Čaj od đumbira - lekovita dejstva i delovanje na organizam

ČAJ KOJI SE GAJI 5000 GODINA


Kako čaj od đumbira utiče na naš organizam i zdravlje? Naučite kako da sami gajite đumbir i pravite prirodan organski čaj?


Čaj od đumbira: Antičko rešenje i današnji česti lek?

Čaj od đumbira - lekovita dejstva i delovanje na organizam

Đumbir (Zingiber officinale) je jedan od najstarijih pitomih biljaka u isoriji čovečanstva. Istoričari veruju da se gaji preko 5000 godina, kada su ga u drevnoj Indiji i Kini otkrili i koristili za lečenje mnogih tegoba. Biljka je otkrivena zapadnom svetu kada su je doneli iz Indije i Rimskog carstva.

Tada je đumbir bio veoma luksuzan začin i bilo ga je teško prozivesti. Arapski trgovci su posadili đumbir po Africi i time proširili prozvodnju đumbira i vremenom se cena smanjila. Danas, đumbir može lako da se kupi skoro svuda, što tada nije bio slučaj, jer je 500 grama koštalo koliko i jedna ovca!

Đumbir ne sadrži kofein i šećer, ali sadrži mešavinu vitamina i minerala koji zajedno rade za vaše zdravlje. Kada se koristi za čaj, đumbir ispušta gingerol i proteazu, koji su jedinjenja koja pomažu kardiovaskularnoj cirkulaciji.

Šta je čaj od đumbira i zašto treba da ga pijete?

Lak način da isoristite prednosti đumbira jeste čaju, to je ujedno i jedan od najčešćih priprema đumbira. Čaj se pravi tako što iseckane kriške korena đumbira prokuvate u vodi.

Još jedna metoda je da koristite prah ili kesice čaja koje se kupuju online ili u prodavnicama. Ako vam je ovo bolja opcija, postarajte se da kupujete kesice sa kvalitetnim sastojcima. Ali ako imate vremena i resursa, zdravije je i bolje za zdravlje da čaj napravite sami.

Potencijalni benefiti čaja od đumbira su velike

Šta je zapravo čaj od đumbira? Tokom istorije, bio je opisan od strane lekara i travara kao biljka koja pomaže pacijentima kod mnogih oboljenja. Regularno ispijanje:

 • Smanjuje mučninu — Ako osećate mučninu zbog bilo kog razloga, čaj od đumbira može da vam pomgone da se osećate bolje.

 • Promoviše zdravlje stomaka — Čaj promoviše zdravlje stomaka jer smanjuje efekte hroničnog varenja.

 • Reguliše inflamaciju — Đumbirova anti-imflamatorna dejstva su dobro poznata kroz istoriju. Čaj može da pomogne kod bola u mišićima i zglobovima posle napornog treninga.

 • Olakšava respiratorne tegobe — Čaj od đumbira može da smanji inflamaciju koja je povezana sa respiratornim sistemom, poput astme, time poboljšavate disanje.

 • Bolje funkcionisanje mozga — U studiji koja je rađena na zdravim ženama u srednjim godinama, istraživanja su pokazala da đumbir može da poboljša kognitivne procese bez nuspojava.

 • Smanjuje menstrualni diskomfort — Mogućnost da opusti mišiće đumbira može da opusti žene koje pate od menstrualnih grčeva, dokazano je u jednoj studiji.

 • Ojačava imuni sistem — Mnogi antioksidanti koji se nalaze u čaju od đumbira pomažu imunom sistemu, te i smanjuju rizik od pojavljivanja zaraznih bolesti.


Sadržaj kofeina i drugih nutrijenata

Đumbir ne sadrži kofein, ni šećer, međutim sadrži mešavine vitamina i minerala koji zajedno rade na vaše zdravlju. Takođe, đumbir sadrži gingerol, jedinstveno jedinjenje koje može da poboljša kardiovaskularni sistem.

Kako da gajite đumbir u svojoj bašti?

Pravljenje kvalitetnog čaja o đumbira počinje od same biljke. Postarajte se da je bašta bogata, „rahlim“ tlom i hladovinom. Izaberite organski koren đumbira od prodavca kome verujete, jer je to ono što kasnije treba da posadite. Idealno, treba da bude 10 do 12 centimetara dugačko sa nekoliko „prstiju“ koji imaju zelenkatse krajeve.

Zasadite koren na početku proleća, posle poslednjeg snega. Onda, odsecite „prste“ ili izraštaje i postavite ih čisto dva ipo centimetar ispod prvog sloja zemlja. Kada je koren čvrsto na zemlji, dobro zalijte vodom, listovi će se pojaviti u roku od jedne ili dve nedelje. Kada dostignete ovu fazu, nastavite da zalivate, ali štedljivo. Sve u svemu, potrebno je oko 10 meseci da biljka u potpunosti sazri.

Berba biljke je laka, potrebno je samo da ih nežno izvadite iz zemlje. Ako želite ponovo da ga zasadite, jednostavno skinite deo korena koji imi lišće i vratite u zemlju. Operite dobro ostatak koji ste izvadili, i stavite u obnovljive plastične kese sa vakumom i stavite u frižider.

Kako da napravite čaj od đumbira

Kada imate svoj đumbir, možete da nastavite da biste napravili čaj. Jednostavno ga je napraviti. Za početak vam je potrebno pet centimetara sirovog đumbira i 1 ipo ili 2 šolje vode. Nakon što imate sastojke pratite proceduru:

Procedura:

 1. Oljuštite koren đumbira i isecite tanke komade, da biste maksimizovali udeo bijke koju koristite.

 2. Prokuvajte komade u filtriranoj vodi 10 minuta. Ako želite snažniji ukus, kuvajte 20 minuta i dodajte više đumbira.

 3. Ugasite ringlu, i ostavite čaj da odstoji.

 4. Dodajte svež sok limuna i/ili med, ako želite da malo drugačiji ukus.

 5. Uživajte u vašem čaju!


Takođe možete da napravite kurkuma-đumbir čaj da biste dobili još više antioksidanata. Evo šta vam je potrebno:

BioImunitet kapi za imunitet

Sastojci:

 • 2 šolje vode

 • 1/2 kašičice izmrvljene kurkume

 • 1/2 kašičice iseckanog svežeg đumbira

 • 1 kašika meda

 • 1 limun

 • 1/2 kašičice cimeta (opciono)


Procedura:

Da biste napravili čaj, jednostavno pomašajte sve sastojke i kuvajte u vodi na srednoj nižoj temperaturi 10 minuta, te iscedite u šolju.

Nuspojave čaja od đumbira skoro da ne postoje

Odlična stvar u vezi čaja od đumbira jeste što je bezbedan za piće i nema ozbiljnijih nuspojava. Međutim, postoji povremena mogućnost da dobijete gorušicu, dijareju ili iritaciju u ustima.

Da li čaj mogu da piju trudnice?

Trenutno postoji malo podataka o čaju od đumbira i povezanosti sa trudnoćom, ali Američka asocijacija za trudnoću smatra da je relativno bezbedan.

Dodavanje čaja od đumbira u regularnu ishranu može da pomogne vašem zdravlju

Đumbir je prisutan hiljadama godina i bezbedno je reći da nigde neće otići uskoro. Na osnovu dokaza, uzimanje čaja može da vam bude od pomoći. Međutim, da biste povećali efekat, možete sami da gajite đumbir da biste izbegli moguće pesticide i opasne hemikalije koje mogu da se nalaze u industrijski naprevljenim čajevima.