Dvostruka tinktura gljiva - Kako napraviti dvostruko ehstrahovanu tinkturu pečuraka

KAKO NAPRAVITI TINKTURU DVOSTRUKE EKSTRACIJE OD GLJIVA

Šta je dvostruka tinktura gljiva i zašto je važna. Kako napraviti dvostruko estrahovanu tinkturu pečuraka za lečenje

Medicinske gljive se pretvaraju u više formi i oblika u kojima se konzumiraju kao što su: običan prah od samlevene gljive, liofilizirani prah gljiva, suvi ekstrakt, vodeni rastvor i alkoholna tinktura. Kada govorimo o tinkturama medicinske gljice se najčešće rade u obliku dvostruke tinkture.

Ovaj proces dobijanja lekovitih tinktura medicinskih pečuraka, poznat kao dvostruka ekstrakcija gljive je metoda koja se obično koristi za imunomodulirajuće gljive, uključujući mnoge dobro poznate pečurke kao što su Reiši (Ganoderma lucidum), Maitake (Grifola frondosa) i Čaga (Inonotus obliquus).

Upotreba gljiva ima dugu istoriju u tradicionalnoj medicini, istoriju sa kojom sadašnja istraživanja tek počinju da sustižu. Savremeni biohemijski podaci pokazuju niz aktivnih sastojaka i jedinjenja koja pomažu ljudskom telu u održavanju zdravlja i procesu lečenja bolesti.

Polisaharidi gljivica, koji se aktivno istražuju od 1950-ih, su dugi, razgranati lanci složenih šećera i pokazalo se da, između ostalih svojstava, pokazuju imunomodulaciona, antiinflamatorna i antitumorska dejstva, dok jedinjenja kao što su terpenoidi mogu imati uticaj ne samo na srčani, već i na imunološki sistem, endookrine sisteme i druge sisteme tela.

Ove pozitivne aktivnosti su ukazale na ove medicinske pečurke koje podržavaju zdravlje u slučajevima nedovoljno aktivnog imunološkog sistema (npr. česte prehlade ili druge respiratorne bolesti), preaktivne imunološke funkcije (kao što je u slučajevima autoimunih bolesti) i kancerogeneze (kao što je rast tumora i metastatskih karcinoma).

Pošto pečurke sadrže ovu raznovrsnost sastojaka, njih treba izvući zajedno. Polisaharidi su lako rastvorljivi u vodi ali moraju da se kuvaju da se njihovi lanci razbiju, a tu su i terpenoide koji su rastvorljivi u alkoholu, tako da je proces dvostruke ekstrakcije vodom i alkoholom neophodan za pravljenje preparata punog spektra.

Kako da se napravi tinktura dvostruke ekstrakcije pečuraka

Relativno je lako napraviti tinkturu gljiva kod kuće i sada ćemo vam prikazati sam proces. Medjutim, ono što je teško i što industrija medicinskih gljiva bolje radi je dobijanje lekovitosti preparata, jer je potrebno mnogo stvari ispoštovati od uzgoja gljiva, izbora dela pečurke, do prerade gljiva u tinkture ili kapsule a da u njima visok sadržaj lekovitih materija. 

No, da vidimo kako se dvostruka tinktura pečuraka pravi kod kuće. 

1. Operite, iseckajte i osušite gljive

Nakon ubiranja plodišta pečuraka, operite ih i iseckajte na sitne komade i osušite na mreži ili u dehidratoru. Vodite računa koji delovi pečurke su više ili manje lekoviti, gde ima potrebnih lekovitih materija. Morate malo proučiti literaturu na tu temu, jer neke pečurke su lekovite u micelijumu, neke u dršci, neke u telu a neke u sporama. 

Pečurke pregledajte i koristite samo zdrave pečurke za pripremu tinkture, gledajte da budu bez crva, parazita ili da su promenile boju. takodje, ne treba da budu ni mlade ni stare, jer tada imaju malo šta lekovitog u sebi. 

2. Pojedinačno maceriranje ili duplo maceriranje

Maceriranje je proces u kome gljivu izlažete duže vremena vodi ili alkoholu, to jest potapate je u tečnost i pustite da odstoji. Možete ih potopiti prvo u vodu pa u alkohol, ili obrnuto, zavisi sve od same pečurke. A možda ćete odvojeno praviti vodeni rastvor i alkoholnu tinkturu.

Odlučite da li ćete alkoholni ekstrakt i vodeni ekstrakt napraviti od dve odvojene serije sušenih pečuraka - u jednoj posudi pravite vodeni ekstrakt a u drugoj alkoholni ekstrakt pa ih pomešate, ili ćete koristiti kominu (ostatak gljiva) istisnutih iz posude za kuvanje tokom procesa ekstrakcijom vodom koju ćete posle staviti u alkohol. U praksi se koriste oba metoda.

Međutim, neka istraživanja sugerišu da alkohol visokog procenta menja ili uništava polisaharide rastvorljive u vodi. Korišćenje dve odvojene serije sušenih pečuraka je način da zaobiđete ovu zabrinutost ali to duplira potrošnju sirovina.

3. Ekstrakcija alkoholom (etanolom) - alkoholna tinktura gljiva

Mnogi proizvodjači prvo prave alkoholnu tinkturu, pune teglu sa sušenom i seckanom pečurkom, pokrivajući materijal jestivim alkoholom (jačine 70-95%) od žitarica i ostavljajući gljive da odstoje 2-6 nedelja daleko od sunčeve svetlosti. Preporučuje da se iseckane, osušene pečurke stavljaju u blender sa alkoholom i iseckaju kako bi se postigla najveća površina za ekstrakciju, napominjući da će se gljive vremenom slegnuti u tegli i ostaviti par cm bistre tečnosti na vrhu, koja bi trebalo da potopi biljni materijal dovoljno da spreči fermentaciju gljiva. 

Kada koristite sušeni materijal od pečuraka, važno je svakodnevno protresti teglu sa tinkturom kako bi masa seckanih gljiva i alkohola bila ravnomerno raspoređena i u kontaktu sa pečurkama za maksimalno izvlačenje sastojaka. Ako treba, dodajte alkohol u posudu da ga uvek ima po cm do dva iznad gljiva. 

Kada se tinktura završi, treba je istisnuti, procediti, flaširati i držati na hladnom, tamnom mestu gde će biti stabilna i neće se degradirati.

Dobili ste alkoholni rastvor, to jest tinkturu pečuraka. To je prvi deo posla.  

4. Dekokt ili kuvanje pečuraka - vodena tinktura gljiva

Reč dekokcija se odnosi na sporo kuvanje i ključanje biljnog materijala - obično drvenastog korena, stabljike, kore i semena a u našem slučaju gljiva - tokom dužeg vremenskog perioda.

Medicinske gljive moraju da se kuvaju na blago ključaloj temperaturi nekoliko sati da bi se izdvojili i razbili polisaharidi iz strukture pečurke. Razni autori preporučuju razne metode. Jedni preporučuje polusatnu dekokciju, dok drugi predlažu sve, od 45 minuta do nekoliko dana laganog kuvanja u loncu. Koristi se i ekspres lonac za kuvanje pod pritiskom da bi se polisaharidi lakše razbili. 

Vrlo često se kuva na temperaturi od 100 - 120 C par sati dok ne ispari pola sipane vode. 

Kada skuvate gljive, pustite da se ohlade i procedite ih u sterilnu posudu. Kako vodeni rastvor nema zaštitu mora nečim da se konzervira. To radi alkoholna tinktura. 

5. Spajanje vodene i alkoholne tinkture

Sada kada imate vodenu i alkoholnu tinkturu gljiva treba samo da ih pomešate u odredjenoj razmeri. Završna dvostruka tinktura gljiva treba da ima u sebi 25% alkohola ili 30% za svaki slučaj, da se ne bi ukvarila. 

Kod mešanja vodene i alkoholne tinkture kako alkohol u tinkturi ne bi promenio polisaharide u vodenom rastvoru, polako ćete dodavati tinkturu u vodeni rastvor dok mešate kako biste smanjili kontakt sa nerazblaženim alkoholom. Kombinovana ekstrakcija etanol-voda treba da bude sa 25% alkohola, tako da zapreminu vodenog ekstrakta treba prilagoditi u skladu sa procentom alkohola u alkoholu koji se koristi za tinkturu.

Ponekad će se polisaharidi istaložiti iz rastvora dok su na polici, tako da je dobra navika povremeno protresti bocu.

Dobili ste dvostruko ekstrahovanu tinkturu gljiva.

6. Drugačiji metodi dvostruke ehstrakcije 

Postoji kombinovani metod ekstrakcije koji preporučuje da se nakon kuvanja pečurki u vodi, kada se one ocede od vode u tako ohlađeni dekokt, koji još uvek sadrži ostatke pečuraka, doda alkohol visokog procenta i takva smesa ostavi da se macerira 2 nedelje. Posle se pomešaju vodeni rastvor i alkoholni rastvor. 

Postoje i neke druge metode, koje su vrlo slične, neko prvo potapa u alkohol, pa kuva pečurke, neko ih kuva u rastvoru vode i alkohola, neko radi trostruku ekstrakciju gljiva gde se jednom ekstrahovan rastvor sipa preko novih pečurki ne bi li se u rastvoru dobila veća koncentracija lekovitih materija. 

Zanimljivo je da u slučaju gljiva u principu kvalitetniji proizvod može da napravi od pojedinca jer ima tehnologiju koja može da izvuče više lekovitosti iz pečurke, ali firme u jurnjavi za profitom često zanemaruju kvalitet nauštrb kvantiteta. 

Predstavićemo vam to jednostavnim primerom. Kupujte kapsule sa ekstraktom gljiva koje koštaju 10 ili 15 eura (jer mislite da je suplement od 50 eura skup i da to slično deluje) i na njima piše da je u pitanju suva samlevena čista pečurka. Najčešće je to kapsula koja je punjena samlevenom pečurkom koja je ostala nakon kuvanja, iz koje su izvučene sve lekovite materije, i koja je kao neki otpad samo osušene i samlevena u prah. I pazite, niko vas nije slagao, vi zaista konzumirate prah cele gljive ali bez ikakve lekovitosti.  

Zapamtite, kvalitetan proizvod od pečuraka koji treba da ima lekovito i medicinsko delovanje jednostavno ne može biti jeftin.