Šta boja i miris urina govore o vašem zdravlju i na koje bolesti ukazuju?

BOJA I MIRIS URINA

Bacite pogled na svoj urin, jer njegova boja i miris možda otkrivaju da ste bolesni, savetuju lekari. Nijanse žute boje urina mogu da budu veoma značajne u dijagnostikovanju različitih bolesti i stanja.

Odrasle osobe izbace dnevno do dve litre mokraće. Urin se sastoji od 95 odsto vode, a ostalo su kiseline, so i urea, materija koja sadrži azot. Svi znamo da urin treba da bude uglavnom bledo žute boje kod zdravih osoba, da boja može da mu se menja u zavisnosti od zdravstvenog stanja i ishrane. Što manje tečnosti pijete, urin će biti žući. Ali može biti i druge boje, što može biti bezazleno, ali i ukazivati na bolest.

Mokraća koja je stalno tamno žuta znak je poremećaja u radu jetre ili žuči. Boja nije uvek razlog za brigu, ali svakako treba da obratite pažnju ako se drastično menja nijansa ili ako imate bolove u bešici. Za svaku promenu boje urina koja vas brine trebalo bi  da konsltujete lekara koji nakon analize i pregleda može da utvrdi vaš zdravstveni problem.

Transparentan urin

Ako je mokraća prozirna, to je znak da pijete previše vode. Postoje retki zdravstveni rizici kada se pije previše vode jer se ispire previše soli iz organizma. To može da smanji esencijalne minerale i soli, poput elektrolita. Takođe može da dovede do hemijske neravnoteže u krvi.

Bledo žuta boja urina

Ovo je boja koju bi trebalo uvek da imate i ona pokazuje da ste savršeno zdravi.Verovatno ste zdravi i pijete dovoljno vode ako je mokraća ove boje. Imajte na umu da i dalje možete biti bolesni čak i kada vam urin izgleda normalno. Razgovarajte sa svojim lekarom ako imate bol, groznicu ili druge neuobičajene simptome, posebno ako traju više od nekoliko dana.

Tamno žuta boja mokraće

To ne mora da znači da imate problem, ali verovatno morate što pre da popijete više vode. Verovatno ste dehidrirali, ili ste blizu toga, kad jednom krenete ka žućkasto-smeđoj ili boji ćilibara.

Jarko žuta boja mokraće

Da li vam je mokraća toliko žuta da izgleda kao neonska svetlost? Razlozi mogu biti razni dodaci ishrani (suplementi). Urin bi mogao da poprimi ovu boju ako uzimate mnogo vitamina B2, koji se naziva i riboflavin. Neki suplementi mogu da izazovu ozbiljne probleme ako ih uzimate u velikim dozama. Konsultujte se sa lekarom oko doziranja suplemenata.

Smeđa boja urina

Primetite li smeđe tonove u mokraći, to je siguran znak dehidracije. Ipak potraje li, smeđi urin pokazuje da se radi o nekom problemu jetre. Ako je neka bolest jetre ili žući, neke od soli koje bi trebale biti eliminisane stolicom ostaju u krvi pa završavaju u urinu. Ako vas brine smeđa boja urina, razgovarajte sa lekarom.

Narandžasta boja urina

Može da se radi o dehidraciji, ali i o problemima sa jetrom ili žučnim kanalom. Takođe, mokraća je takve boje i kod trovanja hranom. Previše određenih hranljivih sastojaka, poput vitamina C i karotena, može da izazove ovu boju. Tako mogu i lekovi poput fenazopiridina (lek za bešiku) ili antibiotika rifampicina. Kada imate zdravstvene probleme sa jetrom, supstanca zvana bilirubin može da se nakupi u  urinu i oboji ga u narandžasto. Svakako bi trebalo otići kod lekara.

Svetlo braon urin

Ekstremno vežbanje ili vežbanje po vrlo toplom ili hladnom vremenu mogu razgraditi mišićna vlakna. To je rabdomioliza. Otpad od ovog raspada pretvara vaš urin u smeđu ili boju čaja. Svetlosmeđi urin takođe može biti znak ozbiljne dehidracije. Ostala stanja, poput žutice, Gilbertovog sindroma (poremećaj jetre) i bolesti ili otkazivanja bubrega, takođe mogu da pređu u svetlo braon.

Tamno braon urin

Hrana poput boba i rabarbare (biljka) može da izazove tamno smeđu mokraću, naročito ako jedete u većim količinama. To bi takođe mogao da bude posledica neželjenih efekata ekstremnih vežbi i da signalizira na probleme sa jetrom ili bubrezima, poput svetlo smeđeg urina. Pojedini antibiotici (metronidazol i nitrofurantoin), metokarbamol (mišićni relaksant), laksativi sa kaskarom ili senom i antimalarijski lekovi (hlorokin i primahin), mogu da oboje mokraću u tamno smeđu. U svakom slučaju, ako primetite ovako taman urin, odmah posetite lekara.

Crvena ili ružičasta boja mokraće

Uočavate neki neobjašnjiv crvenkasti ton u mokraći? Crvena boja se može pojaviti zbog neke hrane koju ste jeli. Neke namirnice poput puno malina, borovnica ili crvene repe , mogu urin učiniti ružičastim ili čak crvenim.  Ako ste upravo jeli salatu od cvekle, možda neće biti razloga za paniku. Međutim, ukoliko u urinu ima krvi, to može da ukazuje i na ozbiljne zdravstvene probleme. Ceo je niz stanja, benignih i malignih koja mogu prouzročiti krv u urinu, od bubrežnih bolesti, bubrežnih ili žučnih kamenaca do ozbiljnih karcinoma. Krv u urinu može varirati od crvene nijanse do raspoznatljive krvi, ponekad sa ugrušcima. Lekar treba da utvrdi da li je reč o infekciji urinarnog trakta, bolesti bubrega, tumoru, problemima sa prostatom ili nešto drugo. Takođe, urin je takve boje i kod trovanja živom. Svakako je potrebna pomoć lekara.

Boja meda urina

Ova boja urina znak je da ne pijete dovoljno vode, svakako ispod minimuma od osam čaša dnevno.Ako vam je urin postao tamno žut i podseća na med, to znači da vašem organizmu fali veća količina vode i da ste verovatno dehidrirali.

Zelena boja urina

„Vrlo retko je urin zelenkast“, razlog je obično boja za hranu, ali to mogu biti i špargle.

Ta boja takođe upućuje na bakterijsku infekciju. Bakterija Pseudomona, koja uzrokuje infekcije urinarnog trakta, može da pozeleni urin. Zelenu mogu izazvati i određeni lekovi, poput antidepresiva. Prebojenost može da izazove lek propofol.

                                                         

Plava boja mokraće

Testovi koji pokazuju koliko dobro funkcionišu bubrezi i bešika koriste boje koje vašu mokraću pretvaraju u plavo. Lekovi poput amitriptilina, indometacina, cimetidina mogu da ga pretvore u plavo ili plavkasto-zeleno. Porodična benigna hiperkalcemija, poznata i kao sindrom plave pelene, redak je genetski poremećaj uzrokovan plavim urinom.

Mutna ili bela mokraća

U vašem telu može biti previše određenih proteina ili minerala, poput kalcijuma ili fosfata. Mogli biste osetiti bol ako imate infekciju urinarnog trakta ili se minerali nakupljaju u sitne kamenčiće koji se zaglave u bubrezima.  Pijte više vode i javite se lekaru, posebno ako imate jezu i temperaturu.

Penasta mokraća

Obratite se lekaru ako se to stalno događa. Možda je razlog previše proteina u organizmu ili postoji problem sa bubrezima, takođe može da bude znak neke infekcije. Odlazak kod lekara je neophodan ukoliko se ovo često događa.

Uz boju, i miris urina može puno toga reći o vašem zdravlju.

Sveži urin obično nema nikakav miris. Određeni mirisi se ne pojavljuju sve dok bakterije ne počnu razgrađivati ureu. Urin koji miriše na amonijak može biti znak urinarne infekcije, slatkast i voćni miris ukazuje na dijabetes, a ako mokraća miriše na ribu uzrok, naročito kod žena, mogla bi biti upala mokraćovoda i mehura ili neka polna bolest.

Uopšteno govoreći, poželjno je posetiti lekara ako su boja i miris mokraće neuobičajeni duže od dva ili tri uzastopna odlaska u toalet.