5 neverovatnih razloga zašto biste trebali da uključite Čaga gljivu u svoju ishranu

TAKO MOĆNA ČAGA

Lekovita gljiva Čaga (Inonotus obliquus) je moćna medicinska gljiva. Istražite moćne zdravstvene prednosti ove prirodne superhrane

Čaga gljiva, poznata po visokom ORAC skoru, predstavlja izvor impresivnih zdravstvenih dobrobiti i antioksidanata. ORAC, koji označava sposobnost namirnica da apsorbuju slobodne radikale, ukazuje na njenu efikasnost u zaštiti od bolesti. 

Čaga (Inonotus obliquus) se koristi za lečenje srčanih oboljenja, dijabetesa, bolesti jetre, i raznih vrsta raka. Raste uglavnom na brezama u hladnim klimama, kao što su Sibir i Aljaska, a može se naći i na drugim drvećima poput bukve ili jasena. Tradicionalno se koristi stotinama godina kao lek u severnoevropskim zemljama i Rusiji.

Kako izgledaju čaga gljive? Obično su grbave sa spoljašnjošću koja podseća na izgoreni ugalj sa mekšim, žućkasto-narandžastim jezgrom. Naziv „čaga“ dolazi od ruske reči za gljivu. Ove gljive su takođe nazvane „crnim zlatom“.

Zanimljivo je da se Čaga gljiva može dodati u kafu, a naročito je korišćena kao zamena za kafu tokom svetskih ratova.

Merenje dobrobiti Čaga gljiva rađeno je u mnogim studijama, zbog toga se sa sigurnošću može tvrditi da su Čaga gljive zaista najimpresivnije po svom sadržaju antioksidanata. Imaju malo kalorija, vrlo su bogate vlaknima i ne sadrže masti ni šećer.  Konkretno, dve kašičice sirovih komadića čaga gljive sadrže oko 30 kalorija, 0 masti, 7 grama ugljenih hidrata i 7 grama vlakana, što čini 28 procenata dnevnih potreba za vlaknima.

Detaljnije o prednostima čaga gljive:

1. Prevencija i lečenje raka: Istraživanja su pokazala da čaga gljiva može imati značajnu ulogu u borbi protiv raka. Na primer, studije na životinjama su otkrile da ekstrakt čaga gljive može značajno smanjiti veličinu tumora, čak do 60 procenata. Takođe, u studijama na miševima sa metastatskim rakom, zabeleženo je smanjenje broja tumorskih nodula za 25 procenata. Dodatna istraživanja pokazala su da ekstrakti ove gljive mogu inhibirati rast kancerogenih ćelija u jetri, što sugerira potencijal kao terapijsko sredstvo protiv raka jetre.

2. Stimulacija imunog sistema: Čaga gljiva pojačava imuni odgovor organizma kroz povećanje proizvodnje ključnih imunih ćelija poput interleukina 6 (IL-6) i T-limfocita. Ovi molekuli igraju važnu ulogu u regulaciji imunog sistema i efikasnosti odbrane od patogenih mikroorganizama. Istraživanja su takođe pokazala da čaga može stimulisati limfocite slezine, što direktno pozitivno utiče na funkcionalnost imunog sistema.

 

3. Antivirusno delovanje: Čaga je pokazala obećavajuće rezultate u antiviralnom delovanju protiv nekoliko značajnih virusa. Studije iz 2015. godine otkrile su da ekstrakti čage imaju značajan efekat na smanjenje aktivnosti HIV-a tipa 1. Takođe, pokazano je da ekstrakti ove gljive mogu drastično smanjiti infektivnost virusa hepatitisa C, smanjujući njegove infektivne osobine za 100 puta za samo deset minuta. 

4. Smanjenje upale: Čaga ima sposobnost da smanji upalu, što je demonstrirano u studijama na životinjama koje su imale upalu usled ulceroznog kolitisa. Istraživanja su otkrila da čaga gljiva može potisnuti ekspresiju hemijskih posrednika upale u debelom crevu, što dovodi do smanjenja intenziteta upalnog procesa i ograničava njegovo dalje širenje.

5. Poboljšanje fizičke izdržljivosti: U eksperimentima na životinjama, suplementacija čaga polisaharidima značajno je povećala fizičku izdržljivost. Miševi koji su primili ove suplemente pokazali su povećanu sposobnost za duže plivanje, povećan nivo glikogena u mišićima i jetri, te smanjenje nivoa mlečne kiseline u krvi, što ukazuje na manji umor i bolju sportsku performansu.

Sveukupno, čaga gljiva predstavlja moćan prirodni resurs sa višestrukim zdravstvenim prednostima, što je čini značajnim dodatkom prehrambenim navikama za one koji teže unapređenju zdravlja i dobrog stanja organizma.

Zbog njenog neverovatnog uticaja na organizam napravili smo kapsule Čaga gljive koje lako možete konzumirati. Kapsule sadrže čist dvostruki ekstrakt Čage (Inonotus obliquus) od tela pečurke sa visokim nivoom bioaktivnih jedinjenja kao što su betaglukani, triterpeni, inotodiol, betulinska kiselina, betulini još mnogo toga. Nema ostataka micelijuma, nije gajeno na žitima, nema tragova glutena. 

Detaljne informacije o Čaga kapsulama i naručivanje kapsula možete pogledati OVDE