4 koraka za prirodno lečenje niske kiseline u stomaku

NISKA KISELINA U ŽELUCU

Ako imate nisku kiselinu u želucu, onda preduzmite 4 koraka za prirodno lečenje niske kiseline u stomaku

Istina je da vaš želudac mora biti veoma kisel da bi razgradio hranu koju konzumirate i da bi se pravilno apsorbovao. Ako imate simptome refluksa kiseline bilo koje vrste — GERB, podrigivanje, itd. — ili ako imate stanje kao što je sindrom propustljivih creva ili upalna bolest creva, čak i većina problema sa kožom danas, ili nedostatak određenih hranljivih materija, sve su to glavna upozorenja znaci da imate nisku kiselinu u stomaku. Da biste se borili protiv ovog problema, zapravo želite da prirodno uravnotežite pH nivo vašeg stomaka.

Uzroci i faktori rizika

Nizak nivo želudačne kiseline, takođe poznat kao hipohlorhidrija, je stanje koje karakteriše smanjenje proizvodnje hlorovodonične kiseline u želucu.

Uobičajeni uzroci uključuju: 

 1. Starenje: Kako starimo, proizvodnja želudačne kiseline prirodno opada.
 2. Hronični stres: Visok nivo stresa može uticati na funkcionisanje digestivnog sistema, što dovodi do smanjene proizvodnje želudačne kiseline.
 3. Infekcija Helicobacter pilori: Ova bakterijska infekcija može izazvati upalu i oštećenje sluznice želuca, što može smanjiti proizvodnju kiseline.
 4. Perniciozna anemija: autoimuno stanje gde telo nije u stanju da apsorbuje vitamin B12, što dovodi do niske kiseline u želucu.
 5. Hirurgija želuca: Hirurške procedure koje uključuju uklanjanje ili promenu želuca mogu uticati na proizvodnju kiseline.
 6. Lekovi: Određeni lekovi, kao što su inhibitori protonske pumpe i blokatori histamina-2 (H2), mogu smanjiti nivoe želudačne kiseline.

Ostali uzroci uključuju:

 1. hronična bolest
 2. Prebrzo konzumiranje hrane
 3. osetljivost na hranu ili alergije
 4. visok unos šećera
 5. nedostatak cinka 

Simptomi slabe kiseline u želucu

Loše varenje: Ovo uključuje simptome kao što su nadimanje, podrigivanje, osećaj preteranog zasićenja hranom nakon obroka.

Refluks kiseline: Iznenađujuće, niska kiselina u želucu može izazvati simptome slične onima kod povišene želudačne kiseline, uključujući podrigivanje, regurgitaciju i bol u grudima.

Nedostaci hranljivih materija: Neadekvatna želudačna kiselina može poremetiti apsorpciju hranljivih materija kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum i vitamin B12, što dovodi do nedostataka.

Osetljivost na hranu: Niska kiselina u želucu može ometati razgradnju proteina, izazivajući imunološke reakcije i osetljivost na hranu.

Prekomerni rast bakterija: Nedovoljna želudačna kiselina može dozvoliti prekomerni rast bakterija u želucu i tankom crevu, što dovodi do stanja kao što je prekomerni rast bakterija u tankom crevu (SIBO).

Ostali simptomi niske želudačne kiseline uključuju:

mučnina

zatvor

dijareja

infekcija

nesvarena hrana u stolici

gubitak kose

Suva koža

loš zadah

slaba kosa i nokti

Kako lečiti nisku kiselinu u stomaku

 1. Unosite jabukovo sirće

Prva stvar koju možete da uradite da biste uravnotežili ovaj pH u stomaku je da koristite jabukovo sirće neposredno pre obroka. Uzmite jednu supenu kašiku i vrlo malu količinu vode. Jabukovo sirće je odličan prirodni lek jer jabukovo sirće ima veoma nizak pH u ravnoteži sa vašim stomakom.

 1. Uzmite digestivne enzime

Uzmite dobru mešavinu enzima za varenje,  jednu do dve kapi neposredno pre obroka. To možete uzeti čak i sa jabukovim sirćetom.

Digestivni enzimi će vam pomoći da u potpunosti razbijete te hranljive materije koje unosite. Ako vam je želudačna kiselina previsoka, to vam zapravo neće dozvoliti da razgradite hranu koju jedete, tako da morate dobiti dosta enzima.

To nije nešto što bi trebalo da uzmete do kraja života, ali to je nešto što biste trebali uzeti neko vreme dok se vaša želudačna kiselina ne izbalansira.

 1. Dodajte HCL sa pepsinom svojoj ishrani

Treća stvar koju možete uzeti u obzir ako imate nisku želudačnu kiselinu je HCL sa pepsinom — hlorovodonična kiselina sa pepsinom.

Sada, hlorovodonična kiselina se prirodno stvara u vašem stomaku. To je zaista glavna stvar koja stvara to veoma kiselo okruženje za razlaganje hrane.

Ali ako vam nedostaje hlorovodonična kiselina i sama želudačna kiselina, to vam neće omogućiti da u potpunosti svarite i razgradite stvari kao što su proteini, koji vremenom takođe mogu izazvati stanje koje se zove curenje creva.

Dakle, želite da učinite sve što možete da izlečite i popravite creva. HCL sa pepsinom je odlična stvar koju možete početi redovno da uzimate kako biste zaista pomogli u lečenju vašeg digestivnog trakta, pomogli u borbi protiv stvari kao što je refluks kiseline i poboljšali nisku kiselinu u želucu. To je takođe jedan od najboljih suplemenata za creva koja propuštaju.

Trik sa HCL-om je da to obično želite da uzmete dok ste pod nadzorom lekara ili da počnete sa jednom kapsulom. Inače, HCL uzimate samo sa pepsinom ako uzimate proteine tokom obroka. Ako ne uzimate proteine u obroku, ne želite da ih koristite.

Ako u obroku unosite dosta proteinske hrane - poput piletine ili govedine - želite da uzimate HCL.

Kada dobijete toplinu u stomaku, to znači da uzimate dovoljno. Onda prestajete sa upotrebom.

Nekim ljudima je potrebna jedna kapsula; drugi ljudi će možda morati da uzimaju dosta više.

 1. Temeljno žvačite hranu i jedite manje obroke

Poslednji korak ovde je savet o načinu života. Ova tri prirodna leka će vam pomoći, ali postoji nekoliko drugih stvari koje želite da uradite da biste pomogli sa niskom kiselinom u stomaku.

Jedna od tih stvari je da budete sigurni da žvaćete hranu. Tako smo često u trci kroz život i nemamo vremena da temeljno žvaćemo hranu niti o tome razmišljamo.

Svaki zalogaj žvaćite 30 puta, a zatim progutajte - biće izazov, ali se potrudite da vam to postane navika. Inače, ako ste ikada gledali malu decu, ona žvaću oko 30 puta. To je prirodno.

Zato se uverite da je vaša hrana potpuno sažvakana pre nego što je progutate. To može pomoći vašoj niskoj kiselini u želucu. Takođe, jedite manje obroke. Ako jedete veoma, veoma velike obroke, nećete dozvoliti svom telu da se izleči. To je problem.

Pored toga, pokušajte sa postom ili povremenim postom. Mnoge zdravstvene prednosti posta doprinose vašem opštem zdravlju creva i mogu da preokrenu nisku kiselinu u želucu - bilo da se radi o brzom bujonu od kostiju, brzom soku od povrća ili povremenom postu.

Deo lečenja vašeg tela je smanjenje unosa hrane je još jedan odličan način da pomognete u balansiranju želudačne kiseline.

Zato zapamtite, potrebna vam je želudačna kiselina. To je dobro za vas i vaš uravnotežen način života. Ako pratite ove kućne lekove za lečenje niske želudačne kiseline, brzo ćete videti rezultate.