Kako se rešiti naduvenog stomaka u 8 koraka

Nadutost stomaka je postala toliko uobičajena da se često naziva "epidemijom". Ako se često suočavate s nadutošću i probavnim tegobama, važno je razumeti moguće uzroke. Loša ishrana, visok nivo stresa, konstantna upotreba lekova i izloženost zagađenjima su česti pokretači nadutosti.

Iako nadutost može biti neprijatna i ponekad praćena gasovima ili hitnim potrebama za toaletom, problem može biti dublji nego što izgleda. Na primer, može signalizirati probleme poput neravnoteže bakterija u crevima, loše probave proteina ili ugljenih hidrata, a ponekad i ozbiljnije zdravstvene izazove kao što su hormonske neravnoteže, inflamatorne bolesti creva, alergije na hranu, ili čak određene vrste raka.

Dodatni uzroci mogu uključivati sindrom iritabilnog creva, zadržavanje tečnosti, dehidrataciju, zatvor, infekcije u crevima, i hormonalne promene. S obzirom da mnogi faktori mogu doprineti ovom stanju, nadutost može nastati bilo kada, nevezano za unos hrane.

 Postoje efikasni koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili ili potpuno eliminisali nadutost. Evo detaljnijeg pogleda na osam strategija koje vam mogu pomoći da vratite kontrolu nad svojim digestivnim zdravljem.

  1. Uključite probiotike u ishranu

Probiotici su žive bakterije koje imaju brojne zdravstvene prednosti, posebno za digestivni trakt. One pomažu u održavanju zdravlja crevne flore tako što izbacuju štetne bakterije koje mogu doprineti nadutosti. Probiotike možete unositi preko suplemenata, ali ih je bolje konzumirati prirodno kroz fermentisanu hranu poput kimčija, kiselog kupusa, jogurta, kefira i kombuhe. Ovi proizvodi su ne samo bogati probioticima, već i poboljšavaju ukupnu probavu.

  1. Povećajte unos vlakana

Vlakna igraju ključnu ulogu u regulisanju probave i održavanju stolice redovnom, što je vitalno za sprečavanje nadutosti. Namirnice bogate vlaknima kao što su celovite žitarice, voće, povrće i mahunarke trebale bi biti redovan deo vaše ishrane. Ciljajte na unos od 25 do 30 grama vlakana dnevno, ali budite oprezni da to povećanje bude postepeno kako biste izbegli kontraefekat nadutosti od prevelikog unosa vlakna odjednom.

  1. Jedite voće i povrće bogato vodom

Voće i povrće koje sadrži mnogo vode može pomoći u hidrataciji i smanjenju nadutosti. Namirnice poput krastavaca, lubenica, jagoda i zelenih salata nisu samo bogate vodom, već i elektrolitima i enzimima koji su korisni za digestivno zdravlje. Ove namirnice takođe doprinose lakšem prolazu stolice, smanjujući mogućnost zadržavanja gasova i tečnosti koje dovode do nadutosti.

  1. Koristite prirodne digestivne pomoćnike

Biljke poput đumbira, maslačka i komorača tradicionalno se koriste za smirivanje stomaka i poboljšanje probave. Đumbir posebno može pomoći u smanjenju gasova i relaksaciji gastrointestinalnog trakta. Ove biljke možete konzumirati u obliku čaja, svežeg bilja ili dodataka ishrani.

  1. Pijte dovoljno vode

Adekvatna hidratacija je ključna za smanjenje nadutosti. Voda ne samo da pomaže probavi vlakana, već i sprečava zadržavanje tečnosti. Preporučuje se unos najmanje 6-8 čaša vode dnevno. Izbegavajte gazirana pića i visoko zaslađene napitke koji mogu dodatno doprineti nadutosti.

  1. Izbegavajte hranu koja izaziva nadutost

Nadutost može biti izazvana određenim namirnicama koje su teže svarljive ili proizvode gasove. To uključuje neke vrste povrća kao što su brokoli i kupus, mahunarke, laktozu kod osoba koje su na nju osetljive, i gluten kod onih sa celijakijom. Važno je individualno prilagoditi ishranu na osnovu toga kako vaše telo reaguje na različite namirnice.

  1. Vežbajte redovno

Redovna fizička aktivnost može značajno poboljšati vašu probavu i smanjiti simptome nadutosti. Vežbanje podstiče normalnu peristaltiku creva, što je ključno za smanjenje zadržavanja gasova i tečnosti. Čak i lagane aktivnosti poput šetnje mogu imati pozitivan efekat.

  1. Smanjite stres

Stres može direktno uticati na vaš digestivni sistem i izazvati ili pogoršati nadutost. Praktikovanje tehnika za smanjenje stresa poput meditacije, dubokog disanja ili joge može pomoći u stabilizovanju digestivnih funkcija i smanjenju nadutosti.

 

 

*Naše BioColon kapi odličan su dodatak ishrani za borbu protiv nadutosti stomaka i gasova.One  su prirodni preparat protiv kolitisa i nadutosti, ali i dodatak ishrani za ulcerozni kolitis i Kronovu bolest. One sadrže 5 biljaka koje su poznate po svojim blagotvornim efektima na crevni trakt i probavni sistem: kantarion, hajdučku travu, odoljen, lavandu i matičnjak. BioColon biljne kapi deluju na nekoliko nivoa kako bi vam pomogle da održite zdravlje creva i poboljšate probavu. One umiruju i opuštaju crevne mišiće, poboljšavaju crevnu peristaltiku, regulišu varenje i pomažu u održavanju pravilne crevne flore.


Primena ovih koraka može vam pomoći ne samo da smanjite nadutost, već i da poboljšate opšte zdravstveno stanje. Važno je osluškivati svoje telo i prilagoditi svoje navike kako biste postigli najbolje moguće rezultate.