Štetne namirnice za zdravlje koje verovatno koristite svaki dan!

KOJE NAMIRNICE TREBA DA IZBEGAVATE?


Koje štetne namirnice treba uvek da izbegavate? Iako smo njima okruženi svaki dan, pokušajte da smanjite njihov unos.


Štetne namirniceDa li ste znali da većina nas svakodnevno konzumira pet namirnica koje su jako štetne po zdravlje? Nauka je dokazala da neke namirnice, koje često smatramo potpuno bezazlenim, mogu vremenom da naprave nepopravljivu štetu po vaše zdravlje.

Mnogo toga što vam se čini zdravo, zapravo u sebi krije tokisne koji mogu biti fatalni po život. Ako želite da ostanete zdravi,  savetujemo Vam da sledeće štetne namirnice što pre i potpuno izbacite iz ishrane kako biste poboljšali kvalitet svog života!

 1. Kuhinjska so


Natrijum hlorid (kuhinjska so) nastaje industrijskom preradom morske soli i sadrži samo 2 elementa, dok morska so sadrži 84 minerala. Nakon prerade morske soli ostaju samo natrijum i hlor, koji kada bi se odvojeno konzumirali, uništili bi organizam. Kuhinjska so nije zdrava, njeno konzumiranje šteti organizmu i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Štetne namirnice koje svakodnevno unosimo u organizam putem ishrane sadrže prirodne mineralne soli, tako da uopšte nije potrebno koristiti kuhinjsku so. Zato ako ne možete jesti hranu bez soli, preporučujemo da je začinite raznim začinskim biljem, kao što su mirođija, peršun, bosiljak, celer, beli luk itd.

 1. Beli šećer


Mnogi nutricionisti beli šećer smatraju otrovom za ljudski organizam. Beli šećer sadrži takozvane prazne kalorije i predstavlja faktor rizika za nastajanje dijabetesa tipa 2, one oštećuju zube i  dovode do gojaznosti.

Ovaj šećer krv čini kiselom i demineralizuje je, uništava minerale, najpre kalcijum, što dovodi do slabljenja zubi i kostiju. Ukoliko ne možete da se odreknete slatkih poslastica, umesto belog šećera možete koristiti smeđi šećer, med i prirodne voćne sirupe.

 1. Rafinisano brašno


Organi koji učestvuju u varenju, zahtevaju unos hrane bogate vlaknima, kako bi mogli normalno da funkcionišu. Rafinišano brašno ne sadrži vlakna, niti korisne vitamine i minerale koji su neophodni za organizam.

Za razliku od integralnog brašna, rafinisano brašno, može dovesti do zatvora, povećava zadržavanje tečnosti, dovodi do gojaznosti i izlaže nas riziku od pojave raka debelog creva. Umesto rafinisanog brašna, počnite da koristite integralno brašno, koje je zdravije, jer sadrži vlakna, vitamine, minerale i dobre masti.

 1. Margarin


Dok maslac spada u prirodne proizvode, kravljeg porekla, margarin predstavlja veštački proizvod, na bazi biljnih masti sumnjivog porekla i kvaliteta. Kako bi dobio što lepšu žutu boju, što bolji ukus i kako bi što duže trajao margarin prolazi kroz mnoge procese. Vvitamini koji se mogu naći u margarinu su takođe dodati su veštačkim putem.

Margarin poseduje dosta kalorija, više nego maslac i sadrži trans masti, koje su štetne za organizam. Margarin ne bi trebalo da sadrži holesterol, s obzirom na to da je biljnog porekla. Međutim, trans masti koje margarin sadrži, dovode do povećanog nivoa lošeg holesterola u krvi.

 1. Prerađeno meso


U proseku svake godine umre oko 50.000 ljudi od kancera uzrokovanog unosom crvenog mesa i mesnih prerađevina. Podsetimo se da je 2015. godine Svetska zdravstvena organizacija potvrdila da mesnе prerađevine mogu da uzrokuju rak. "Slanina, kobasice i drugi prerađeni mesni proizvodi poput salame i parizera smatraju se karcinogenima klase 1"..

 1. Poslastice pune šećera


Postoji šansa da ozbiljno narušite svoje zdravlje ako svake večeri pojedete neki dezert ili čokoladicu. Sa ovakvom hranom, mozak jednostavno ne dobija puno energije, pa forsira telo da radi previše, stavljajući ga pod stres i preopterećenje na ćelijskom nivou. To nije jedina šteta koju ovakva hrana može da napravi.

"Kada unosite puno šećera, ćelije postaju otporne na insulin, što može dovesti do insulinske rezistencije, stanja koje dovodi do izbiljnog oštećenja ćelija koje uzimnaju šećer". Osim što je korak do dijabetesa, ovo stanje može da izazove i oštećenje arterija koje vode do mozga.

 1. Obroci iz mikrotalasne pećnice


Ne činite ništa dobro vašem zdravlju ako jedete obroke podgrevane u plastičnim posudama. Ako se zagreva u plastici, koliko god da je obrok zdrav poješćete i štetna jedinjenja koja se otpuštaju prilikom zagrevanja u hranu, kaže nutricionisti.

Najopasnije jedinjenje je BPA. Studija objavljena 2015. godine u Baltimoru došla je do dokaza da BPA može da bude okidač za proizvodnju kancerogenih ćelija dojke i prostate.

            8. Čips

"Uz velike količine najštetnijih ugljenih hidrata, sa čipsom unosite i ogromne količine masti i soli", kažu nutricionisti. Zasićene masti i soli iz čipsa doprinose razvoju srčanih oboljenja, a redovnim konzumiranjem ćete se i vidno ugojiti.

 1. Mleko za kafu


U njemu nema mleka! Sadrži nezdrave sastojke: transmasne kiseline, šećer, veštačke boje.

Mnogi brendovi pakuju hidrogenizovanu soju i ulje od pamuka, a ta paklena kombinacija može da smanji nivo pamćenja kod odraslih. Mleko za kafu može da poveća rizik od srčanih oboljenja. Ako volite da pijete kafu sa mlekom, mnogo je bolje da u nju dodate kravlje mleko ili mleko na biljnoj bazi.

 1. Dijetalni gazirani sokovi


Sastojci koji se nalaze u svim dijetetskim gaziranim napitcima su jako štetni za organizam: veštačka boja karamele, bisfenol A (BPA), aspartame. Aspartam je veštački zaslađivač koji podiže nivoe glukoze, preopterećuje jetru i izaziva povećano stvaranje masti.

Supstanca nazvana 4-MEI koja je nađena u karamelnoj boji gaziranih sokova se povezuje sa povećanjem stope kancerogenih i benignih tumora kod pacova. Ako volite da pijete sokove, bolje je da pijete one koji se cede od voća. Ako volite ukus gaziranog, bolje je da pijete kiselu vodu.

 1. Ušećerene cerealije (ovsene kaše, musli...)


Nezdravi sastojci u zaslađenim cerealijama: butilovani hidroksitoluen (BHT), butilovani hidroksanizol (BHA), rafinisani ugljeni hidrati, šećer. Mnoge žitarice se pakuju sa više šećera da bi bile ukusnije, a količina tog šećera može biti veća nego u slatkišima.

One mogu dovesti do gojaznosti, što često izaziva i druge zdravstvene probleme kao što su dijabetes i bolesti srca. Ako volite da jedete ceralije bolje ih kupujte bez dodataka, pa ih pomešajte sa suvim voćem, tako dobijte svoju kombinaciju za koju ste sigurni da nema veštčkih šećera.

 1. Zamrznute namirnice (povrće, meso, riba, testo, gotova jela)


Zamrzavanje hrane je sjajan način da se produži njihov rok trajanja, ali zamrznute namirnice koje kupujete sadrže mnogo konzervanasa. Nezdravi sastojci koje sadrže: natrijum, trans masti.

Umesto toga kupujte sveže namirnice u skladu sa godišnjim dobima,  tako nećete unositi toksine u organizam. Ako imate zamrzivač, namirnice možete zamrzavati sami, tako ćete biti sigurni da one nemaju konzervanse i toksine.

BioImunitet kapi za imunitet

 1. Roštilj (pljeskavice, ćevapi, kobasice, piletina...)


Nezdravi sastojci: visoka temperatura

Grilovanje je odlično, ali morate paziti koliko dugo pečete meso. Prepečeno meso otpušta supstance koje se nazivaju heterociklični amini ili HCA, a razvijaju se  kada kreatin, šećeri i aminokiseline u mesu reaguju na visokim temperaturama. HCA je povezano sa povećanim rizikom od kolorektalnog karcinoma, karcinoma pankreasa i prostate. Meso uvek  dobro začinite pre pečenja! Dodavanje začina bogatih antioksidansima kao što je na primer ruzmarin smanjuje proizvodnju HCA do 90 procenata.

 1. Gotovo testo (za pice, za kolače, lisnata testa)


Gotova testa se proizvode sa trans mastima koje oštećuju srce u vidu delimično hidrogenizovanog sojinog ulja. Umesto gotovih testa pravite sveža, jer u njih možete stavljati masnoće koje vam odgovaraju (ulje, puter...).

 1. Smeđi pirinač


Uprkos nebrojenim zdravstvenim prednostima smeđeg pirinča, razlog zbog kog je i dalje beli pirinač bolja opcija je nivo arsena. Arsen se nalazi u smeđem pirinču i to u ogromnim količinama. Dugotrajna izloženost visokim nivoima arsena povezana sa trovanjem, višim stopama raka kože, bešike i pluća, kao i sa bolestima srca.

S obzirom da se arsen zadržava na površini pirinča, on ostaje na opnama koje se skidaju sa belog pirinča, zbog čega je on daleko zdraviji. Razlika u nivoima arsena dolazi samo zbog načina proizvidnje, smeđi pirinač se ne ljušti, a belom se skida spoljašnja opna.

 1. Dijetalni sladoled


Jedan aditiv, poznatiji kao polisorbat 80 (P80) pomaže da dijetetski sladoledi dobiju kremastu teksturu i duži rok trajanja, ali šteti vašem zdravlju. Ovaj sintetički emulgator pravi idealne uslove za razvoj ćelija raka debelog creva i može da izazove metabolički sindrom. Iako mislite da je dijetalni sladoled bolji po vašu liniju, bolje izaberite nedijetalnu varijantu. Ako pazite na kalorije, pojedite manju količinu.

 1. Kockice za supe, čorbe, bujone i gotove supe


Palmino ulje, boja karamele, žuta boja sa oznakama 5 i 6 su samo neki od uznemirujućih sastojaka koji se nalaze u ovim namirnicama. Što se tiče palminog ulja, ova specifična mast značajno povećava nivo lipoproteina niske gustine (LDL) odnosno lošeg holesterola, u poređenju sa biljnim uljima sa zasićenim mastima.

Boja karamele i veštačkih sredstava za bojenje mogu imati štetne efekte na aktivnost i pažnju kod dece, a mogu povećati i rizik za dobijanje kancera. Ako volite dobru i čorbastu hranu, kuvajte je od svežih namirnica, a ukus poboljšajte začinima.

 1. Flaširana voda


BPA(bisfenol-A) je jedan od strašnih toksina koji se skriva u posudama za pakovanje hrane i vode, a nalazi se u skoro svim plastičnim ambalažama. Hronično unošenje ove hemikalije može dovesti do različitih hormonskih promena, uključujući preuranjeni pubertet, gojaznost i povećane stope reproduktivnih karcinoma. Umesto flaširane vode koja se nalazi u plastičnim flašicama, trudite se pijete onu koja se pakuje u staklene flašice.

 1. Kiseli krastavčići


U našoj zemlji je zima bez turšije nezamisliva , ali ona nikako nije zdrava. Pogotovo, ako je kupujete već pripremljenu, jer ona sadrži brojne konzervanse. Nezdravi sastojci: polisorbat 80, žuta boja 5, natrijum benzoate.

Iako su krastavci prirodno zelene boje, mnogi proizvođaći u njih dodaju žutu boju sa oznakom 5, koja je jako toksična. Umesto kisele turšije jedite sveže salate, koje uvek možete da učiniti kiselim tako što ćete u njih dodati limunov sok ili sirće.

Milan Popović