Šuslerove tkivne soli za mršavljenje, osteoporozu, sinuse ....

BIOHEMIJSKE SOLI ŠUSLERA


Formule i recepti za Šuslerove tkivne soli za mršavljenje, osteoporozu, sinuse, umor i različite bolesti. Koje Šuslerove soli koristiti kod bolesti i kako


Tkivne soli ili Šuslerove soli, nekada poznate i kao biohemijske soli su homeopatski preparati koji se koriste za regulaciju rada metabolizma. Dr Wilhelm Heinrich Schuessler je istraživanjem došao do saznanja da u našim tkivima postoji 12 esencijalnih mineralnih soli, čiji višak ili manjak dovodi do pojave disfunkcije unutrašnjih organa i bolesti. Razvojem dijagnostike i aparata za merenje došlo se do još 22 tkivne soli koje se smatraju važnima za metabolizam.

Mineralne soli su esencijalno važne za naše telo, jer služe za održavanje vitalnih procesa. Obavljaju važne zadatke u različitim tkivima i organima u našem telu. Neophodne su za izgradnju ćelijskih struktura i za prenos informacija procesa iz ćelije u ćeliju. Takođe su potrebne za kontrolu mnogih biohemijskih procesa.

Nemački naučnik Dr. Vilhelm Heinrich Schußler je tokom svog istraživanja otkrio 12 lekovitih mineralnih soli koje je nazvao funkcionalnim agensima. Nazvao ih je tako, jer ove mineralne soli ispunjavaju suštinske funkcije u našem telu i sposobne su da eliminišu razne funkcionalne poremećaje.

Šusler je nazvao svoju svoju terapiju - biohemija (grčki: bios - život i hemija - nauku o elementima). Osnovni princip Dr. Šuslera je da: „Svako biohemijsko sredstvo se mora razblažiti da funkcija zdravih ćelija ne bude poremećena, ali time postojeći funkcionalni poremećaji mogu biti nadoknađeni."

Tkivne soli se mogu podeliti na glavne i sporedne. Glavnih tkivnih soli ima 12 a sporednih 22.

Glavne biohemijske soli i njihove potencije i karakteristike su u tabeli ispod:

1. Calcium fluoratum (potencija D12) -  uzimaju se ujutru ili uveče  - slaže se sa solima broj 2, 3, 7, 8 i 11.

2. Calcium phosphoricum (potencija D6) -  ujutru ili uveče - slaže se sa solima broj 1, 3 i 7

3. Ferrum phosphoricum (potencija D12) - ujutru ili uveče - slaže se sa svim solima

4. Kalium muriaticum (potencija D6) - uzimaju se najbolje ujutru, uveče se ne uzimaju - slažu se sa solima 3, 4, 6, 7 i 11

5. Kalium phosphoricum (potencija D6) - uzima se tokom dana, najbolje u podne - slaže se sa solima broj 3, 7, 8 i 11

6. Kalium sulfuricum (potencija D6) - rano ujutru ili pred spavanje, uvek se uzimaju uz druge soli - podstiču sve ostale soli  

7. Magnesium phosphoricum (potencija D6) - uzimaju se rano ujutru ili pred spavanje - podstiču sve ostale soli

8. Natrium muriaticum (potencija D6) - nije za akutno lečenje, daje se tokom celog dana, nikada samostalno davati - slaže se sa 3,7, 10 i 11

9. Natrium phosphoricum (potencija D6 i D12 za smanjenje apetita) - tokom dana uzimati sa drugim solima, uveče samostalno - slaže se sa 1, 2, 3, 7, 10, 11 i 12

10. Natrium sulfuricum (potencija D6) - najbolje uveče mada može i tokom dana - slaže se sa solju br. 8

11. Silicea (potencija D12) - uzimanje tokom celog dana - slaže se sa svim solima a posebno je dobra sa solju br. 1

12. Calcium sulfuricum (potencija D6) - uzimaju se ujutru ili u terminu od 15-19h - slažu se sa ostalim solima

Svaka tkivna sol ima svoje karakteristike. Neke se daju ujutru, neke se mogu uzimati u bilo koje vreme a neke samo uveče.

Potencije tkivnih soli su D3, D6 i D12, stim da se D3 retko koristi, najčešće spolja i kod akutnih stanja. Homeopatska potencija D6 (ili X6) deluje na fizički nivo, dok D12 (ili X12) deluje više ne emotivni nivo i na hronične bolesti. Potencije D ili X se odnose na isti nivo razblaženja, samo zavisi od načina označavanja. Soli broj 1, 3 i 11 nisu rastvorljive u vodi pa se daju u potenciji D12.

Pojedine od njih se nikada ne mogu davati samostalno već samo u mešavini sa drugima, dok se druge daju samostalno.

Dnevno se uzima uobičajeno od 3 do do 18 tableta (u ekstremnim slučajevima od 30 do 100 tableta maksimalno dnevno) ili kapi, zavisno od tegoba i preporuke praktičara. Uzimaju se 1 do 2 tablete, 3 do 6 puta dnevno.

Nikada se tokom terapije ne uzima više od 3 do 4 različite tkivne soli. Kad uzimate više vrsta biohemijskih soli, najbolje je da ih uzmate naizmenično, prvo jednu, pa nakon sat vremena ili više drugu, pa treću.

Terapija sa jednom kombinacijom soli ne treba da traje više od mesec do mesec i po dana. Posle mesec dana treba napraviti pauzu od nedelju dana, pa promeniti formulu kombinacije soli i onda nastaviti dalje ako ima potrebe.  Šuslerove soli se uzimaju sve dok tegobe ne nestanu, kad vam problem iščili prestaje se sa uzimanjem soli. Kod hroničnih stanja koriste se duže vremena od mesec dana, ali se menja izbor soli i način uzimanja.

Njihov nedostatak u telu se dijagnosticira preko pregleda lica i kože. Koje soli treba da uzimate, kada i koliko, odrediće savetnik za Šuslerove soli.

U daljem tekstu svaka tkivna sol će biti predstavljena sa brojem radi lakšeg snalaženja. I daćemo neke kombinacije soli i formule za Šuslerove soli kod najčešćih zdravstvenih tegoba.

ŠUSLEROVE SOLI ZA BOLESTI


Biohemijske soli za gojaznost:  4 - 9 -12

Osnovna terapija za detoks: 8 - 10 - 9  po sledećem protokolu:  8 - ujutru a 10 i 9 uveče

Za visok pritisak: 1- 3 -7

za kožu i kosu: 1 - 8 - 11

  • so broj 1 ujutru, so broj 8 u podne i so broj 11 uveče.


za grip: 3 - 10

za upale sluznica, creva, grla: 4

za osteoporozu: 1 - 2 - 11

za epilepsiju: 4 - 7 - 13 - 19

za umor: 1 - 4 - 9

za MS (Multipla skleroza): 5 - 11

za sinuse: 3 - 4 - 6 - 8

za podizanje energije: 5 - 3 - 7*

  • broj 5 ujutru, broj 3 u podne i broj 7 uveče.


za alergije: 2 - 8 - 17

za slabe zube: 2

za loš zadah: 2 - 5

za klaustrofobija: 4 - 5 - 6 - 16

za ciste: 4

za depresiju: 5 - 6 - 7 - 11

za dijabetes: 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11

Šuslerove tkivne soli za mršavljenje: 10 - 5 - 9 *

  • pre doručka soli br. 10, pre ručka soli br. 5 i pre večera tkivne soli br. 9  U ovom slučaju se različite soli uzimaju u različito vreme, mada je za većinu tegoba dozvoljeno da se više soli uzima u isto vreme.


za masnu jetru: 6 - 7 - 9 - 10

za upalu desni: 3 - 4 - 5

za hemoroide: 1 - 4 - 7 - 11

za herpes: 4 - 8 - 21 - 26

za visok holesterol: 9 - 10

za nedostatak gvoždja u krvi: 2 - 3

za gojazne osobe: 4 - 9 - 12

za prolaps bešike: 1

za psorijazu: 1 - 6

za jačanje imuniteta: 3 - 6 -7 *

  • ujutru so br.3, u podne so br. 6 i uveče so br. 7


za detoks organizma: 6 - 10 - 12*

  • ujutru so br.12, u podne so br. 10 i uveče so br. 6


Tkivne soli moraju dugo da se uzimaju za hronične tegobe, često i mesecima. Da bi se prvi vidljivi rezultati videli potrebno je par nedelja do meseci, mada kod nekih stanja kao što je ovisnost o hrani uzimanje biohemijskih soli trenutno daju rezultati smanjuju potrebu za slatkišima, hlebom ili solima.

Kod akutnih stanja se uzimaju na svakih sat vremena, nekada i kraće, ali se mahom koriste za hronična stanja.

Kako su u pitanju homeopatski preparati,  ne mogu vam naškoditi ali mogu izazvati mučninu ako preterate ili uzmete pogrešnu kombinaciju soli.

Zlatko Šćepanović