Šta jesti i šta izbegavati kod analne fistule

Anus je spoljašnji otvor našeg digestivnog sistema koji se nalazi na dnu rektuma, kroz koji se naša stolica izlučuje iz tela. Unutar sluznice anusa nalaze se male žlezde koje stvaraju sluz. Ponekad, zbog različitih skupova razloga kao što su povrede ili abrazije, ove žlezde se vremenom mogu začepiti i inficirati, uzrokujući apsces. Apsces je inficirana šupljina u anusu. Najčešće stvaranje apscesa dovodi do formiranja fistule.

Analna fistula je mali tunel koji povezuje ovaj apsces sa otvorom kože oko anusa. Ovaj tunel je abnormalnost, spaja dva prostora koji inače nisu povezani prirodnim putem. Abnormalna veza se dešava između epitelizovane površine analnog kanala i perianalne kože. Iako je najčešća lokacija za fistulu oko anusa, ona se retko može razviti bilo gde između vagine i rektuma ili creva i kože. Analna fistula zahteva hitnu dijagnozu, lečenje ili operaciju. Međutim, postoji i preporučena ishrana koju treba konzumirati ili izbegavati koja može da pomogne da se nosite sa bolom i nelagodnošću.

Najbolja hrana za ljude sa fistulom

Pacijenti koji pate od fistule treba da piju puno vode i da u svakodnevnu ishranu dodaju hranu bogatu vlaknima. Napravite neke promene u svojim navikama I u ishranu uključite I sledeće namirnice:

  1. Žitarice: Žitarice uključuju široku lepezu namirnica kao što su lomljena pšenica, kinoa, smeđi pirinač i ovsena kaša. Žitarice su pune vlakana. Vlakna su neophodna za optimalno funkcionisanje tela. Pomažu u dobrom varenju i olakšavanju problema sa stolicom, čime se smanjuje naprezanje i bol.

 

  1. Mahunarke: Mahunarke, slanutak, soja su važne mahunarke za ishranu. Mahunarke obezbeđuju proteine i bogate su vlaknima, čime pomažu u održavanju čistoće digestivnog trakta. Mahunarke vas dugo drže sitima i dok se izlučuju, povećavaju stolicu zbog visokog sadržaja vlakana. Bez naprezanja, možete imati “glatko” pražnjenje creva i manje bolova.

 

  1. Zeleno lisnato povrće: Zeleno lisnato povrće poput kelja, zelene salate, kupusa i spanaća trebalo bi da bude uključeno u vašu svakodnevnu ishranu. Osim što ima dovoljno vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, zeleno povrće je visok izvor vlakana. Osim što vas dugo drži sitim, lako se vari i pomaže vam da se lakše praznite.

 

  1. Sveže voće: Voće kao što su jabuke, avokado, banane i kruške imaju visok sadržaj vlakana. Plodovi sa visokim sadržajem vlakana smanjuju šanse za napade, bol i zapaljenje koje dolazi sa analnom fistulom. Uključite raznovrsno voće u svoju svakodnevnu ishranu. Brza voćna salata nije samo zdrava, već ima tone vlakana i učiniće vas sitim.

 

  1. Smeđi pirinač: Ako ste videli smeđi pirinač, primetićete da je njegov spoljni sloj nepoliran. Smeđi pirinač je pun dijetalnih vlakana i ima pozitivan efekat na smanjenje šansi od zatvora. On cilja na analnu fistulu tako što čini pokrete creva lakšim i veoma je koristan za pacijente koji pate od analne fistule.

 

  1. Neki mlečni proizvodi: Obrano mleko i jogurt su korisni za ljude koji pate od analne fistule. Konzumiranje jogurta može biti od pomoći ako imate iritabilna creva jer jogurt sadrži „probiotike“ ili dobre bakterije, koje pomažu da se zdrave bakterije vrate u vaš crevni sistem. Ovo može pomoći da se podstakne bolja probava i na taj način pomogne glatkim crevima sa manje bola ili iritacije.

 

  1. Riba: Određene vrste ribe, posebno morske ribe kao što su losos, skuša i tuna su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, kao što su EPA i DOHA. Omega 3 pomaže u održavanju dobrog i zdravog tela. Ove masne kiseline mogu igrati vitalnu ulogu u zdravoj funkciji creva. Oni mogu da podmažu digestivni trakt i održavaju nesmetan protok fekalija.

 

Hrana koju treba izbegavati ako imate fistulu:

Poremećaji varenja, zatvor, nadimanje ili dijareja mogu izazvati simptome ili izazvati posledice povezane sa analnom fistulom. Stoga pacijenti koji pate od analne fistule moraju strogo izbegavati hranu koja može izazvati gore navedene situacije. Evo nekih namirnica koje treba izbegavati:

Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti: trebalo bi izbegavati mleko sa velikom masnoćom, sir i druge teške proizvode od mleka i kajmaka jer su teže svarljivi i mogu izazvati stomačne tegobe.

Brza hrana: Brza hrana je bez sumnje ukusna, ali ne i zdrava. Konzumaciju brze hrane treba smanjiti, zajedno sa kupovinom prehrambenih artikala napravljenih od belog brašna bar dok se simptomi ne smanje.

Pržena hrana: Teško svarljivu i nezdravu, prženu hranu treba strogo izbegavati ako imate analnu fistulu.

Slana hrana: nadimanje može učiniti izlučivanje teškim. Konzumiranje previše slane hrane ne samo da će vam izazvati osećaj nadimanja, već može i pogoršati stomak i izazvati sindrom iritabilnog creva.

Crveno meso: Nema ničeg novog u činjenici da je crveno meso prilično teško svarljivo. Pošto ima vrlo malo vlakana, stomaku je potrebno mnogo truda da ga svari.

Alkohol: Dehidracija može otežati izlučivanje stolice. Alkohol u velikoj meri doprinosi dehidraciji u telu. Velika količina alkoholnih pića može predstavljati problem za osobe sa fistulom.

Smrznuta hrana I grickalice: Prethodno upakovanu hranu poput čipsa, pomfrita i smrznute hrane treba konzumirati umereno ili izbegavati. Oni jedva da imaju bilo kakav nutritivni sadržaj koji se gubi u procesu zamrzavanja.

BioBalsam vrlo uspešno u toku par dana smanjuje apsces, čir i gnojnu upalu fistule. Medjutim, fistula je otvor u tkivu koji ne može da zaraste sam od sebe, čak ni uz pomoć kreme kao što je BioBalsam, jer unutar tog kanala je tkivo koje ne može da se slepi i sraste. Stoga, da bi se rešili fistule zauvek mora da se uradi hirurška intervencija, da se tkivo raseče i spoje delovi koji mogu da zarastu.

BioBalsam će vam pomoći pre operacije da upala fistule prodje, da vam omekša tkivo i nakon operacije će vam pomoći da brže zaraste rana i bude bez ožiljaka, ili makar sa što manjim ožiljkom.