Nizak šećer u krvi - kako da prepoznate simptome?

NIZAK ŠEĆER U KRVI


Normalan nivo šećera u krvi se kreće od približno 60 do 120 mg/dl. Nizak šećer u krvi, nazvan hipoglikemija, je vrednost manja od 60 mg/dl (manje od 3.5 mmol/l), što je nivo šećera koji nije adekvatan za pružanje energije vašem telu.


Nizak šećer u krvi možete da doživite kao stanje samo po sebi ili kao komplikaciju druge bolesti ili poremećaja. Tipično, ako ste dijabetičar, možda ćete doživeti hipoglikemiju ako ste uzimali previše lekova, propustili obrok ili pojeli manje nego inače. Ako razvijete bilo kakve znakove i simptome niskog šećera u krvi, trebalo bi da obavestite lekara.


Slede neki uobičajeni simptomi/tegobe koji prate nizak šećer u krvi.


Vrtoglavica i drhtavica


Ako imate hipoglikemiju, možete osetiti drhtanje u rukama i telu. Vrtoglavica ili nesvestica su drugi simptomi i mogu postati opasni tokom vožnje ili obavljanja aktivnosti za koje je potrebna budnost. Ako osetite ove neželjene efekte, trebalo bi odmah da pozovete lekara. Pijte sok od pomorandže ili sisajte tvrde bombone ako sumnjate na nizak šećer.


Znojenje


Hipoglikemija može izazvati znojenje ili osećaj topline. Možda ćete imati i bledu boju kože. Nizak šećer treba pravilno tretirati. Ako osetite nizak šećer u krvi, morate obavestiti svog lekara da vidi je li trenutni režim lekova prikladan za vas.


Glad


Glad je još jedan simptom koji možete doživeti sa hipoglikemijom. Vaše telo obično traži šta mu treba; glavni uzrok hipoglikemije je nedostatak hrane potrebne da vaše telo funkcioniše. Ako ste dijabetičar, morate pažljivo paziti na obroke i biti u skladu sa vremenom kada treba da jedete. Ne smete preskakati obroke!



Glavobolja


Glavobolja nije neuobičajena kada u vašem telu padne nivo šećera u krvi. Međutim, glavobolja, kao i ostali simptomi, nije uzrokovana samo hipoglikemijom. Trebali biste razgovarati o simptomima sa lekarom, jer svaki pojedinac nema iste simptome ili iste simptome svaki put.


Promene u ponašanju


Promene u ponašanju mogu ukazivati na hipoglikemiju. Možda ćete imati problema sa koncentracijom ili fokusom. Iznenadna prokena raspoloženja ili razdražljivost su takođe uobičajena pojava. Ovo ponašanje treba odmah prijaviti lekaru. Američko udruženje za dijabetes izveštava da ćete takođe moći da iskusite bes, nestrpljivost i tugu.


Simptomi niskog šećera u krvi dok spavate


Hipoglikemija se može javiti dok spavate. Nizak šećer u krvi može izazvati noćne more i znojenje. Možete plakati dok spavate ili se ''bacati'' zbog noćnih mora. Možda ćete otkriti da su vaša pidžama i posteljina vlažni ili topli od znojenja. Moguće je da ćete doživeti osećaj razdražljivosti, zbunjenosti ili umora kad se probudite.


Hipoglikemijska koma


Opasno nizak šećer vodi u glikemijsku komu. Ovo je stanje koje je opasno po život! Morate se hitno obratiti lekaru čim osetite simptome ekstremno niskog šećera u krvi.


Dijabetičari su naročito skloni ovoj pojavi - i to ukoliko ne kontrolišu dijabetes i imaju problema u ishrani.


Tamara Nikoličić