Kondilomi - polne bradavice, kako nastaju i kako se prenose?

KONDILOMI-POLNE BRADAVICE


Kondilomi su visoko zarazne polno prenosive bolesti čiji je uzročnik Humani Papilloma Virus (HPV). Ima ih više od 100 tipova a njih 30 izazivaju vidjivu pojavu genitalnih bradavica.


Kondilomi, polne bradavice (izrasline)  predstavljaju benigne tumore površinskih slojeva kože u genitalnoj regiji.


Različiti tipovi HPV-a razlikuju se po brzini rasta kondiloma, agresivnosti, brzini osvajanja zdravih delova kože/sluzokože kao i po malignom potencijalu. Brzina rasta i širenja zavisi od stanja imuno sistema inficirane osobe.


Kondilomi su nakupine umnoženih inficiranih ćelija kože/sluzokože polnih organa. Osim što narušavaju arhitekturu kože/sluzokože iniciraju i nenormalan rast krvnih sudova kojima obezbeđuju sopstvenu ishranu. Pojedine vrste ovog virusa dovode i do raka grlića materice i zato odmah po otkrivanju virusa treba početi lečenje.


Veoma su rasprostranjeni i teško je kontrolisati njihovo širenje. Važno je što ranije dijagnostikovati prisutnost kondiloma, kako bi se sprovela odgovarajuća  terapija.


Uzrok nastajanja kondiloma  


Kondilomi se mogu javiti i kod žena i kod muškaraca, uzročnici su svuda oko nas, nastaju uglavnom kada naš imuni sistem oslabi. U većini slučajeva su muškarci samo prenosioci, dok se kod žena javljaju vidljive promene u vagini i anusu. Ne isključuje se mogućnost da se i kod muškaraca pojavi slična promena na polnom organu ili anusu.


Prenošenje kondiloma


Ova bolest jako brzo postaje polno prenosiva bolest broj 1 u svetu po broju zaraženih. Procene su da je oko 80% seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom ovog virusa. Humani Papiloma Virus se najčešće prenose  polnim odnosom –  vaginalnim,  oralnim i analnim.


Od kondiloma obolevaju i žene i muškarci, a HPV žene dobijaju direktnim kontaktom kože na kožu, uključujući i kontakt prilikom intimnog odnosa, kao i bilo koje druge vrste kontakta genitalne oblasti (na primer kontakt ruku sa genitalnom regijom).


Polne bradavice je jako lako dobiti čak iako koristite kondom za zaštitu. Skoro je nemoguće biti bezbedan od ove bolesti, s obzirom da vaš partner može biti prenosnik virusa, čak i ako na sebi nema vidljivih simptoma. Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko telesnih tečnosti prilikom seksa da biste se zarazili.


Ovo je razlog zašto je ova bolest postala svetska epidemija. Najčešći put prenošenja kondiloma je putem seksualnog odnosa, iako se mogu preneti i preko kontaminiranih peškira, postelje, solarijuma, bazena. HPV se prenosi čak i blagim dodirom dve površine, kao i vertikalnom transmisijom sa majke na dete, gde novorođenče prilikom porodjaja često biva inficirano i dobija laringealne papilome (kondilomi u grlu).


Simptomi


Simptomi HPV infekcije mogu izostati relativno dugo. U većini slučajeva ćete u naredna 3 meseca nakon seksualnog kontakta sa obolelom osobom primetiti simptome, osobito kada dođe do pada imuniteta.


Simptomi kondiloma su uglavnom male roze tačkice ili narasli plikovi ili jedan plik (šiljasti kondilomi), koji izgledaju kao male bradavice. Mogu izgledati i kao crvene, roze i bele fleke na koži u genitalnom predelu i to su tzv. ravni kondilomi, koji su u ravni koži i ispoljavaju se promenom boje tkiva.


Simptomi kada je HPV infekcija prisutna su dakle obično primetniji kod muškaraca nego kod žena, budući da su bradavice vidljivije na penisu i oko korena penisa, nego li u okolini vagine. Kod muškaraca i kod žena javljaju se u okolini anusa (analnog otvora).


Simptomi kondiloma kod žene


Kod žena se kondilomi  nisu uvek u vidu bradavica, već njihove površine mogu biti ravne ili ispupčene, teksturom sličnom karfiolu uglavnom bele ili crvenkaste boje. Mesta gde se najčešće javljaju su spoljne genitalije, ulaz u vaginu, vaginalna sluzokoža, vaginalni deo grlića, anus i međica.Kod žena su simptomi se javljaju mnogo češće.


Polne bradavice se kod žena mogu pronaći u vidu tačkica i plikova spolja, u predelu vagine, kao i u unutrašnjosti vagine, unutar usmina (malih i velikih usana). Mali plikovi se mogu pojaviti i dublje unutar vagine, zbog čega je PAPA test (Papanikolau test), neophodan za žene svih uzrasta kako bi se izbegle moguće komplikacije, koje mogu nastati ako se bolest ne leči adekvatno.


Zbog anatomskih i fizioloških razloga, HPV virus ima mnogo povoljnije uslove za razvijanje infekcije nego što je to slučaj kod muškaraca.


Simptomi kondiloma kod muškarca


Kondilomi kod muškaraca se najčešće javljaju kao: mali zaravnjeni izraštaji na genitalnoj regiji, karfiolaste, beličaste ili ružičaste promene ili smeđe, hrapave ploče, često u perianalnoj regiji.


Muškarci su često samo prenosioci, a kada se simptomi pojave, javljaju se kao bradavice na penisu, odnosno osip na penisu, crvene, roze tačke i tačkice oko baze (korena) penisa, na kožici, glaviću i u okolini, kao i unutar analnog otvora (anusa).


HPV infekcija se u početku manifestuje svrabom, tačkastim crvenilom a zatim i pojavom manjih ili većih promena iznad ravni kože ili sluzokože različitog izgled, kao i oko analnog otvora.


Dijagnostikovanje kondiloma


Dijagnostikovanje kondiloma kod muškaraca pre pojavljivanja prvih simptoma je gotovo nemoguće. Oni se najčešće dijagnostikuju kada se pojave prvi simptomi. Simptomi HPV infekcije mogu izostati dosta dugo, ali u većini slučajeva se pojavljuju u naredna tri meseca nakon intimnog kontakta sa obolelom osobom.


HPV Testiranje


Doktor obično može da dijagnostikuje vidljive polne bradavice. Ako nemate nikakve vidljive polne bradavice ili druge simptome, možda će vašem doktoru biti teže da postavi dijagnozu.


HPV Testiranje za žene


Nakon uvida u vaš karton, imaćete ginekološki pregled, koji obično uključuje Papa test. Testom se skenira vaš grlić materice, čime se proverava ima li promena, tj. abnormalnosti na ćelijama. Rezultat Papa testa može potvrditi prisustvo HPV virusa, čak iako nema vidljivih bradavica.


Žene starije od 30 godina mogu da obave HPV test u isto vreme kada rade i PAPA test. Ženama koje su mlađe od 30 godina preporučuje se da rade HPV testiranje samo ako rezultati prethodno urađenog Papa testa to zahtevaju.


Ako se testiranjem utvrdi postojanje promena na grliću materice (koje mogu biti posledica Hpv infekcije), doktor vam može preporučiti odgovarajuću terapiju.


HPV Testiranje za muškarce


Takođe nakon pregleda kartona, imaćete fizički pregled kako bi se utvrdilo postojanje polnih bradavica.Ne postoji HPV testiranje za muškarce. Dijagnostikovanje ove vrste HPV infekcije se vrši onda kada nastanu prve vidljive promene.


BioHemor Set najbolja terapija za hemoroide biljna terapija za šuljeve


Lečenje Kondiloma


Lečenje kondiloma, pod kojim se zapravo podrazumeva uklanjanje kondiloma se radi dosta uspešno, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV virus iz organizma. Intervencijom se maksimalno štedi zdravo tkivo, uklanjaju se samo uočene promene.


Onda kada se reši problem bradavica, ne znači da je bolest izlečena, svaka situacija koja provocira pojavu ovog virusa može ponovo dovesti do kondiloma. U većini slučajeva, organizam se vremenom sam očisti od virusa.


Samo skidanje kondiloma je prilično jednostavno i postoji nekoliko metoda:
 • krioterapija (smrzavanje)

 • Elektrokauterizacija (spaljivanje kondiloma, elektrokoagulacija, EKT kondiloma) Dosadašnje iskustvo govori u prilog tome, kao manje invazivna tehnika praćena najmanjim brojem postintervencijskih tegoba, bržim oporavakom. Izvodi se niskovoltažnom strujom (omča ili loptica) u lokalnoj anesteziji, kako bi se toplotnom energijom uklonile promene. Vreme trajanja intervencije ovisi o rasprostranjenosti kondiloma kao i njihovoj lokalizaciji. Pacijent je nakon intervencije sposoban za nastavak dnevnih aktivnosti. • tečni preparati na bazi podofilina

 • aldara krema, tj. imikvimod

 • ubrizgavanjem interferona koji stvara imunost na virus u kondilome

 • lasersko uklanjanje kondiloma-lasersko uklanjanje kondiloma vrši se u hirurškim centrima gde je neophodna anestezija. Tkivo sa kondilomima apsorbuje energiju lasera koja zagreva i uništava kondilome. Nakon ove metode kondilomi vraćaju sa verovatnoćom od 45%.

 • uklanjanje kondiloma hirurški (isecanje kondiloma, skidanje kondiloma hirurškim putem)


Prevencija polnih bradavica
 • Kondom – Koristiti kondom prilikom seksualnog kontakta. HPV se širi kontaktom kože na kožu ali korišćenjem kondoma pri svakom seksualnom kontaktu smanjujete rizik od infekcije.

 • Vakcinacija– Postoji  mogućnost i vakcinisati se protiv infekcija izazvanih HPV-om. Smatra se da nema svrhe za istom u slučaju da je osoba već zaražena i ako nema vidljivih promena. Stoga se savetuje vakcinacija pre stupanja u seksualne odnose.


Postoji relativno nova vakcina pod imenom Gardasil koja je u Srbiji u upotrebi od polovine 2007 godine. Vakcina pomaže u prevenciji 4 vrste HPV virusa koji su potencijalni prouzrokovači raka grlića materice (cerviksa).


Od ove 4 vrste virusa, 2 vrste virusa izazivaju 70% raka grlića materice, a sa preostale 2 ukupno 90% slučajeva. Namenjen je za devojčice i devojke uzrasta od 9 do 26 godina. Vakcina ima za svrhu imunizaciju od kondiloma i raka, ali lekari upozoravaju da vakcina nije dovoljna, već da devojke i dalje treba da barem jednom u godinu dana rade Papanikolau test.


U međuvremenu ova akcija je dobila i konkurenta, vakcinu Cervarix koja ima sličnu namenu, ali je namenjen ženama od 10 do 45 godina. U svakom slučaju, ako, npr. vodite aktivan seksualni život ima smisla da razmišljate o vakcinisanju. Obavezno se prethodno obratite vašem lekaru za savet.
 • Izbegavati seksualni kontakt kod vidljivih bradavica, dok se postojeće ne uklone.

 • Obavestiti partnera o infekciji, kako ne bi dolazilo do stalne reinfekcije. Nakon izlečenja ne stiče se imunitet.


Milan Popović