Napitak pun zdravlja - probajte magični spoj peršuna i limuna

LEKOVIT PERŠUN

Započnite jutro na najbolji moguć način uz lekoviti napitak! Probajte magični spoj peršuna i limuna, ovaj sok je zdrav za sve sisteme u vašem organizmu.

Peršun

Peršun je gotov svima poznat kao “obična začinska biljka“. No, ishrana bogata peršunom nije samo dobra za održavanje telesne težine, već je i izuzetno zdrava. Peršun sadrži dve grupe jedinstvenih sastojaka: aromatična ulja zbog kojih tako snažno miriše i flavonoide koji zajednički eliminišu toksine iz tela!

Bogata je hlorofilom, karetonoidima,vitainima K, C, B12, zatim gvožđem, folnom kiselinom i florom, enzimma i odličan je za detoks organizma. 

Karotenoidi u peršunu kao što su lutein i zeaksantin povezuju se smanjenjem rizika od raka i dobri su za zdravlje vida.

Hlorofil je supstanca koja biljkama daje zelenu boju. Smatra se da sprečava razvoj bakterija i da deaktivira toksine u organizmu. Pored peršuna,može se još naći u algama i brojnim suplementima na njihovoj bazi, a u posledenje vreme je baš zbog njega sve popularniji sok od zelenog žita.

Enzimi imaju bitnu ulogu kod prešuna za mršavljenje jer poboljšavaju probavu. Njihova uloga je da razbijaju hranu i oslobađaju hranjive materija iz proteina, masti i ugljenih hidrata koje konzumiramo. Kuvanjem namirnica uništavamo dosta enzima koje unosimo pa je telo prinuđeno da stvara svoje enzime. Tada možete osetiti neprijatne nuspojave kao što su nadutost stomaka i gasovi. Dijeta sa peršunom omogućava da unosite dovoljno enzima i smanjuje nadutost.

Značaj gvožđa - iako su životinjske namirnice najbolji izvor gvožđa u ishrani, ne može se zanemariti ni ona količina ovog minerala koju pruža čaj od peršuna za mršavljenje. Pored toga, on sadrži i dosta vitamina C pa se ovo gvožđe prisutno u njemu lakše aposrbuje.

Bogat je homocisteinom. To je supstanca koja igra bitnu ulogu u smanjenju lošeg holesterola, a u tome je koristan i vitamin K i kvercetin kojima je peršun za mršavljenje takođe bogat.

Bogatsvo vitaminom C (133 mg na šolju peršuna) čini ga sjajnim za zdravlje celog tela, posebno za metabolizam i rad endokrinog sistema.

Folati su jedinjenja koja pomažu telu da pretvara ugljene hidrate u gorivo umesto u masti.

Dobra strana peršuna za mršavljenje i protiv celulita jeste što je prirodan. Mana mu je što ne može da se koristi previše i nije za svakoga. Srećom, to nije jedini način da prirodno eliminišite celulit.

Čaj od prešuna za mršavljenjе

Ima li jednostavnijeg načina za skidanje kilograma od pravljenja nekog napitka za mršavljenje? Jedan od dobrih čajeva za skidanje kilograma svakako je čaj od peršuna. Peršun za mršavljenje je zdrava opcija.

Ovo nije neki magičan lek koji topi sve ono što pojedete. Ali da zaista može pomoći da izgubite par kilograma za par dana  – može! Ovo prvenstveno zahvaljujući diuretičkim svojstvima koje ima čaj od prešuna za mršavljenje.

Zadržavanje vode u organizmu dešava zbog raznih pogrešnih navika. Usled toga, dešava se da imamo ogroman, naduven stomak, a da ne pominjemo otečene noge. Čaj od peršuna za mršavljenje je vrlo moćan diuretik i pomoći će da izbacite višak vode iz organizma.

Diuretička funkcija peršuna za mršavljenje odnosi se na njegovu sposobnost da podstakne izbacivanje tečnosti iz organizma. Kada govorimo o gubljenju kilograma i ulozi u peršuna u tome, onda ova funkcija definitivno ima najveću ulogu. Naposletku, čaj od peršuna pospešuje cirkulaciju. Poboljšana cirkulacija utiče i na uklanjanje toksina i na brže sagorevanje masnih naslaga i poboljšava izgled i toniranost kože.

Limun dijeta sa peršunom

Peršun, uz dodatak limunovog soka, koji je prepun vitamina C i drugih korisnih hranjivih sastojaka, dobićete delotvoran napitak koji jača imuni sistem, redukuje masne naslage i veoma uspešno obara holesterol na potpuno prirodan način.Takođe on poboljšava sposobnost tela da apsorbuje hranljive materije, poboljšava rad jetre i izbacivanje toksina, kao i rad probave.

  • 1,5 l vode
  • 3 vezice peršuna srednje veličine
  • 1 kg limuna
  • malo sode bikarbone

Priprema:

Oribajte limunove sodom bikarbonom i ostavite ih u hladnoj vodi oko pola sata. Prokuvajte litar i po vode, ostavite da se ohladi pa naseckajte limun i peršun i izmešajte sa vodom. Ostavite u poklopljenom sudu u frižideru 24 sata pa sve izmešajte u mikseru. Čuvajte na hladnom i konzumirajte oko 100 ml dnevno.

Imajući u vidu da ukus čaja od peršuna nije neki, ovaj recept  će vam se više dopasti jer ima svežiji ukus, ali i bolja dejstva. Uz kombinaciju ova tri sastojka, za 5 dana imaćete kilogram i po manje! Zvuči malo, ali zapravo je ovaj rezultat koji daje peršun dijeta – realan!

Ovakav napitak od peršuna i limuna pije se ujutru na prazan stomak 5 dana. Nakon toga se pravi pauza od 10 dana.

Važno! Nije dobro da pijete velike količine peršuna za mršavljenje ma kako vam rezultati bili sjajni i ma kako teško bilo odoleti iskušenju. Ovaj napitak u tim slučajevima može da dovede do problema sa bubrezima i jetrom. Prestanite da ga koristite posle 5 dana, ali i pre ukoliko primetite da se ne osećate dobro.

Pažnja: Nije za dojilje i trudnice!

Iako ni ukus ovog napitka nije sjajan, nemojte dodavati šećer. Ne zaboravite, svrha je da izgubite kilograme. Dobra strana peršun dijete je što je ovaj napitak bogat vitaminima i mineralima i vlaknima, a siromašan kalorijama. Limun sa svoje strane potpomaže mršavljenje ubrzavanjem metabolizma i zajedno su moćna kombinacija.On sadrži rastvorljiva vlakna koja pomažu u mršavljenju.

Iako će čaj od peršuna i limuna pomoći da se skala na vašoj vagi pomeri na niže, ne očekujte čuda. Da biste zaista smršali, treba da prvenstveno redukujete ishranu, a ovo je zdrava hrana za mršavljenje.