Hamamelis - biljka koja se već dugo koristi za umanjenje bola

"WITCH HAZEL"


Stotinama godina, razne kulture koriste biljke da bi umanjili simptome različitih bolesti. Jedan od dobrih primera biljke koja je konzistentna je hamamelis.


Originalno primenjena u Americi, hamamelis ima ogromnu reputaciju jer pomaže pri smanjenju bola.

Hamamelis - biljka koja se već dugo koristi za umanjenje bola

Šta je hamamelis?

Hamamelis je žbun koji može da naraste do 5 metara u dužinu i 5 metara u širinu. Ime „witch hazel“ potiče od srednjovekovnih engleskih reči koje znače živahno i savijeno.

Jedna od specifičnosti jeste njihovo dugo cvetanje, koje može da traje između 4 i 6 nedelja. Cvetovi imaju dugačke, paučaste latice koje odaju ljutkastim mirisom, a boja može da varira od žute do narandžaste i crvene, nekad i ljubičaste.

Pored toga, hamamelis je dugo bila deo tradicionalne domorodače američke medicine.

Potencijalne dobrobiti hamamelisa

Hamamelis se na razne načine koristila domorodačkoj medicini. Pleme "Osage" je na primer stavljalo koru biljke na kožu da bi lečili čireve i oteklost. Pleme "Potawatomi" je sa druge strane smatralo da je hamamelis dobar za:

 • Akne – tanini koji se nalaze u hamamelisu imaju svojstva koja mogu da skupljaju kožu koja mogu da pomognu pri lečenju akna

 • Hronična venska insuficijencija (CVI) – CVI je stanje kod kog zidovi vena nogu ne funkcionišu kako treba, što sprečava da se krv vraća do srca. Zbog svojstva tanina smatra se da hamamelis može da pomogne da se umanji inflamacija.

 • Dermatitis – studija iz 2013 iz Advances in Dermatology and Allergology navela je da nanošenje ekstrakta hamamelisa na regiju koja je pogođena dermatitisom može da pomogne kod inflamacije.

 • Celokupno zdravlje kože – Studija iz Chemical Research in Toxicology sugestira da mnoga jedinjenja koja se nalaze u hamamelisu rade zajedno da bi se borili protiv slobodnih radikala koji mogu da unište kožu. Istraživanja su pokazala da je biljka čak u mogućnosti da spreči rast SK-Mel 28 ćelije melanoma.


Kojih nuspojava od hamamelisa treba da se pazite?

Hamamelis proizvodi (prirodni ili ne) su generalno bezbedni, dokle god se pažljivo prate uputstva. No, svakako posetite lekara prvo i diskutujte o vašoj nameri korišćenja hamamelisa. Ukoliko dođe do bilo koje vrste alergijske reakcije, poput ojeda, svraba, otečenosti, problema sa disanjem i malaksalosti, zaustavite korišćenje odmah i vratite se kod lekara.

Odgoj i skladištenje hamamelisa kod kuće

Odgajanje hamamelisa kod kuće omogućava Vam svežu biljku u svakom trenutku. Na svu sreću, veoma je laka biljka za održavanje, te i ako nemate iskustva u baštovanstvu možete da isprobate ovaj lep hobi.

Počnite tako što ćete prveriti da li u bašti ima dovoljno mesta, jer u potpunosti zreo žbun hamamelisa može da bude jako velik i širok. Hamamelis može da raste na različitim zemljištima, ali da bi došlo do najlepših cvetova, preporučuje se vlažno zemljište. Takođe, pobrinite se da je pH nivo zemljišta kiselo ka nautralnom (4.5 do 6.5).

Kada navodnjavate, gledajte da su suvi periodi. Međutim, budite svesni da hamamelisu treba vremena da izraste – potrebno mu je oko 6 godina da u potpunosti poraste. Još bolje, hamamelis nije podložan nijednoj ozbiljnoj bolesti ni pesticidima.
Kada berete hamamelis, jednostavno uklonite grančice biljke u malim delovima, baš kad lišće krene da niče tokom ranog proleća. Posle ih raširite, a zatim skinite koru kad se potpuno osuši. Trake se mogu čuvati u posudi za kasniju upotrebu ako planirate da pravite vodu od hamamelisa.


Odgoj hamamelisa je lak, ali može da potraje par godina dok biljka ne sazri u potpunosti. Osim što ćete imati prirodnu dekociju vode, takođe imate biljku u živopisnim bojama koja može da upotpuni i ulepša vašu baštu.

Napravite svoju hamamelis vodu

Hamamelis je poznat po svojim anti-inflamatornim komponentama koje mogu da pomogu kod mnogih spoljašnjih problema poput akni, opekotina od sunca, ujeda insekata i hemoroida. Međutim, ne može samo da se nanese biljka na kožu. Potrebno je da napravite dekociju da biste mogli u potpunosti da iskoristite ova jedinjenja i komponente. Pratite ovu proceduru a biste napravili vodenu dekociju koja će pristajati mnogim situacijama.

 1. Narezati punu šaku grančica hamamelisa.

 2. Oljuštite grančice, te ih isecite na male delove.

 3. Iseckane grančice stavite u činiju, te prelijte vodom.

 4. Zagrejte mešavainu od ključanja, te je prekrite, smanjujte toplinu i mešajte najmanje još pola sata.

 5. Ostavite da se ohladi preko noći, te iscedite u teglu.

 6. Stavite u fružider i iskoristite u roku od par dana.


BioHemor Set najbolja terapija za hemoroide biljna terapija za šuljeve

Raličita korišćenje hamamelisa

Sada kada imate hamamelis vodu, možete da je koristite na više načina. The Healthy Home Economist preporučuje ovakvo nanošenje, za koje su kliničke studije pokazale da pomažu:

 • Utapkajte na akne – voda može da pomogne pri isušivanju i sužavanju, te uklanja mrlje na licu i umanuje upaljenje.

 • Hemoroidi – hamamelis ima vazokonstriktivna svojstva koja mogu da pomognu pri smirivanu hemoroida i sužava ih, te oni prestaju da krvare.

 • Za proširene vene – obmotavanjem peškira oko noge, koji je potopljen u hamamelis vodu možete da smanjite bol koji je posledica proširenih vena. Takođe, neke studije su pokazale da, kada se uzima oralno, može da poboljša cirkulaciju i vaskularni ton.

 • Olakšava opekotine od sunca – nanošenje hamamelisa na opekotine može da smanji ljuštenje i bol.


Drugi načini da maksimalno iskoristite hamamelis dekociju jeste da je stavite na manje rane i posekotine da bi se ubrzalo zarastanje. Zbog ovoga se ova biljka može naći u aftershave losionima. Njena anti-inflamatorna dejstva mogu da olakšaju hemoroidni, analni i vaginalni svrab.