Šta je Biotin i zašto je vitamin B7 potreban vašem organizmu?

VITAMIN B7 (H)

Šta je Biotin ili vitamin B7, odnosno vitamin H i kakva je upotreba biotina za potrebe vašeg organizma

Biotin deluje kao koenzim u telu koji je potreban za metabolizam masnih kiselina, amino kiselina i glukoze. To znači da kada jedemo hranu koja je izvor masti, proteina i ugljenih hidrata, biotin - koji se naziva i vitamin B7 - mora biti prisutan da bi se ti makronutrijenti pretvorili i koristili.

Naša tela tada imaju energiju koja im je potrebna za obavljanje fizičkih aktivnosti, za pravilno psihološko funkcionisanje i za rast.

Prednosti biotina uključuju pomoć da nam damo mlad, atraktivan izgled jer ovaj vitamin igra glavnu ulogu u održavanju zdravlja naše kose, noktiju i kože. U stvari, ponekad dobija nadimak "H" vitamin. Ovo potiče od nemačkih reči Haar i Haut, što znači „kosa i koža“.

Nedostatak vitamina B7/biotina je redak u zemljama u kojima ljudi generalno konzumiraju dovoljno kalorija i hrane uopšte. Ovo je uglavnom zbog tri razloga:

Preporučene dnevne potrebe su relativno niske.

Mnoge biotinske namirnice se obično jedu.

Istraživači veruju da naše crevne digestivne bakterije imaju sposobnost da same stvore biotin.

Prednosti Biotina

  1. Podržava zdrav metabolizam

Biotin reguliše ekspresiju gena koji je kritičan za obavljanje funkcija metabolizma. Vitamin B7, zajedno sa drugim vitaminima B, potreban je za pretvaranje hrane koju jedete u upotrebljivu energiju koja podržava zdrav metabolizam.

To radi na nekoliko načina:

On pretvara glukozu iz ugljenih hidrata i izvora šećera u upotrebljivo „gorivo“ koje je preferirani izvor energije za telo.

Pomaže telu da koristi aminokiseline iz proteina za obavljanje više telesnih funkcija.

Aktivira masne kiseline iz namirnica koje sadrže masti poput ulja ili životinjskih masti.

Bez dovoljno vitamina B7 prisutnog u telu, simptomi usporenog metabolizma mogu se pojaviti kao nizak nivo energije, umor, povećanje telesne težine, problemi sa varenjem, mogući razvoj dijabetesa, promene u apetitu, loše raspoloženje i još mnogo toga.

Tek kada telo može da koristi makronutrijente iz hrane za energiju, odvijaće se normalna, zdrava metabolička aktivnost. Vitamin B7 takođe poboljšava metabolizam i korišćenje glukoze, nudeći određenu zaštitu od insulinske rezistencije/dijabetesa tipa 2.

  1. Može poboljšati netoleranciju na glukozu i pomoći u ravnoteži šećera u krvi

Pokazalo se da vitamin B7, posebno u kombinaciji sa hromom, pomaže u snižavanju šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom. Ovo posebno važi za one koji imaju nivo glukoze (šećera) u krvi koji se ne kontroliše dobro lekovima na recept.

Biotin utiče na nivo glukoze u krvi jer olakšava aktivnost insulina, koji je ključni hormon potreban da se šećer u krvi vrati u uravnoteženo stanje. Bolji insulinski odgovor pomaže da se smanji rizik od velikih fluktuacija nivoa šećera u krvi, što može dovesti do simptoma predijabetesa, dijabetesa tipa 2, povećanja telesne težine i oblika metaboličkog sindroma.

Biotin smanjuje ekspresiju enzima koji stimulišu proizvodnju glukoze u jetri, stoga se manje šećera oslobađa u krvotok. Iz tog razloga, nedostatak vitamina B7 je povezan sa poremećenom tolerancijom na glukozu i smanjenom upotrebom glukoze, što je faktor rizika za dijabetes.

Vitamin B7 takođe može pomoći u smanjenju simptoma postojećih slučajeva dijabetesa, uključujući bol u nervima.

  1. Održava zdravu kosu, kožu i nokte

Vitamin B7 je neophodan za održavanje zdrave kože, kose i noktiju, tako da kada neko doživi nedostatak vitamina B7, simptomi se mogu manifestovati u obliku stanjivanja, cepanja i lomljive kose, ili dermatitisa koji rezultira suvom, iritiranom kožom.

Ostale prednosti biotina uključuju pomoć u zaštiti kože od akni, gljivičnih infekcija, osipa i teške suvoće i pucanja.

  1. Štiti funkciju mozga i bori se protiv kognitivnog pada

Biotin koristi zdravlju nervnog sistema zbog svoje uloge u nervnoj signalizaciji i aktivnosti neurotransmitera. Vitamini B zajedno utiču na funkciju pamćenja i brane se od kognitivnih oštećenja vezanih za uzrast, kao što su neurodegenerativni poremećaji poput Alchajmerove bolesti ili demencije.

Zbog svoje uloge u sintezi hormona koji su povezani sa regulacijom raspoloženja, vitamini B kao što je vitamin B7 pomažu u održavanju pozitivnog načina razmišljanja, podižu energiju i povećavaju koncentraciju.

  1. Pomaže u održavanju zdravog kardiovaskularnog sistema

Vitamini B kao što je vitamin B7 igraju ulogu u odbrani od uobičajenih uzroka srčanih bolesti, uključujući upalu, aterosklerozu (ili nakupljanje plaka u arterijama), srčani udar i moždani udar.

Prema nekim studijama, vitamin B7 i hrom zajedno mogu pomoći u poboljšanju nivoa holesterola. Pokazalo se da vitamin B7 ima pozitivne rezultate sa povećanjem "dobrog" HDL holesterola, dok pomaže u smanjenju "lošeg" LDL holesterola i triglicerida.

Ovo posebno važi za osobe sa dijabetesom koji su podložni srčanim oboljenjima.

  1. Podržava funkciju štitne žlezde i nadbubrežne žlezde

Vitamini B kao što je vitamin B7/biotin su potrebni za pravilnu aktivnost štitne žlezde i odbranu od nadbubrežnog umora. Štitasta žlezda i nadbubrežna žlezda su „glavne“ žlezde koje su odgovorne za više stanja tela, uključujući glad, san, percepciju bola, raspoloženje i energiju.

Nedostatak vitamina B može dovesti do komplikacija na štitnoj žlezdi i nadbubrežnim žlezdama — i na taj način stvoriti mnoge negativne simptome, kao što su umor, povećanje ili gubitak težine, problemi sa spavanjem i još mnogo toga.

Imajući to u vidu, postoje dokazi da uzimanje veoma visokih doza biotina može dovesti do pogrešnih rezultata na različitim laboratorijskim testovima štitaste žlezde/endokrinog sistema, tako da je važan rad sa svojim lekarom ako imate istoriju disfunkcije štitne žlezde.

  1. Potrebno za izgradnju i popravku tkiva i mišića

Prednosti biotina uključuju pomoć u rastu i održavanju telesnih tkiva, uključujući pomoć u popravljanju i izgradnji mišića. Kada se tkivo ili mišić razgrađuju, vitamini B kao što je vitamin B7 biotin rade na obnavljanju snage mišića i tkiva što dovodi do rasta.

Vitamini B takođe pomažu u smanjenju upale koja može dovesti do bolova u mišićima ili zglobovima, bolova ili problema u kretanju. Što je još ozbiljnije, nedostatak vitamina B7 i drugih vitamina B može usporiti rast i dovesti do nepravilnog razvoja kod fetusa i odojčadi.

Ovo je jedan od razloga zašto je nabavka dovoljno vitamina B7/biotina i svih drugih vitamina B ključna tokom trudnoće.

Važno je napomenuti da, iako su prednosti biotina značajne, konsultacija sa stručnjakom pre uzimanja dodataka ili promene ishrane je preporučljiva. Održavanje ravnoteže u unosu ovog vitamina doprinosi celokupnom zdravlju, pružajući podršku vitalnim funkcijama tela i očuvanju spoljašnjeg izgleda.