Domaća biljna apoteka

 

Domaća biljna apoteka 


Prirodni lekovi i proizvodi za vaše zdravlje na bazi lekovitog bilja koje treba da ima svaka domaća biljna apoteka


Tri recepta za kućnu domaću biljnu apoteku i prvu pomoć

 

Postoji li u vašoj kući domaća biljna apoteka? Poznajete li lekovito bilje? Znate li koliko je običan korov koji raste oko kuća, čak i po gradovima lekovit? Da li ste sačuvali delić nekadašnje mudrosti tradicionalne medicine? Postoji li u vašem ormanu prirodna biljna apoteka proizvoda od lekovitog bilja?


Domaća biljna apotekaDo pre samo pola veka dominantan oblik lečenja stanovništvom je bila upotreba prirodnih preparata i prirodnih medikamenata, koje sada nazivamo dijetetski suplementi, dijetetski napitci, parafarmaceutski preparati, alternativni preparati, herbalni lekovi ili preparati, biljni medikamenti. To su nekada bili proizvodi manje stručnog naziva nego sada, kao što su na primer: biljni čajevi, biljno mineralni prahovi, kapsule sa biljnim sirovinama, sirupi na bazi prirodnih sastojaka i meda, sveži ili pasterizovani sokovi, proizvodi od meda i melemi na bazi lekovitog bilja. Sve je to odlično opisano u starim farmakopejama. I svega toga se sećaju naše deke i bake.


Primera radi, otidjite do neke nekadašnje državne apoteke koja još uvek nije renovirana pod naletom novih vremena i videćete da su nekadašnje police u kojima su bili lekoviti preparati bili ispisani nazivima lekovitog bilja i prirodnih preparata na bazi istih. U policama je stajalo lekovito bilje ili preparati od takvog bilja koji su se mahom na licu mesta i pripremali.


Danas 80% tih biljnih medikamenata ne postoji. Zamenjeni su sintetičkim i polusintetičkim sredstvima i lekovima. Ostalo je još nešto čajeva i čajnih mešavina, tinktura, ponekog sirupa, te malo herbalnih lekova, koji su mahom obogaćeni sintetičkim dodacima u vidu minerala, vitamina ili drugih aktivnih materija. Savremen način života i uopšte pristup medicine i farmacije razvoju novih sredstava lečenja potpuno su potisnuli stari način lečenja i tradicionalne biljne preparate.


.

Priroda na Dar preporuka – kućna biljna apoteka:


Recept broj 1:

Čaj za smirenje nadraženosti stomaka zbog stresa i napetosti – čaj za nervozu stomaka

Matičnjak – 50%

Hajdučka trava – 30%

Kamilica – 20%   / Kod žena koje su neurotične i nervozne, sa nesanicom, umesto Kamilice može se staviti Odoljen (Valeriana oficinalis)

Napraviti mešavinu čaja od gore navedenih sastojaka i proporcija. Prstohvat čaja preliti sa 2-3 dcl vrele vode, i ostaviti poklopljenim 5-7 minuta da odstoji. Procediti, poklopiti i malo prohladiti. Piti zasladjen ili nezasladjen, 3 puta dnevno 5-10 minuta pre jela, na prazan stomak. Čaj je preporučljivo popiti manjim delom i nakon obroka.

.

Razlozi za takvo stanje odumiranja prirodnih preparata su razvoj sve efikasnijih sintetičkih lekova, koji su jeftiniji ali i profitabilniji, kao i želja kupaca da dobiju efikasnu pomoć bez obzira na posledicu. Savremeni čovek u situaciji u kojoj bira da li će ga nazeb proći za 3-5 dana uz pomoć lekovitih čajeva od lipe, majkine dušice ili miloduha, prirodnih kupki i utopljavanja, ili pak  uzimanja sintetičkih lekova kao što su Baktrim ili neki antibiotik, plus pomoćna sredstva Fervex, Paracetamol, koji ga leče za 2-3 dana, bira ovu drugu opciju. Niko više nema vremena da bude bolestan. Svi hoće zdravlje, odmah i sada.


I tu nema argumenata koji bi se suprostavili ljudskoj težnji za brzim rešenjem. Osim jednog argumenta, a to su neželjene posledice sintetičkih lekova, odnosno side effects na engleskom. Jer, sintetički lekovi često izazivaju poznate i nepoznate štetne efekte, alergije, naprežu unutrašnje organe i bazični imunitet, u većoj ili manjoj meri. U većini slučajeva kod jednostavnijih preparata (aspirin, brufen, apaurin, bromozepam, baktrim, jednostavnij penicilini) koji se ne koriste kontinuirano, naša jetra i ostali organi za detoksikaciju uspevaju relativno uspešno da naše telo očiste od uticaja sintetičkih lekova, te u tom smislu nema razloga za paniku. Postoji razlog za oprez ako se jaki sintetički lekovi koriste dugotrajno, često, nesistematski i neodgovorno, jer onda znaju da naprave trajnije posledice na organizam koje nisu vidljive odmah, niti uočljive.


Preterana i dugotrajna upotreba sintetičkih lekova svakako izaziva neke štetne efekte i nuspojave. Jer, našem telu nije prirodno stanje da svakodnevno uzima nepoznatu sintetičku supstancu. Sada, moramo sa žaljenjem priznati, takvih supstanci ima sve više i u svakodnevnoj hrani. Tu se zapravo pokazuje i koliko je naše telo otporno na dejstvo loših uticaja i koliko je fleksibilno i sposobno da se uspešno detoksinira. Ali zato telu treba dati i priliku da radi normalno, da se odmori i oporavi.


S druga strane, upotreba biljnih lekova je mahom bez štetnih efekata, osim ako se ne preteruje ili se ne koriste biljke sa snažnim farmakološkim dejstvom, kao što su neke otrovne biljke (beladona, djurdjevak) ili delom otrovne (imela, rosopas), koje u manjim dozama deluju lekovito, a u većim toksično. Ono što je slabost biljnih lekova je u tome što oni zahtevaju vreme, mahom deluju sporije. Ali su zato u nekim slučajevima temeljniji i uspešniji. Posebno kada se radi o hroničnim funkcionalnim bolestima (krvotok, oboljenja prostate i urinarnog sistema, stres, reuma, paradentoza, visok holesterol) za koje medicina nema trajnog leka i isceljenja. Tu prirodni lekovi i preparati znaju da naprave čudo, ako su dobri, kvalitetni i dobrog sastava.


.

Prirode na Dar preporuka – kućna biljna apoteka:


Recept broj 2:

Nevenova krema za povrede, oštećenja kože, ispucalu kožu, opekotine i rane

Šaku svežih nevenovih cvetova i po prstohvat hajdučke trave (ili kamilice) i bosiljka staviti u pola kilograma rastopljene svinjske masti ili maslinovog ulja, kuvati na tihoj vatri desetak minuta, na kraju dodati parče od 50 gr loja (ili maslaca), malo parče 5 gr voska i malo 5 gr borove smole, izmešati, i procediti kroz gazu u kutijice. Ostaviti da odstoji dok se ne ohladi, pa držati u frižideru i upotrebljavati po potrebi.

(Recept je delotvoran pripremljen i samo sa masnoćama, a bez loja, smole i voska)


. . .

Na žalost, danas u Srbiji se sa teškom mukom nalaze kvalitetni prirodni biljni preparati. Ima ih, ali niko ih ne promoviše u trgovinama, a i teško ulaze u trgovine i apoteke, jer nisu u trendu. Takodje, postoje još uvek dobri preparati u narodnoj tradiciji i kod narodnih travara, medjutim tu treba biti oprezan, jer se tu nalazi svašta, od malo poštenih i kvalitetnih travara koji znaju šta prave, do mnogo više šarlatana i prevaranata koji to rade zbog novca, slave i ubedjenosti da nešto znaju. Tu ima mnogo prevare i štete za pacijente i obolele.


S druge strane ponude su industrijski komercijalni preparati koji se nazivaju parafarmaceutskim preparatima. Mahom svi takvi preparati koje nalazimo u Srbiji i svetu kao što su dijetetski suplementi, dijetetski napitci, kapsule, tablete, sirupi, većinom potiču kao gotovi ili polugotovi proizvodi iz Indije i Kine, gde se proizvode u ogromnim količina i izvoze na veliko u vidu no name proizvoda, koji se kasnije u matičnoj zemlji pakuju i dobijaju svoj trade mark – trgovačko ime. I svi ti preparati i proizvodjači su vezani za svetski trend i modu upotrebe neke izvikane supstance (enzim Q10, L Karnitin, bromelin, kordiceps, zlatna maka, zelena kafa, ehinacea, žen šen, crveni pirinač, brusnica, ginko). U velikoj većini domaći proizvodjači imitiraju takav trend. To je najuočljivije kada udjete u apoteku i pogledate koliki je i kakav izbor parafarmaceutskih preparata – svi imaju slično dejstvo, sličan sastav i sličnu cenu. Razlikuju se samo ambalaže.


Mahom se kod takvih preparata radi o maloj količini aktivne prirodne materije koja je ubačena u neki sintetički punilac, i u vidu suplementa se prodaje za sve i svašta. Mnoštvo jednokomponentnih ili multikomponentnih preparata su potpuno bezvredni po pitanju delovanja na zdravlje, jedino što reklamom, dizajnom ili bombastičnim sastavom obećavaju uspeh, izlečenje i zdrav život. Da je to tako, da ti preparati deluju, bilo bi mnogo manje bolesnih a mnogo više izlečenih prirodnim putem. Iako priznajemo da postoji i čitav niz uspešnih, kvalitetnih i dobrih herbalnih preparata koji deluju, posebno iz Zapadne Evrope, koji imaju dugu tradiciju proizvodnje, koji su prošli ozbiljna klinička ispitivanja i studije, samo još nisu prepoznati kod naših sugradjana. Postoji i nekoliko domaćih firmi koje imaju korektne i dobre tradicionalne preparate.


Činjenica je i sledeće, prosečan kupac ne zna šta kupuje. On ne poznaje farmaciju ili farmakologiju da bi čitajući sastav mogao da proceni da li nešto ima dovoljno aktivnih materija, da li je kompozicija kvalitetna i stručno osmišljena, i da li formula deluje ili ne. On čita uputstvo ili reklamnu poruku i veruje ili ne veruje na osnovu onoga što vidi i čuje. Nema nikoga ko bi mu rastumačio i otkrio tajne medikamenata, šta i u kolikoj meri ime nekog efekta, ili ih uopšte nema. A reklamna obećanja su bez savesti i mere, ona tvrde bez skrupula: »Uspešno lečimo sve vaše probleme«!


.

Priroda na Dar preporuka – kućna biljna apoteka:


Recept broj 3:

Tinktura i ulje za ozlede, nagnječenja, reumu i bolove zglobova

U široku flašu ili teglu staviti sveže ubrane listove i cvetove po trećinu ruzmarina, majorana i žalfije, pa preliti sa litrom dobre rakije (komovica, jabukovača, kajsija ili 50% alkohola – zbog neutralnog mirisa). Ostaviti 10-14 dana da odstoji na tamnom mestu, svakodnevno promućkati posudu, i nakon toga procediti i čuvati na tamnom mestu.

Utrljavati i mazati bolna mesta tinkturom dva do tri puta dnevno do eliminacije simptoma.


Isti preparat se može napraviti u obliku ulja. Umesto rakije, uzme se litar kvalitetnog maslinovog ili hladno cedjenog suncokretovog ulja, u njega se stave biljke i stavi na sunčano mesto da odstoji 40 dana. S vremena na vreme promućkati. Ulje je bolji izbor kod osoba koje imaju i artritis i neke druge degenerativne promene na kostima ili vezivnom tkivu pored reume.

Ulje slobodno upotrebite i kod relaksacione masaža udova i mišića.