Šamponi za opadanje kose - da li mogu da pomognu?

ŠAMPONI ZA GUBITAK KOSE

Gubite više kose nego obično i želite da to prestane? Imate prijatelja koji se zaklinje u trendovsku liniju šampona, ali može li bilo koji šampon pomoći kod gubitka kose?

Oni ne mogu da leče uzrok gubitka kose, ali neki sastojci su bolji od drugih. 

Dermatolog Melisa Piliang, MD, kaže da ne verujete u reklamiranje. „Možete kupiti šampone koji su bolji ili lošiji za vašu kosu, ali nijedan ne leči gubitak kose. Kompanije koje se bave šamponom mogu to tvrditi, ali bilo je najmanje dve velike grupne tužbe protiv onih koji jesu."

Dr Piliang objašnjava šta treba da uradite ako imate gubitak kose, koji sastojci šampona mogu da utiču i koje sastojke treba izbegavati.

Koliko je opadanje kose normalno?

Normalno je da izgubite 100 do 200 vlasi svakog dana. Ali ako primetite da gubite više, vaš prvi korak bi trebalo da bude da pozovete svog lekara.

Kada je gubitak kose značajan, možete primetiti i:

  • Kosa je svuda (na primer, po celoj odeći, u hrani i mašini za pranje sudova, na podu ili zarobljena u četkici za usisivač)
  • Linija kose se povlači
  • Deo kose se širi
  • Konjski rep je manje gust (izgleda i oseća se manjim)

„Kada imate problema sa kosom i kožom glave, dermatolozi imaju znanje i obuku da vam pomognu“, nastavlja ona. „Čekanje da se pojavi novi šampon samo će odložiti negu. Želite da dobijete dobru analizu od svog lekara kako biste mogli da identifikujete problem i najbolje opcije lečenja."

Možda gubite previše kose iz više razloga, uključujući:

  • Starenje
  • Određena zdravstvena stanja poput bolesti štitne žlezde
  • Genetika
  • Neželjeni efekti lekova, poput onih od inekcionih lekova za mršavljenje
  • Značajan gubitak težine u kratkom vremenskom period

Najbolje vrste šampona za opadanje kose

Iako ne postoje šamponi koji bi lečili uzrok opadanja kose, postoje šamponi koje možete izabrati i koji neće intenzivirati problem. Ako imate gubitak kose, izaberite šampon koji hidrira i sadrži sastojak ketokonazol.

Hidratantni šamponi

Iako možda neće spasiti svaki pramen, šampon utiče na celokupno zdravlje vaše kose i kože glave. „Često viđam ljude koji misle da im kosa opada kada se stvarno lomi. Taj lom je često povezan sa njihovim režimom nege kose. Na primer, oštri šamponi mogu da izazovu štetu“, primećuje dr Piliang. „Zato bi trebalo da operete kosu hidratantnim šamponom. A ako koristite mnogo uvijača, pegli za ispravljanje ili uvijanje ili jako vrući fen za kosu, prestanite.

Ona dodaje da ni dobar šampon ne mora da sruši banku. Postoji mnogo isplativih izbora u vašoj lokalnoj apoteci. Samo potražite renomirani brend koji uključuje sastojke koji podstiču vlagu. Ovi sastojci uključuju ovlaživače poput glicerina i ulja kao što su arganovo ulje i ulje jojobe.

I ne štedite na regeneratoru, posebno ako imate dužu kosu. „Regenerator štiti vašu kosu od svih stvari koje joj radite, uključujući češljanje, korišćenje toplote na njoj i izlaganje vetru i suncu“, kaže ona.

Ketokonazol šampon za opadanje kose

Neki šamponi protiv peruti uključuju sastojke kao što su ketokonazol, cink pirition i pirokton olamin. Zdravstveni radnici često preporučuju ove šampone za lečenje peruti i psorijaze vlasišta.

„Iako sastojci poput ketokonazola možda ne sprečavaju gubitak kose, neki dokazi sugerišu da njihova upotreba može pomoći u poboljšanju zdravlja kose“, objašnjava dr Piliang. „Ove vrste šampona pomažu u sprečavanju i lečenju upale. Oni takođe ubijaju kvasac koji izaziva perut koji živi na koži glave koji se zove pitirosporum (Malassezia). Gubitak kose se ne odnosi samo na vlakna vaše kose. Radi se i o zdravlju kože glave. Ako vaše vlasište nije zdravo, ne može proizvesti zdravu kosu."

 

Sastojci šampona koje treba da izbegavate kada Vam opada kosa

Preporuka je da izbegavate šampone sa ovim sastojcima:

Izopropil alkohol: Ovaj sastojak može da isuši kosu i izazove iritaciju.

Parabeni: Parabeni su konzervansi sa antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, ali su mnogi ljudi alergični na njih.

Sulfati: Sulfati čiste vašu kosu privlačeći ulje i prljavštinu, ali oni mogu učiniti vašu kosu sklonijom lomljenju i iritirati kožu glave.

Triklosan: Triklosan je hemikalija koju je napravio čovek i koja ubija bakterije, ali takođe može da iritira vašu kožu glave. Još jedan štrajk protiv triklosana: američka uprava za hranu i lekove (FDA) ga je zabranila u nekim potrošačkim proizvodima 2016.

Morate razmišljati dugoročno kada je u pitanju zdravlje kose. Iako je malo osipanja neizbežno, korišćenje hidratantnog šampona i balzama može ojačati vašu kosu. Ali kada vam se čini da se gubitak kose ubrzava, popričajte se sa dermatologom da biste razumeli zašto - i šta možete da uradite povodom toga.