu bitni, kako da razvrsta i izabere simptome koji će ući u kalkulaciju programa, jer od toga zavisi i rezultat. Samo jedan simptom može dramatično da promeni izbor leka i sve ostalo.

Uz to, mora da zna Materia Medica i osobine lekove, jer od ponudjena 3 leka u programu, može se desiti da jedan ili čak sva tri leka ne odgovaraju pacijentu. Ako neko koji radi na programu kao homeopata ne odredi pravilno rang simptoma, može dobiti pogrešne preporuke za lekove. Posebno je to izraženo kad koristimo Polarne simptome jer oni mnogo lekova isključuju iz kalkulacije.

Desilo mi se jednom u nekoj simulaciji rada da mi je osoba nabrojala 8 simptoma koji su svi odgovarali leku Sepia u velikoj meri, prosto vidite sliku tog leka i osobu, ali je onda osoba navela dva polarna simptoma koji su potpuno izbacili Sepiu iz kalkulacije i nametnuli neki drugi lek kao rešenje.

Naravno, vi kao homeopata možete svesno da delate i da ručno izbacite ta dva polarna simptoma koja eliminišu Sepiu, ali je pitanje da li je to ispravno. Situacija tako zna da postane zbunjujuća za homeopatu. Zato treba dosta iskustva u radu sa programom i simptomima da bi se stekla rutina i razaznalo šta je bitno a šta nebitno.

Nekada su lekovi koje program nudi vrlo bliski medjusobno, pa tu opet mora da dodje do izražaja znanje homeopate mimo samog programa koji lek je bolji za datog pacijenta. Dobijete 3 leka koja su slična, imaju sličan zbir simptoma, i na vama je da presudite koji je najbolji izbor. U tom slučaju uzmite u obzir i konstituciju ako ima smisla.

Mana programa je takodje što u radu mogu lako da se izmešaju konstitucionalni simptomi osobe sa akutnim simptomima bolesti koja je aktuelna, pa onda može da se dobije lek koji je negde izmedju.

Tako da se program Polarna Analiza najbolje koristi ili za akutna ili za hronična stanja pacijenta, a ne i za jedno i za drugo.

Zapravo, kroz sam program teško da može da se odredi konstitucija neke osobe i njen konstitucionalni lek.

No, zato za 90% slučajeva koje ćete imati u praksi, ovo je sjajna alatka za brz i precizan rad koja daje sjajne rezultate i dosta pročišćava objektivnost same analize i izabranog leka.

Ovo je sjajan i jednostavan besplatni program za homeopatiju koji treba izučiti i raditi sa njim.

Zlatko Šćepanović