Odakle potiču gljive u kapsulama i zašto je važan kvalitet medicinskih gljiva

MEDICINSKE GLJIVE

Odakle potiču naše kapsule gljiva, zašto koristimo dvostruku ekstrakt gljiva i zašto je važan kvalitet medicinskih gljiva

Kvalitetne medicinske gljive su čudo prirode i mnogo doprinose zdravlju. Zato je mnogo važno odakle potiču gljive u kapsulama i prahu, kog su kvaliteta i kako su uzgojene. 

Kina je ubedljivo najveći proizvodjač medicinskih gljiva u svetu i imaju najviše istorije, znanja, iskustva i opreme da prave najbolje medicinske gljive. Uostalom, upotreba gljiva u medicinske svrhe je nastala upravo u Kini pre više hiljada godina i ako neko zna da se bavi medicinskim gljivama onda su to kinezi a zadnjih decenija i japanci koji su unapredili medicinsko znanje o gljivama. 

Postoje na hiljade proizvodjača medicinskih gljiva u Kini i nije lako pronaći dobavljača koji će vam isporučiti vrhunski kvalitet sirovina za vaše suplemente. Nakon skoro dve godine potrage mi smo uspeli da pronadjemo jednu takvu kvalitetnu kinesku firmu koja nudi visok kvalitet medicinskih gljiva.

Ekstrakt gljiva koji ulazi u naše Priroda na Dar kapsule dolazi iz južnoistočne Kine, iz kompanije koja se usko specijalizovala samo za medicinske gljive, vrlo je posvećena tradiciji ali i savremenoj nauci i inovativna je na tom polju.

Gljive su organskog porekla iz plantažnog uzgoja koji se obavlja u nacionalnom parku planine Wuyi koji se smatra za ekološki najčistiji deo tog dela Kine. Planina Wuyi je spektakularan i atraktivan predeo poznat po divnoj prirodi i izvorima čiste vode. Tamo je zabranjen svaki vid industrije ali je u nekim idiličnim delovima parka dozvoljen organski uzgoj gljiva i čaja jer to ne narušava prirodni sklad i ne zagadjuje okolinu. 

Tamo vlada suptropska klima koja je idealna za uzgoj gljiva, pa u senci divnog zelenila i sa mnogo čiste vode odlično uspevaju medicinske gljive, uz mnogo ljudskog truda. I tu uspeva još jedna čuvena biljka koja se izvozi za ceo svet - čaj. Ceo predeo je inače poznat i po tom čuvenom crnom Wuyi čaju, vrsta oolang čaja, koji je nekada koštao više nego zlato.

Još jedna specifičnost naših gljiva zbog kojih smo posebno radosni je da se u njihovoj proizvodnji koristi i lekovito bilje i bambus za izradu komposta na kojem gljive rastu, jer većina proizvodjača umesto drvene gradje koristi žitnu podlogu za uzgoj. Sve je to nastalo zahvaljujući posvećenom kineskom naučniku Li Džanšiju koji je patentirao metod organskog uzgoja gljiva na kompostu koji je pravljen na bazi bambusa i 45 različitih lekovitih biljaka.

Tako da su naše kapsule gljiva od - dvostrukog ekstrakta ploda organski gajenih gljiva na drvetu bambusa, bez tragova žita i glutena, u veganskim celuloznim kapsulama.  

To je pravi spoj mudrosti tradicije i znanja nauke.

Šta znači kvalitet kod medicinskih gljiva

Kod lekovitih medicinskih pečuraka je od suštinske važnosti da imate kvalitetnu sirovinu, najbolju moguću. I tu odmah dolazimo do dva pristupa izboru sirovina - divlje ubrana gljiva ili plantažno gajena gljiva.

Divlje uzgajane gljive koje se skupljaju po šumama i livadama su po jednom mišljenju najbolji izbor za upotrebu u medicinske svrhe, jer je to ono što je najprirodnije i nama ljudima najoptimalnije. To je čista priroda.

Medjutim, gljiva iz prirode može imati nekoliko ključnih nedostataka a oni su:

  • nizak nivo lekovitih materija jer prisustvo istih mnogo zavisi od tla i okruženja u kome je gljiva,
  • prisustvo štetnih materija zbog tla na kome se javlja gljiva i koje nije kontrolisano,
  • premlada ili prestara gljiva koja nije u najbolje vreme ubrana,
  • te prisustvo parazita. Poznato je da divlji Kordiceps ima često u sebi puno arsenika i parazita. 

Iz tog ugla kod plantažne proizvodnje medicinskih gljiva se svi ti negativni faktori mogu izbeći i dobiti gljive sa maksimalnim lekovitim aktivnim supstancama, bez toksina koji se povuku iz tla, bez parazita i ubrane u idealno vreme.

Takodje, kod plantažnog uzgoja gljiva mogu se selekcijom i izborom sadnog materijala i podloga dobiti gljive koje imaju više lekoviti aktivnih materija od gljiva koje rastu u prirodi. U nekim slučajevima plantažno uzgojene medicinske gljive imaju i do 30% više aktivnih materija od prirodnih gljiva.

Sad dolazimo do problema plantažnog gajenja medicinskih gljiva. Glavni problem je gubljenje biološke raznovrsnosti gljiva jer su sve gljive mahom iste, sa istim sadržajem, što se ne dešava u prirodi, jer je tamo svaka različita i specifična po svom sastavu. Kod plantažnih gljiva sastav same gljive je mnogo ujednačeniji i standardizovaniji, što je samo po sebi dobro i poželjno ali se gubi taj delić raznolikosti koje prirodna gljiva ima.

Drugi ključni problem plantažnog uzgoja gljiva je da li se gaje tako da imaju organsko poreklo ili ne. Ako ih plantažno gajite bez organskog pristupa i sertifikata, onda će gljive biti djubrene i prskane, tako da će biti u njima materija koje ne bi poželeli ako ih koristite za lečenje.

S druge strane organski uzgoj medicinskih gljiva je dosta skuplji od klasične plantaže jer moraju biti mnogo stroži uslovi za njihovo dobijanje, ima mnogo ljudskog rada, sve je dosta skuplje, ali je i gljiva kvalitetnija i bolja.  

Poseban problem kod plantažnog i kontrolisanog uzgoja lekovitih gljiva je težnja proizvodjača suplemenata da maksimalno potenciraju jedno lekovito svojstvo gljive. Kroz naučne studije se zna da jedna materija u gljivi najbolje deluje i onda se kroz hibrizidaciju stvaraju gljive koje imaju povećan procenat te jedne materije koja se ceni.

To je slično kao kod voća, kad su naučnici počeli da razvijaju sorte voća koje je sve sladje i veće ali mu je nutritivna vrednost sve manja. Nešto slično se dešava i u svetu gljiva, postaju sve veće, lakše za proizvodnju i imaju sve više nekih aktivnih materija na uštrb nekih drugih. Plantažno gajena gljiva Reiši ima na primer mnogo više aktivnih materija nego divlji oblik gljive. 

Živa, sprašena, jednom ili dva puta ehstrahovana gljiva, od tela pečurke ili od micelijuma

Najednostavniji način upotrebe medicinskih gljiva je da se iste pojedu kao kuvane ili pečene, barem one koje su jestive, jer nisu sve pečurke za jelo. Neke od njih, kao što su Lavlja griva, Šitake, Bukovača, imaju odličan ukus i koriste se masovno u kulinarstvu.

Medjutim, jedenjem gljiva ćete dobiti najmanje od njihove lekovitosti jer lekovite materije koje se nalaze u gljivama, borave u vlaknima koja nisu rastvorljiva u našim crevima. Te lekovite materije, polisaharidi, betaglukani, terpeni, i razni drugi elementi se iz gljiva izvlače kuvanjem u vodi pod pritiskom i sa alkoholnom destilacijom.

Zato su stari kinezi za lečenje koristili medicinske gljive kuvane kao čaj ili potapane u vinu ili rakiji, pa tako konzumirane.

Često ćete naići na jeftine suplemente u vidu kapsula, praha ili tečnosti u kojima su samo sprašene gljive. Jednostavno se gljiva osuši, iseče i samelje u mlinu i pakuje u kapsule ili kese. To je gljiva u prahu, pakovana hrana, to nije lekovito sredstvo od gljiva.

Mnogo lekovitiji suplement je ekstrakt gljiva koji se dobija ehstrakcijom gljiva i to je i dosta skuplji proizvod jer se ne koristi cela pečurka već samo oni ehstrahovani delovi sa lekovitim materijama. 

Svaka lekovita gljiva je priča za sebe po pitanju dobijanja lekovitosti, neke od njih se ehstrahuju samo vodom, neke samo alkohom, a neke i vodom i alkoholom, to je takozvana dvostruka ekstrakcija gljiva.

Takodje, što se tiče samih ehstrakata i tu postoje klase kvaliteta, zavisno od vrste lekovite materije koja se meri i želi dobiti u suplementu od gljiva. Najvrednije materije u gljivi su mahom betaglukani ali i neke specifične materije koje ima svaka gljiva ponaosob.

I na kraju, imamo pitanje od kog dela gljive se dobija ekstrakt ili prah. Najočitije je da se u suplementima koristi telo gljive (fruit body), odnosno plod, kako ko shvati. Medjutim, ima proizvodjača koji koriste micelijum, razgranat korenski sistem gljive u kompostu. I tu postoji neka lekovita komponenta, ali mnogo manje nego u telu pečurke.

Kod upotrebe micelijuma za suplemente dolazi do pojave glutena i drugih materija u sirovini jer se kao kompost za uzgoj gljiva koriste razna vrsta žita.

Mi isključivo koristimo telo pečurke za naše kapsule, i to gljiva koje rastu na kompostu bambusa, pa nema tragova glutena u njima. 

Zato ako uzimate medicinske gljive za održavanje zdravlja, oporavak ili lečenje, onda uzmite kvalitetan suplement da bi uopšte dobili neki efekat, mada ni kao hrana vam neće škoditi. 

Priroda na Dar medicinske gljive u kapsulama su sa ekstraktom od dva puta ehstrahovane gljive sa 30% betaglukana da bi se dobila maksimalna lekovitost.  

Ovo su ključne stvari koje treba da znate oko medicinskih gljiva.