Visok holesterol i ishrana - kako se hraniti kod visokog holesterola

 


VISOK HOLESTEROL I HRANA


Dijeta i ishrana za povišeni nivo holesterola i triglecirida. Kako se leči povećan holesterol u krvi prirodnim putem Holesterol je masa koja liči na vosak. To je kompleksan molekul, proizvod ljudskog i životinjskog metabolizma. Sastavni je deo ćelijske membrane i steroidnih hormona. Telo bez njega ne može opstati, a svoje potrebe zadovoljava endogenim i egzogenim holesterolom. Endogeni holesterol je onaj holesterol koji stvara sam organizam, tačnije jetra, a dnevno organizam odrasle osobe može proizvesti oko 1 gram holesterola. Egzogeni holesterol je holesterol koji unosimo hranom, isključivo namirnicama životinjskog porekla, budući da biljke ne sadrže holesterol.
 

Holesterol u našem teluHolesterol se među ćelijama prenosi specijalnim prenosiocima koji se nazivaju lipoproteini. Nekoliko je vrsta prenosilaca holesterola, a posebno su zanimljivi lipoproteini male gustoće (LDL) i lipoproteini velike gustoće (HDL).

Povišen nivo ukupnog i LDL holesterola te smanjena razina HDL holesterola povećavaju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila - nastaje ateroskleroza. S druge strane, adekvatne razine istih ili smanjene razine ukupnog i LDL te povećana razina HDL holesterola, taj isti rizik smanjuju.

Lipoproteini male gustoće (LDL) prenose holesterol iz jetre krvlju do ćelija. Višak holesterola, kojeg ćelija tela ne koristi, može se taložiti na zidovima arterija koje nose krv do srca i mozga. Na nastale naslage holesterola mogu se taložiti i neke druge stvari te se stvara krvni plak koji s vremenom može uzrokovati prvenstveno aterosklerozu, a potom i ostale bolesti srca i krvožilnog sistema. Krvni plak se kalcifikuje i postaje tvrd - otvrdnjavanje žila, zbog čega raste krvni pritisak jer se krvni sudovi nisu više elastični i sužavaju se pa je potrebn viši krvni pritisak da bi krv tekla. Krvni plak oštećuje krvne sudove, postaju krti, a visok krvni pritisak izaziva pucanje oslabljenih krvnih sudova najčešće u srcu ili mozgu - nastaje srčani udar, odnosno moždani udar. 

Ovo je razlog zašto se LDL holesterol naziva loš holesterol.

Lipoproteini velike gustoće (HDL) su molekule koje cirkulišu kroz krv i uklanjaju višak holesterola iz krvi i tkiva vraćajući ga u jetru. Na ovaj način smanjuje se verovatnoća nagomilavanja holesterola na zidovima krvnih sudova žila kao i verovatnoća razvoja kardiovaskularnih bolesti, zbog čega se HDL holesterol naziva dobar holesterol. Primećeno je da BioLiver kapi za jetru prvo podižu dobar holesterol zbog čega se smanjuje vremenom i loš holesterol. 

Promene životnih, posebno prehrambenih navika i upotreba prirodnih preparata kao što su BioLiver kapi su prva terapija koja se savetuje osobama koje imaju povišen nivo holesterola u krvi. Najčešće su dijetalna ishrana i BioLiver kapi dovoljne da se za par meseci reguliše holesterol. Tek ako se ishranom i kapima ne uspe sniziti povišeni nivo holesterola, lečenje se nastavlja primenom lekova, najčešće statina, no i tada, kako bi lečenje bilo uspešno, ishrana mora biti prilagođena.

 Preporuke šta raditi ako imate visok holesterol
 1. Post je od suštinskog značaja jer reguliše poremećenu biohemiju tela. Postiti redovno nekoliko puta godišnje na način kako to crkva predlaže dovodi do snižavanja holesterola i što je još važnije, post čisti krvne sudove, pod uslovom da se posti sa umerenim unosom hrane. Postiti i ujedno se prejedati ne donosi rezultat. 

 2. Pijte svežu kozju surutku jer ona niz proteina koji povoljno deluju na jetru, uz to je i prirodan probiotik koji pomažu regulaciju crevne flore koja je od suštinske važnosti kod metaboličkih poremećaja kao što je visok holesterol.

 3. Ako imate prekomernu telesnu masu, morate da smršate! Iako se visok nivo holesterola ne može uvek dovesti u vezu sa gojaznošću, gojazne osobe češće imaju povišen nivo holesterola nego osobe adekvatne telesne mase. 1. Vaš dnevni unos holesterola putem hrane ne bi trebao prekoračiti 300 mg ili čak 200 mg (ako je nivo holesterola izrazito povišen).


Pre pripreme piletine ili ćuretine kožicu valja ukloniti jer sadrži značajne količine holesterola.


Ograničite unos jaja, jetre, bubrega i mozga. Ove namirnice izuzetno su bogate holesterolom.


Nedeljno ne konzumirajte više od 2-4 jaja, uključujući ona koja se koriste za pripremu drugih jela.
 1. Neka masti u ukupnom kalorijskom unosu hrane imaju do 25-30% kalorija, od toga zasićene do 8%, višestruko nezasićene do 10%, i jednostruko nezasićene do 15%.


Pileću, goveđu i druge mesne supe pre konzumiranja ohladite u frižideru dok masnoća ne postane kruta i digne se na površinu te je potom ukonite kašikom.


Pre pripreme crvenog mesa poželjno je ukloniti sve vidljive masnoće.


Uvek birajte mleko i mlečne proizvode s niskim udelom mlečne masti.


Kada kuvate testeninu izbjegavajte dodavanje ulja, pri kuvanju pirinča izbegavajte dodavanje maslaca ili margarina, kada kuvate krompir pire izbegavajte dodavanje maslaca i punomasnog mleka!


Pri dodavanju masnoća jelu, prednost dajte maslinovom, golicinom, repičinom i suncokretovom ulju
 1. Belančevine bi trebale u obroku imati 15% ukupnog kalorijskog unosa. Belo meso peradi, krto crveno, meso zeca, patke, riba i soja dobri su izvori visokovrednih proteina. Prema studiji objavljenoj u časopisu Circulation, osobe čiji nivo holesterola prelazi 6,21 mmol/L, mogu imati koristi ako dnevno konzumiraju 25-50 g sojinih proteina. Sojin lecitin je poznata namirnica koja snižava krvni pritisak i deluje na holesterol.  1. Bareno i sveže povrće neka bude stub Vaše prehrane. Umereno koristiti i voće. Ono obiluje antioksidansima koji dokazano sprečavaju oksidaciju LDL holesterola te posledično smanjuju rizik za stvaranje plaka na krvnim žilama.


BioLiver kapi za regeneraciju jetre

 1. Koristite BioLiver kapi da ubrzate čišćenje jetre i njenu regeneraciju, kako bi prestala da pravi visok holesterol. Uz to, BioLiver kapi smanjuju šećer u krvi a samim tim i insulin, što dovodi do toga da se smanjuje apetiti i sklonost tela ka gojenju. 1. Topiva balastna vlakna iz povrća i integralnih žita otapaju se u procesu varenja stvarajući viskoznu, gelu sličnu masu koja štiti celokupan probavni sustav od apsorpcije različitih stvari, pa tako i holesterola. Dokazano je da povišen unos prehrambenih vlakana, bez drugih promena prehrambenih navika, može rezultirati smanjenjem holesterola za 2-4%. Jedna američka studija pokazala je da dnevni unos 25-30 g prehrambenih vlakana može rezultirati smanjenjem nivoa holesterola za čak 12%.


Voće i povrće, orašasti plodovi te neke žitarice (zob, ječam, raž) najbolji su izvor topivih prehrambenih vlakana, ali i biljnih sterola, stvari kojima su brojne studije dokazale blagotvorno delovanje na regulaciju nivoa holesterola u krvi.
 1. Ispitujući uticaj biljnih sterola na smanjenje nivoa holesterola u krvi došlo se do zaključka da osobe sa graničnim vrednostima za visoki holesterol u krvi (5,17-6,16 mmol/L) imaju najviše koristi od unosa biljnih sterola. Unos biljnih sterola u dozi od 2,4 g dnevno može rezultirati smanjenjem nivoa LDL-a za 9,3-14,6%. Komercijalno, biljni se steroli najčešće dodaju biljnim uljima, jogurtu, soku od narandže, margarinu, mleku i sojinom mleku. 1. Ograničite unos kafe. Iako su rezultati studija o uticaju unosa kafe na razinu holesterola kontradiktorni, kafa pojačava lučenje kortizola koji deluje na metabolizam masti, pa do konačnih zaključaka dobro je držati se umerenosti. Umereno znači 1-2 šalice dnevno. 1. Uvrstite u prehranu laneno seme. Semenke lana kao deo prehrane sa smanjenim udelom masti povoljno utiču na rizik od kardiovaskularnih bolesti u bolesnika s povišenim nivoom holesterola i podstiču bolji rad creva. 1. Vežbajte redovno! Fizičke vežbe povoljno utiču na lipidni profil i sagorevaju masti i visak šećera u telu, jer kad god se javi višak šećera u telu jetra ga pretvara u mast. 1. Dobro planirana vegetarijanska ishrana, prema brojnim istraživanjima, može izazvati jednako delovanje na nivo holesterola u krvi kao i lekovi statini koji se koriste u istu svrhu. Uz korišćenje BioLiver kapi to će vam brzo doneti rezultat.   

 2. Smanjite unos šećera i ugljenih hidrata! Ugljeni hidrati se u telu pretvaraju u masti. Posebno je opasna fruktoza - fruktozni sirup od kukuruza koji se nalazi u Coca Coli, industrijskim sokovima, kečapu, majonezu, supama, kolačima, čokoladama, čak i u pivu i hlebu. 


 

Preporučujemo da koristite Bio Liver kapi za visok holesterol i trigleciride jer deluju blagotvorno na rad jetre i sintezu masti i šećera i uspešno smanjuju visok holesterol i trigleciride. To je sjajna formula lekovitog bilja koja deluje na jetru.

Uz to, tajni recept da baš brzo skinete visok holesterol je da uz kapi prvih 7 dana jedete svako jutro sledeći obrok: uzeti jednu veliku jabuku ili dve male jabuke, kao i veliki živ beli krompir (ne crveni) ili dva mala krompira, oguliti od kore i u blenderu ispasirati, dodati malo cimeta i pojesti za doručak. Taj obrok će regulisati i stolicu. Ne plašite se upotrebe živog krompira, jer su priče da živ krompir izaziva temperaturu samo običan mit. Gledajte da uzimate organsku jabuku i organski krompir, neprskani, ako možete. 

Jedna bočica kapi kada se uzima 3 x po 30 kapi dnevno traje za 3 nedelje terapije. Cene BioLiver preparata sa uključenom dostavom su:

1 bočica – 1250 dinara 

2 bočice – 2000 dinara

3 bočice – 2800 dinara


4 bočice – 3400 dinaraBioLiver biljne kapi za holesterol, insulinsku rezistenciju i trigleciride mogu se naručiti direktno ovde na sajtu – opcija DODAJ U KORPU ili …

Telefon za naručivanje: (+381) 065 970 7777

E mail za naručivanje: [email protected]BIH I RS Zastava 

Naručivanje za BiH i RS: (+387) 066 271 012

Prodajna mesta u BiH i Republici Srpskoj:

Banja Luka –  Prodavnica zdrave hrane KERČ,    Vojvode Stepe Stepanovića 177   Tel: +387 66 634 777

Veleprodaja: – Prodavnica zdrave hrane Organic land,   Slatina 18,  Tuzla  Tel:  +387 61 284 600