Gljiva Lavlja Griva - Čudotvorna Hrana za Mozak i Telo

Gljiva Lavlja Griva - Čudotvorna gljiva za mozak i telo

Poznata po latinskom imenu Hericium erinaceus, Lavlja griva gljive je poreklom iz Severne Amerike, Evrope i Azije. Ponekad se naziva i jež gljiva, Yamabushitake ili Houtou, i pripada grupi zubastih gljiva. Ove gljive rastu na širokolisnom drveću i česte su u kasno leto i jesen

Gljiva Lavlja griva je fantastična hrana za mozak vrlo popularna u tradicionalnoj kineskoj medicini. Veliki broj istraživanja je fokusiran na ovu gljivu koja poboljšava rad mozga, a rezultati su zapanjujući.

Jedna studija objavljena u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry” navodi koristi ove gljive kao „antibiotik, antikancerogenost, antidiabetičnost, protiv umora, antihipertenzivitivnost, anti-hiperlipodemičnost, protiv starenja, kardioprotektivan, hepatoprotektivan, nefroprotektivan, neuroprotektivan, i poboljša kognitivne funkcije, ublažava anksioznost i depresiju.”

Istraživanja pokazuju da Lavlja griva (lat. Hericium erinaceus) poseduje antiinflamatorna, antioksidativna i imunostimulirajuća svojstva u ćelijama, životinjama i ljudima. Koristi se hiljadama godina kao lekovita gljiva, posebno među praktikantima tradicionalne kineske medicine.

Koristi lavlje grive

  • Poboljšava funkciju mozga i koristi nervnom sistemu

Možda najviše istražena karakteristika lavlje grive gljive je njen uticaj na moždane ćelije i povezane funkcije. Ova neverovatna gljiva može imati revolucionarni uticaj na neurodegenerativne bolesti. Istraživanja pokazuju da lavlja griva poboljšava rast neurita (nervnih vlakana) u mozgu i povezanim organima, što može usporiti ili preokrenuti degeneraciju ćelija u mozgu - glavna karakteristika bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Studija iz 2012. godine sprovedena u Maleziji pokazala je da konzumiranje lavlje grive gljive može regenerisati oštećene ćelije od povrede perifernih nerava. Ekstrakti lavlje grive značajno štite PC12 ćelije, često korišćene u istraživanjima neurodegenerativnih bolesti, od oštećenja i odlažu njihovu smrt.

  • Može pomoći u borbi protiv raka

Lavlja griva može biti značajna u lečenju raka, prema nizu istraživanja. Spojevi iz lavlje grive gljive mogu potencijalno usporiti progresiju ili preokrenuti širenje leukemije, raka želuca, pluća, grlića materice, jetre, debelog creva i dojke.

Istraživanja pokazuju da lavlja griva značajno smanjuje leukemijske ćelije. Korejsko istraživanje sprovedeno na Ajou univerzitetu otkrilo je terapeutski potencijal lavlje grive protiv leukemije. Istraživanja su takođe pokazala da lavlja griva uzrokuje smrt ćelija i zaustavljanje ćelijskog ciklusa kod gastričnog raka.

  • Podržava zdravlje srca i cirkulatornog sistema

Lavlja griva može pomoći u prevenciji bolesti srca. Istraživanja pokazuju da ekstrakti lavlje grive mogu sprečiti povećanje LDL holesterola, povećati HDL holesterol i smanjiti trigliceride. Ekstrakt ove gljive može sprečiti krvne ugruške i pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara.

  • Može poboljšati zdravlje digestivnog sistema

Gljiva Lavlja griva može poboljšati funkciju stomaka i digestivnog sistema zahvaljujući antiinflamatornim svojstvima. Studije pokazuju da lavlja griva štiti od gastričnih ulkusa i smanjuje simptome gastritisa i inflamatorne bolesti creva.

  • Smanjuje upalu

Studija iz 2015. godine sprovedena u Japanu otkrila je da lavlja griva može smanjiti upalu u masnom tkivu, što je važno za prevenciju metaboličkog sindroma. Lavlja griva takođe ima antibakterijska dejstva protiv Helicobacter pylori, uzročnika želudačnih problema.

  • Deluje kao moćan antioksidant

Molekuli u lavljoj grivi imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u prevenciji i ublažavanju oksidativnog stresa. Istraživanja pokazuju da ekstrakt lavlje grive ubrzava zarastanje rana kod pacova, pomaže u prevenciji osteoporoze, štiti jetru od oštećenja izazvanih alkoholom i usporava starenje kože.

  • Poboljšava mentalno zdravlje i opšte blagostanje

Suplementi lavlje grive mogu poboljšati raspoloženje, san i smanjiti efekte mentalnih problema. Polizaharidi izdvojeni iz lavlje grive dokazano se bore protiv umora i mogu pomoći u normalizaciji cirkadijalnih ritmova.

Konzumacija lavlje grive može biti prirodan način za lečenje depresije i anksioznosti. Studija je pokazala da suplementacija lavljom grivom može smanjiti depresiju i anksioznost.

  • Poboljšava imuni sistem

Lavlja griva može poboljšati funkciju imunog sistema zahvaljujući polizaharidima prisutnim u ovoj gljivi, prema istraživanjima sprovedenim na miševima.

  • Korisna za upravljanje dijabetesom

Studija iz 2013. godine pokazala je značajno poboljšanje nivoa glukoze u krvi, osetljivosti na insulin i različitih simptoma dijabetesa kada su životinje dobijale ekstrakt lavlje grive. Takođe, administriranje lavlje grive životinjama može ublažiti bol izazvan dijabetičkom neuropatijom.

Nutritivna vrednost

Lavlje griva sadrži najmanje 32 bioaktivna jedinjenja i bogat je izvor kalijuma, cinka, gvožđa i selena. Beta-glukan polizaharidi u lavljoj grivi su povezani sa brojnim zdravstvenim benefitima, uključujući zdravlje srca i imuni odgovor.

Lavlja Griva u Našoj Ponudi

Zbog svih ovih benefita, uvrstili smo lavlju grivu u listu naših suplemenata. Popularna lekovita gljiva Lavlja griva (Hericium erinaceus), poznata po svom delovanju na mozak i nervni sistem, sada je dostupna u formi kapsula od 500 mg sa 30% beta glukana u visokokvalitetnom ekstraktu gljive. Ova kapsula predstavlja savršen način da unesete sve benefite lavlje grive u svoj organizam i unapredite svoje zdravlje.