Šta je Ulcerozni Kolitis i Kronova bolest, uzroci i simptomi i lečenje Ulceroznog kolitisa

UPALNA BOLEST CREVA


Šta je Ulcerozni Kolitis i Kronova bolest, uzroci i simptomi bolesti, ishrana i lečenje Ulceroznog kolitisa


Ostali nazivi za zdravstveni poremećaj su: Colitis, IBD, Kronova bolest, Ulcerozni kolitis


Upalna bolest creva ili engl. Inflammatori bovel disease (IBD) opšti je termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Kronovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posledica upala debelog ili tankog creva. To su autoimune bolesti nepoznatog uzroka.


Tipovi Ulcerozni Kolitis i Kronova bolest, simptomi i lečenje Ulceroznog kolitisa


Šta je Ulcerozni kolitis


Ulcerozni kolitis je upalna bolest debelog creva. Stvaraju se čirevi na sluznici debelog creva, često izazivajući proliv, krv i gnoj u stolici. Upala creva je obično najjača u sigmoidnom i zadnjem crevu (rektumu) i obično se smanjuje u višim delovima debelog creva.


Šta je Kronova bolest


Kronova bolest je upala koja se širi u dublje slojeve zida creva. Najčešće se nalazi u ileumu (drugi deo tankog creva) i prvom delu debelog creva (cekum), koji su poznati kao ileocekalno područje. Međutim, poremećaj se može razviti u bilo kojem delu probavnog sistema, uključujući anus, želudac, jednjak, pa čak i usta. Može da zahvati celo debelo crevo ili može postojati niz čireva jedan do drugoga u jednom delu debelog creva, a može se razviti i u obliku višestrukih raspršenih skupina čireva.


Opis bolesti


Iako uzroci upalne bolesti creva još nisu poznati, genetski faktori igraju određenu ulogu. Do 25% osoba sa tom bolešću ima članove porodice s tom bolesti. Rizik nasleđivanja je najveći ako boluje majka, a nakon toga brat ili sestra. Različite bakterije mogle bi biti odgovorne za Kronovu bolest ili ulcerozni kolitis. Kako je kolitis - upalna bolest creva mnogo češća u razvijenijim zemljama, stručnjaci veruju da spoljni faktori, kao što je ishrana, moraju igrati određenu ulogu, iako su istraživanja u tom pogledu nejasna. U jednom istraživanju je pronađeno da je velik unos masnoća, posebno životinjskog porekla, bio povezan sa kasnijim razvojem ulceroznog kolitisa.


Velik unos šećera (osim iz voća) bio je povezan sa oba upalna crevna poremećaja. Velik unos tečnosti i ishrana bogata voćem, vitaminom C i magnezijumom bili su povezani s manjim rizikom od oba poremećaja, a velik unos kalijuma i povrća bio je povezan sa manjim rizikom samo od Kronove bolesti.


Ko oboleva od kolitisa?


Muškarci i žene jednako su skloni oboljevanju. IBD - Upalna bolest creva dijagnostikuje se najčešće u dobi između 15. i 40. godine života, ali se pojavljuje još jedna manje izražena veća učestalost pojave bolesti između 50. i 80. godine života. Oko 2% slučajeva IBD-a se pojavljuje kod dece mlađe od 10 godina, a 30% se pojavljuje kod mladih ljudi u dobi između 10 i 19 godina. IBD je često prisutan u porodicama, a muškarci i žene jednako su pogođeni.


Čini se da je IBD češći kod stanovnika gradova nego sela i pojavljuje se češće u razvijenim nego u manje razvijenim zemljama, što upućuje na to da i genetski faktori i uslovi okoline, kao što je ishrana, mogu biti uključeni u njegov razvoj.


Neki istraživači veruju da se bolest razvija kod osoba koje imaju genetsku sklonost koja omogućava agensu kao što je virus ili bakterija da pokrene nenormalni imunološki odgovor. Ispitivanja su pokazala da deca s IBD-om imaju češće i ranije infekcije u detinjstvu nego deca bez tog poremećaja. Virusne infekcije tokom trudnoće takođe mogu povećati kasniji rizik od razvoja upalne bolesti creva kod deteta.


Ulcerozni Kolitis i Kronova bolest, uzroci i simptomi i lečenje Ulceroznog kolitisa


Simptomi hroničnog kolitisa


Među najčešće simptome ubrajaju se proliv, opstipacija, krv u stolici, tenezmi (bolni nagon za pražnjenjem), te povišena temperatura praćena umorom i gubitkom na težini.


Ulcerozni kolitis i Kronova bolest imaju mnogo zajedničkih simptoma, ali se i razlikuju u bitnim karakteristikama. Obe su hronične bolesti creva i simptomi se obično pojavljuju kod mladih odraslih osoba. Kod mnogih pacijenata, simptomi izbijaju (recidiv) nakon perioda bez simptoma (remisija); drugi pacijenti imaju stalne simptome, iako lečenje može dovesti do remisije čak i kod mnogih od tih pacijenata. Za prevenciju i smirivanje simptoma bolesti koriste se s uspehom BioColon kapi za nervozna creva, koje se uzimaju samostalno ili uz lekove.


Simptomi mogu biti blagi ili vrlo jaki i onemogućavati normalan život. Mogu se razvijati postepeno ili izbiju naglo. Jačina simptoma i učestalost recidiva takođe variraju zavisno o godišnjem dobu, rizik je najveći zimi i u jesen, a najmanji leti.


Najčešći simptom kako ulceroznog kolitisa tako i Kronove bolesti je proliv. Može se pojaviti krv u stolici, posebno kod ulceroznog kolitisa. Krv može biti lako vidljiva ili vidljiva samo pod mikroskopom, u tom slučaju se naziva okultna krv.


Opstipacija se može razviti tokom aktivnog izbijanja kako Kronove bolesti tako i ulceroznog kolitisa. Do opstipacije kod Kronove bolesti obično dolazi zbog opstrukcije u tankom crevu. Kod ulceroznog kolitisa do opstipacije može doći kad upaljeno zadnje crevo šalje refleksni odgovor u debelo crevo koji dovodi do zadržavanja stolice.


Mogu se pojaviti grčevi zbog kontrakcije creva izazvane upalom. Jačina bola obično zavisi o jačini proliva. Bolovi u crevima mogu takođe upućivati na ozbiljna stanja, kao što su apscesi, ili perforacije crevne zidove. Često je prisutna povišena temperatura, umor i gubitak apetita. Ujedno bolesnik može gubiti na težini.


Mogu se pojaviti tenezmi (bolna potreba za pražnjenjem creva čak i kad je zadnje crevo prazno) kao odgovor na upalu. Neurološki ili psihijatrijski simptomi mogu biti rani znakovi Kronove bolesti kad su propraćeni gastrointestinalnim problemima.


Koje analize se mogu napraviti?


U dijagnostičke svrhe koriste se digitorektalni pregled, pretrage na okultno krvarenje te kolonoskopija.


Digitorektalni pregled je pregled zadnjeg creva prstom ruke lekara, ispitivanje okultnog krvarenja u stolici je mikroskopska analiza stolice za krvarenje koje nije vidljivo okom, rendgenski pregled završnog creva, te sigmoidoskopija ili kolonoskopija - postupak kod kojeg lekar pregledava donji deo debelog creva, sigmoid, osvetljenim instrumentom koji uvodi kroz zadnje crevo i kamerom vrši pregled unutrašnjeg zida creva.


Lečenje Ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti


Ulcerozni kolitis se smatra blagim ako bolesnik ima sledeće simptome: četiri ili manje stolica dnevno, samo povremeno krv u stolici, normalnu temperaturu, puls i nalaz hemoglobina i crvenih krvnih ćelija, nema promena na rendgenskom snimku debelog creva. BioColon kapi brzo pomažu kod takvih stanja, smanjujući proliv i nadimanja. Preporučuje se i duža upotreba probiotika.


Kod blage Kronove bolesti, bolova u stomaku nema ili su blagi. Bolesnik se oseća dobro ili skoro dobro. Komplikacije van digestivnog sistema su malobrojne ili ih nema. Lekar ne može otkriti nikakvu masu pritiskom na stomak. Nalaz crvenih krvnih zrnaca je normalan ili skoro normalan i pacijent nema premalu telesnu težinu. Uz pravilan režim ishrane koriste se i lekovi i to kortikosteroidi, sufasalazin ili mesalazin, koji se ne smeju dugo koristiti zbog niza štetnih nus pojava, a od biljnih preparata tu su sasvim bezbedne BioColon kapi da bi se produžila reemisija, odnosno normalno funkcionisanje bez simptoma bolesti.
[caption id="attachment_2926" align="alignnone" width="596"]Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak Efikasne i 100% prirodne Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak - klikni na sliku i naruči![/caption]

Takodje, koriste se i imunosupresivi koji smanjuju imunološki odgovor tela koji dovodi do upale creva. Ključni faktor koji doktori imaju na umu kada pristupaju tretmanu kolitisa je ozbiljnost i obim zapaljenja. Neki drugi konvencionalni lekovi lečenja uključuju antibiotike, koji se daju kada pacijent ima temperaturu, protiv dijareje, a tu su i lekovi protiv bolova, kao i suplementi gvožđa, koje su potrebni za pacijente koji imaju hronična crevna krvarenje i može se zbog tpga razviti anemije. Naravno, oslanjajući se previše na antibiotike lečenje može dovesti do rezistencije na antibiotike, pored ostalih opasnosti antibiotika.


Istraživanja u Americi su potvrdila da se značajno bolji efekti lečenja postižu kada uz lekove koriste i biljni preparati kao što su BioColon kapi jer one dovode do smanjenja upale i smirivanja čireva.


Takodje, biljni lekovi za ulcerozni kolitis koji su pokazali pozitivno delovanje su čaj od trava Srčenjak (Tormentilla), ekstrakt Bresta, gel Aloa vere, indijska biljka Boswellia serrata, biljka Sladić, sok do Spelte, začin Kurkuma, itd.


Specijalističko lečenje ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti


Ulcerozni kolitis se smatra ozbiljnim ako su prisutni sledeći simptomi: više od šest stolica dnevno, česta ili stalna krv u stolici, povišena temperatura, brz puls, anemija, nenormalan rendgenski nalaz debelog creva, bolovi u stomaku na pritisak, uz moguću nadutost. Hirurško uklanjanje debelog creva često je jedini lek za ulcerozni kolitis u odmakloj fazi, ali bolest uveliko varira u jačini. Uz lečenje lekovima koriste se i BioColon kapi koje pomažu da se znantno smanje simptomi i mogu se piti uz lekove.


Kronova bolest se ne može izlečiti niti operativnim putem. Kod teške Kronove bolesti, bolesnik ima stolicu toliko često da to zahteva opijate ili druge jake lekove protiv proliva. Bolovi u stomaku su jaki i obično smešteni u donjem desnom delu stomaka (međutim, treba napomenuti da bolovi ne moraju upućivati na stvarno mesto poremećaja, što je fenomen poznat kao prenesena bol). Nalaz crvenih krvnih zrnaca je nizak. Bolesnik se loše oseća i ima komplikacije koje mogu uključivati gubitak na težini, bolove u zglobovima, upalu očiju, crvenilo kože ili čireve na koži, fistule, apscese i povišenu temperaturu. Potrebno je bolničko lečenje i dobar program (parenteralne) ishrane.


Ishrana za Ulcerozni kolitis


Ono što je kod pacijenata sa ulceroznim kolitisom neophodno proveriti je eventualno postojanje nepodnošljivosti (intolerancije) pojedinih komponenta hrane, jer svako postojanje intolerancije, a da to nije lekaru i pacijentu poznato, dovešće neposredno nakon konzumiranja namirnice koju organizam ne može razgraditi na odgovarajući način, do značajnog pogoršanja stanja bolesti.


Odgovarajuća je ishrana neophodna u toku perioda rekonvalescencije ili oporavka od bolesti ili kao cilj smanjenja učestalosti pojave proliva. Nakon akutne faze, kada su simptomi bolesti takvi da se mogu lako kontrolisati, te kad se pouzdano zna da postoji stanoviti manjak nutritivno važnih materija u organizmu, ishrana mora da sadrži adekvatnu količinu proteina, puno vitamina A, C, D, E, B12 i folne kiseline, kalcijuma, gvožđa i cinka, te svakako mora biti kalorična. U početku ishrana mora biti siromašna prehrambenim vlaknima, treba izbegavati integralne žitarice, povrće, voće, mahune, suvo voće ... jednom rečju - sve namirnice koje dodatno mogu iritirati oštećeno crevo. U ovoj, početnoj, fazi potrebno je svakako izbegavati mleko i mlečne proizvode, naročito nefermentirana, jer se može raditi o nepodnošljivosti mlečnog šećera - laktoze.


Ljudi sa ulceroznim kolitisom mogu imati problema sa ovom hranom i pićem koje treba da se IZBEGAVA:
• alkohol
• kofein
• gazirana pića
• mlečni proizvodi (za ljude koji su alergični na laktozu ili su osetljivi)
• sirovo voće i povrće
• semena
• pasulj, grašak i mahunarke
• sušeno voće
• namirnice koje imaju sumpor ili sulfat
• hrana bogata vlaknima (jer vlakna nadražuju oštećenu sluznicu creva)
• mesa
• orasi i hrskavi orah Butters
• kokice
• proizvodi koji imaju sorbitol (kao što su šećer bez guma i bombona)
• rafinirani šećer
• začinjena hrana


Postepeno, kako se stanje popravlja u ishranu treba uvoditi vlakna zavisno o individualnom stepenu podnošljivosti te prehrambene komponente. Najkorisnija su vlakna rastvorljiva u vodi jer poseduju mogućnost bubrenja i zadržavanja vode, a ima ih najviše u zelenom lisnatom povrću (blitva), voću, zobi i ječmu. Kako bi se nadoknadio nedostatak vitamina A, koji je čest nakon akutnih napada, potrebno je jesti džigerica (jednom nedeljno), fermentisane sireve, povrće i voće narandžaste boje koji sadrže provitamin vitamina A - pigment beta-karoten kojeg organizam delom pretvara u vitamin A. ribe, poput lososa, sardina, bogati su izvor vitamina D, polinezasićenih masnih kiselina, cinka i esencijalnih masnih kiselina. Stoga su i te namirnice neophodne u ishrani nakon akutnih napada. Pri tome treba istaći da je jako važno pripremati takve ribe na žaru, a preporučuje se i umereno tuna u maslinovom ulju.


Jetrica, riba, meso (goveđi file, ćuretina, piletina, kunić) i jaja bogati su vitaminom B12 i potrebno je konzumiranjem tih namirnica sprečiti nastanak manjka ovog preko potrebnog vitamina za sazrevanje crvenih krvnih zrnaca. Folna se kiselina može uneti jedenjem zelenog lisnatog povrća, a kalcijum se nadoknađuje uzimanjem fermentisanih mlečnih proizvoda: acidofilnog mleka, jogurta, sireva.


Budući da je u osoba koje boluju od ulceroznog kolitisa anemija kao posledica krvarenja i upala vrlo česta, potrebno je uzimati namirnice koje u svom sastavu imaju izvesnu količinu gvožđa.


Prognoza za ulcerozni kolitis.


U jednom desetogodišnjem ispitivanju, 87% pacijenata imalo je potpunu remisiju nakon samo jednog napada, a kod samo 8% razvilo se hronično stanje – hronični ulcerozni kolitis. Stopa smrtnosti je uopšteno ista kao i u opštoj populaciji, iako je viša kod pacijenata sa ulceroznim kolitisom koji su imali jake početne napade ili opsežnu bolest.


Prognoza za Kronovu bolest.


Iako periodi bez znakova bolesti kod nekih pacijenata mogu trajati godinama ili decenijama, recidivi su pravilo. Pravilna dijetalna ishrana i stil života su od suštinskog značaja.


Prevencija kolitisa


Redovne kontrole i lekarski pregledi potrebni su kod osoba sa velikim rizikom razvoja upalne bolesti creva (koji imaju rođake s dijagnosticiranom bolešću).


Cene BioColon kapi su (cena proizvoda sa ptt dostavom):


1 bočica - 1250 dinara plus 


2 bočice - 2000 dinara 


3 bočice - 2800 dinara 


4 bočice - 3400 dinara 


Kapi možete naručiti putem ove strane sajta www.prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777