Studije otkrile benefite probiotika za borbu protiv depresije

Studije otkrile benefite probiotika za borbu protiv depresije

 

Dobro je poznato da probiotici, dostupni iz fermentisane hrane i suplemenata, podržavaju varenje i funkciju creva. Da li probiotici takođe mogu poboljšati mentalno zdravlje?

Nova studija sugeriše da postoje prednosti probiotika za ljude koji se bave depresijom. Kako to? Malo poznata činjenica je da su određene bakterije u crevima povezane sa depresijom, dok su druge povezane sa poboljšanim raspoloženjem, neuronskom aktivnošću i kognitivnim funkcijama.

 Ovo ima smisla, s obzirom na to da probiotici u crevima mogu da podrže funkciju neurotransmitera. Neurotransmiteri su moždani glasnici koji kontrolišu nečije raspoloženje, energiju, apetit i još mnogo toga.

 

Nalazi studije: Probiotici za depresiju

 

Kontrolisano ispitivanje iz 2022. objavljeno u časopisu “Translacion psihologija” pronašlo je dokaze da probiotici mogu funkcionisati kao obećavajući novi pristup lečenju depresivnog poremećaja.

 Probiotici se definišu kao „mikroorganizmi koji se unose u telo zbog svojih korisnih kvaliteta“. Poznato je da imaju uticaj na osovinu mikrobiota-creva-mozak, koja se takođe naziva "veza creva-mozak". Ovo daje probioticima sposobnost da utiču na fiziološke funkcije i funkcije ponašanja koje su povezane sa depresijom.

Ova posebna studija nastojala je da utvrdi da li kratkoročna suplementacija probioticima u visokim dozama može smanjiti simptome depresije izazivanjem mikrobnih i nervnih promena u crevima kod pacijenata sa depresijom. Pacijenti koji su se borili sa depresivnim epizodama uzimali su ili probiotički dodatak ili placebo tokom jednog meseca (31 dan) pored uobičajenih tretmana.

Učesnici su izvršili procenu svojih simptoma pre i posle probiotske intervencije koristeći Hamiltonovu skalu za procenu depresije. Profiliranje mikrobioma i neuroradiologija takođe su korišćeni za otkrivanje promena u crevima i mozgu učesnika.

Među onima koji su uzimali probiotike, otkriveno je da su mikrobna raznolikost i obilje probiotičkog soja zvanog Lactobacillus povećani. Ova povećanja su bila povezana sa smanjenim simptomima depresije.

Drugi nalaz je da je aktivacija određenih neurona povezanih sa depresijom značajno smanjena nakon probiotske intervencije.

U zaključku, podaci iz studije pokazuju da probiotici koji se uzimaju kao dodatak drugim tretmanima mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije zbog promene mikrobiote creva i moždanih aktivnosti. Istraživači uključeni u studiju smatraju da su probiotički tretmani „pristupačan, pragmatičan i nestigmatizirajući“ pristup podršci mentalnom zdravlju.

 

Druge prednosti probiotika

Dakle, koji probiotik je dobar za smanjenje depresije?

Gore pomenuta studija pokazala je da Lactobacillus podržava mentalno zdravlje. Bacillus coagulans je u drugim studijama pokazao da poboljšava smanjenje simptoma depresije kod pacijenata sa kombinovanom dijagnozom depresije i sindroma iritabilnog creva.

S druge strane, smatra se da povećana brojnost Ruminococcus gauvreauii i smanjena brojnost Bacteroides povećavaju rizik od depresije.

 

Mogu li probiotici povećati serotonin?

Studije i jsistematski pregledi su otkrili da određeni probiotici prisutni u gastrointestinalnom traktu mogu poboljšati simptome centralnog nervnog sistema povezane sa depresijom povećanjem proizvodnje slobodnog triptofana, koji se zatim pretvara u serotonin. Dakle, da, moguće je da zdrava creva pomažu da se poveća proizvodnja serotonina, što poboljšava raspoloženje.

Koje druge prednosti imaju probiotici?

Pored podrške mentalnom zdravlju, probiotici :

Podržavaju integritet sluznice creva, što je važno za zdravlje imuniteta i imunološku odbranu.

Pomažu u apsorpciji esencijalnih hranljivih materija i sintezi nekih vitamina i proteina.

Potspešuju zdravo varenje, uključujući ograničavanje povremene dijareje, gasova i nadimanja.

Održavaju zdravu telesnu težinu.

 

Drugi prirodni načini za borbu protiv depresije

Osim zdrave ishrane koja sadrži probiotike i/ili dodataka probioticima, drugi prirodni lekovi za depresiju uključuju:

 - Redovno vežbanje

- Dovoljno sna i pridržavanje redovnog rasporeda spavanja i buđenja.

- Boravak u prirodi i izlaganje sunčevoj svetlosti tokom dana, što može povećati vašu energiju i pomoći u regulisanju cirkadijalnog ritma.

- Terapija, kao što je kognitivna bihejvioralna terapija koja se fokusira na promenu negativnih misaonih obrazaca.

- Jedite više voća i povrća, omega-3 hranu, zdrave masti poput orašastih plodova i maslinovog ulja i kvalitetne proteine.

- Ograničavanje unosa prerađene hrane, kao što su slatka pića, zaslađeni deserti, pržena hrana, prerađeno meso i rafinisane žitarice.

- Suplementacija vitaminom D3, vitaminima B i eventualno biljem, kao što je kantarion.

Kantarion je jedan od sastojaka BioMind biljnih kapi koje preporučujemo za borbu protiv depresije i anksioznosti.