Šta su Beta glukani i zašto je najbolji beta glukan iz pečuraka

BETA GLUKANI IZ PEČURAKA

Šta su Beta glukani, odakle se dobijaju i kakve koristi ima naše zdravlje od njih. Najbolji beta glukan se dobija iz pečuraka.

Beta-glukani su skup kompleksnih polisaharida koji se nalaze u prirodi, a istaknuti su po svojim imunološkim svojstvima i značaju za ljudsko zdravlje. Ovi polisaharidi predstavljaju grupu β-glikana, koji su sastavljeni od molekula glukoze povezanih β-vezama. Njihova struktura i prisustvo u prirodi variraju, ali su najzastupljeniji u pečurkama i micelijumu.

Pečurke, poput reishi, lavlja griva, čaga, kordiceps, čuranov rep, shitake, maitake i druge, su izuzetno bogat izvor beta-glukana. Ovi polisaharidi su prisutni u ćelijskim zidovima pečuraka, a njihova koncentracija može varirati u zavisnosti od vrste pečurke. Da bi se beta-glukani dobili za suplemente, često se koristi ekstrakcija iz ovih pečuraka ili njihovih micelijuma. Postoje različite metode ekstrakcije - jednostruka ili dvostruka ekstrakcija gljiva, ali najčešće uključuju upotrebu vode ili alkohola kako bi se izdvojili i koncentrisali ovi važni polisaharidi.

Ono što čini beta-glukane iz pečuraka tako posebnim je njihova bioaktivnost i uticaj na ljudski imunološki sistem. Ovi polisaharidi imaju sposobnost da modulišu imunološki odgovor organizma. Stimulišući imuni sistem, posebno aktivirajući ćelije poput makrofaga i prirodnih ubica, beta-glukani pomažu u jačanju tela protiv infekcija i bolesti. Oni mogu poboljšati funkciju belih krvnih zrnaca i podstaći proizvodnju citokina, čime se pojačava odgovor imunološkog sistema na patogene.

Osim imunološkog značaja, istraživanja su pokazala da beta-glukani iz pečuraka mogu imati i antiinflamatorna svojstva. Oni pomažu u smanjenju upala u telu, pružajući podršku kod stanja poput artritisa ili drugih upalnih oboljenja. Takođe, ovi polisaharidi imaju ulogu u podršci zdravlju creva, gde mogu doprineti ravnoteži mikrobiote i očuvanju integriteta sluznice.

Jedan od ključnih razloga zbog kojeg se beta-glukani iz pečuraka smatraju superiorima jeste njihova prirodna i kompleksna struktura. Ova struktura se smatra važnom za njihovu biološku aktivnost i apsorpciju u organizmu. Iako postoje i sintetički oblici beta-glukana, pečurke nude prirodni izvor ovih polisaharida koji se smatraju visoko biodostupnima, što znači da se lako apsorbuju i koriste u telu. Zato Priroda na Dar ima u ponudi visoko kvalitetne kapsule gljiva sa 30% beta glukana u sebi. 

Osim imunološkog aspekta, beta-glukani iz pečuraka su istraživani i zbog njihove potencijalne uloge u smanjenju rizika od određenih oblika karcinoma. Postoje studije koje sugerišu da ovi polisaharidi mogu imati antitumorsko dejstvo i podržavati borbu protiv različitih vrsta tumora. Njihova uloga u regulaciji holesterola je takođe istaknuta, jer mogu doprineti smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi, što povoljno utiče na zdravlje srca.

Beta-glukani su proučavani i primenjivani u različitim oblastima zdravlja zbog svojih imunomodulatornih i antiinflamatornih svojstava. Evo pet oblasti gde se beta-glukani primenjuju sa uspehom:

  1. Jačanje imunološkog sistema: Beta-glukani su poznati po svojoj sposobnosti da poboljšaju imunološki odgovor tela. Koriste se za jačanje imuniteta i prevenciju infekcija. Pomažu u aktiviranju ćelija imunološkog sistema, poput makrofaga i prirodnih ubica, čime se poboljšava sposobnost organizma da se bori protiv infekcija.

  2. Prevencija i podrška kod karcinoma: Istraživanja su pokazala da beta-glukani mogu imati antitumorsko dejstvo i podržavati borbu protiv određenih tipova karcinoma. Njihova sposobnost da stimulišu imuni sistem i aktiviraju odbrambene mehanizme tela može imati pozitivan uticaj u smanjenju rizika od određenih vrsta tumora.

  3. Zdravlje srca i holesterol: Beta-glukani iz pečuraka su povezani sa smanjenjem nivoa lošeg holesterola u krvi. Njihova sposobnost da se vežu za holesterol i podrže njegovo izlučivanje iz organizma može doprineti smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

  4. Antiinflamatorna podrška: Beta-glukani imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u telu. Ovo svojstvo se koristi u podršci kod stanja poput artritisa ili drugih upalnih oboljenja.

  5. Zdravlje creva i digestivna podrška: Studije su pokazale da beta-glukani mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje creva. Njihova uloga u podršci ravnoteže mikrobiote i očuvanju integriteta sluznice creva može doprineti boljoj digestiji i opštem zdravlju gastrointestinalnog trakta.

Ove oblasti predstavljaju samo nekoliko primera kako se beta-glukani primenjuju u podršci zdravlju, a njihova raznovrsna dejstva čine ih interesantnim za istraživanje i primenu u medicini i suplementaciji.

Uzimajući u obzir sve ove faktore, beta-glukani iz pečuraka postaju sve popularniji dodatak ishrani i suplementacija u cilju unapređenja zdravlja. Njihov kompleksan sastav, imunološka podrška, antiinflamatorna svojstva i potencijal u prevenciji određenih oboljenja čine ih izuzetno važnim za održavanje opšteg zdravlja i dobrobiti.

U zaključku, beta-glukani predstavljaju grupu polisaharida sa izuzetnim značajem za ljudsko zdravlje, a beta-glukani iz pečuraka se ističu kao posebno vredan izvor. Njihova imunološka podrška, antiinflamatorna svojstva, uloga u regulaciji holesterola i potencijal u borbi protiv određenih bolesti čine ih ključnim dodatkom ishrani za podršku celokupnom zdravlju.

Priroda na Dar