Kako je nastao Beli sapun Priroda na Dar - glicerinski sapun za osetljivu kožu

KAKO JE NASTAO BELI SAPUN


Istorija kako je nastao Beli sapun Priroda na Dar, blagi glicerinski sapun za osetljivu kožu sa nižim pH faktorom


Tokom vanrednog stanja trebalo je ruke često prati. Svi oni koji su koristili naš Beli sapun su bili zaštićeni. Jer, posle epidemije će mnogi morati da se bave posledicama takvog neumornog pranja ruku jer će im koža postati suva, osetljiva, pucaće, biće ekcema.

Razlog tome je jednostavan - intezivna dezinfekcija ruku uništi mikrobiom kože, pobije sve loše ali i dobre bakterije koje održavaju imunitet kože, pa ona postane hiper osetljiva.

Mi smo taj problem hiperosetljive kože ruku imali u kući odavno jer moja supruga radi kao hirurg te često pere ruke i dezinfikuke ruke na poslu, pa onda malo pere sudje i briska po kući, i vremenom je dovela stanje ruku do hroničnog ekcema.

Mi se u kući pored naših biljnih preparata lečimo homeopatijom, ali tu i homeopatija ograničeno pomaže jer su ruke stalno izložene iritaciji od deterdženata pa je tu glavni lek izbegavanje sredstava za čićenje.

Iz tog razloga sam bio rešio da napravim sapun za nju. Prirodan i blag. I uostalom, svi naši Priroda na Dar proizvodi su nastali za nas u kući ili prijatelje, to je prosto naš koncept - ono što nama pomaže i što koristimo, to i prodajemo.

Kako u Prirodi na Dar nemamo iskustva sa sapunima, potražili smo majstora za sapune.

Gdja Darinka Ilić, majstor za sapune nam je pomogla u tome i napravila izvanredan prirodni sapun Dar Prirode sa prirodnim sastojcima, alojom, maslinovim ulje, svilom, prirodnim mirisom anisa i još koječime.

Sapun je bio odličan, dobro je penio i dobro je prao. Jedno vreme smo ga imali i u ponudi na sajtu pre nego što smo napravili Beli sapun za osetljivu kožu.

No, ono što nismo znali u početku, svi prirodni sapuni imaju visok pH i isušuju kožu. Bez obzira što prirodni sapuni znaju da omekšaju kožu visok pH isušuje, i iako se sapun dopadao svima nama, koža na rukama moje supruge nije prolazila.

A onda se pojavio drugi majstor ali za glicerinske sapune, gdin Srđan Đukanović, koji ima Beogradsku fabriku sapuna i pravi baze za glicerinske sapune i same sapune. Uz njegovu pomoć je napravljen i glicerinski Sweden bitter sapun koji imamo u ponudi.

Srdjan nam je u jednom razgovoru objasnio par sitnica:

- niži pH i blaži uticaj na kožu od klasičnih prirodnih sapuna imaju glicerinski sapuni, i

- nizak pH 5,5 koji neki specijalni industrijski sapuni imaju dobija se samo upotrebom ozbiljne hemije i tehnologije, ne može se ručnim putem napraviti kao prirodan sapun.

Ta saznanja su nas uputila na to da napravimo blagi glicerinski sapun za osetljivu kožu koji smo zbog bele boje jednostavno nazvali Beli sapun.

I Darinka i Srdjan su kreativne osobe, valjda ih pravljenje različitih sapuna nadahnjuje na inovativne kreacije. U tom smislu smo se sa Srdjanom zaigrali oko dobijanja što blažeg glicerinskog sapuna, proces u kome smo mu samo nabacivali ideje (te treba ovaj miris, te ovaj sastojak, te prirodna boja) ali je maestro Srdjan radio po svome.

Tako je nastao blagi glicerinski sapun sa nižim pH faktorom koji smo jednostavno nazvali - Beli sapun.

Uzeo sam da ga testiram na sebi i prijateljima.

Prvi utisak oko sapuna mi je bio polovičan.

Lepa bela boja, prijatan miris na kokos, ali ništa ekstravagantno. Sapun se slabo penio. Srdjan nam je objasnio da što se više sapun peni, to će verovatnije biti agresivniji za kožu.

No, nastavio sam dalje sa upotrebom sapuna a i dao sam supruzi da ga koristi.

Beli sapun za belu ženu (lekar).

Moja supruga je bila razočarana, njoj se sapun ne peni, nema razoružavajući miris, ne izgleda fancy. Fijasko!

Medjutim, posle nekoliko dana korišćenja vidim ja na svom primeru da meni ruke nisu više suve kao od običnog sapuna, ili od onih popularnih kozjih sapuna koji se prodaju kao prirodni sapuni.

Vidim ja valja ovaj sapun za ono što je namenjen.

Moja žena je skeptik i dalje.

No, iskustvo je majka mudrosti. Stavim ja beli sapun da stalno koristimo, jedan komad, pa onda drugi komad zaredom. Moja žena pere ruke i ništa ne komentariše, sapun joj je na beskonačnom zadnjem mestu na listi prioriteta.

Kad se drugi komad belog sapuna potrošio, ja stavim neki uobičajen sapun koji koristimo. Kad nakon tri dana vrišti moja bela žena: "Gde ti je onaj glicerinski sapun što si ga donosio. Vrati ga! Ovaj sapun mi suši ruke, opet mi kreću ekcemi!"

"A jel?!"

Tako industrija funkcioniše - navikne vas na dobro, pa posle ne možete nazad na lošije. I sad je Beli sapun postao standard u našoj kući za pranje ruku, kao što su u našoj kući godinama BioBalsam krema, BioImunitet kapi i Zlatni Šveden biter preparati koje redovno koristimo.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

REZIME O BELOM SAPUNU

Jednom prilikom sam namerno umesto belog sapuna stavio u čanak za sapun neki klasičan sapun.

Istog dana je stigla direktiva sa vrha od moje žene da taj sapun prebacim u kadu za kupanje, a da beli sapun vratim u čanak za ruke.

Šta je moć navike!

Sad više nije bitno što beli sapun ne peni, što ne miriše fancy, što nema sexy izgled, sad je bitno to što ne šteti osetljivoj koži i što ona nema problem sa ekcemima.

A to je danas usled sve agresivnijih deterdženata koji isušuju kožu sama suština sapuna.

P.S.

Nijedan sapun na svetu ne neguje kožu. Sapun čisti kožu. Što više i bolje čisti, agresivniji je za kožu. Kupci zahtevaju što efikasnije sapune i deterdžente koji brzo i temeljno čiste, ubijaju bakterije i slično. Posledica takvih sapuna, šampona i deterdženata su pad imuniteta kože, ekcemi, dermatitis, alergije, hiper osetljivost kože. Uz to, ekcem se ne leči sapunom, već i mazanjem ruku dobrom kremom i zdravom ishranom. Beli sapun je samo jedan ali važan segment u terapiji ekcema.