Helicobacter pylori – koji su simptomi, dijagnoza i uzrok stvaranja bakterije?

HELIKOBAKTER PILORI 


Koje tegobe izaziva Helicobacter pylori i kako se leči? Uzrok, dijagnoza i simptomi Helikobaktera?


Šta je infekcija Helicobacter pylori?
 1. Pylori je uobičajeni tip bakterija koji raste u digestivnom traktu i uglavnom napada želudac. Nalazi se u želucu kod otprilike 60 posto odrasle populacije u svetu. H. pylori infekcije su obično bezopasne ali nažalost mogu biti odgovorne za razvoj ulkusa u želucu i tankom crevu.


("H" u imenu kratko je za Helicobacter. "Helico" znači spiralu, što znači da su bakterije u obliku spirale)
 1. Helicobacter pylori često inficira vaš želudac još tokom detinjstva. Dok infekcije sa ovim sojem bakterija obično ne uzrokuju simptome, ona može dovesti do bolesti kod nekih ljudi, uključujući peptički ulkus i upalno stanje u želucu poznatom kao gastritis.

 2. Helicobacter pylori je prilagođen da živi u surovom, kiselom okruženju želuca. Ove bakterije mogu promeniti okolinu oko sebe i smanjiti kiselost kako bi preživele. Spiralni oblik H. pylori omogućuje im da prodiru u vaš želudac gde su zaštićeni slojem sluzi, a ćelije imunog sistema vašeg tela ne mogu dopreti do njih. Bakterije mogu ometati vaš imunološki odgovor i osigurti svoj opstanak. Takođe, to može dovesti do raznih problema u gastrointestinalnom traktu.


Šta uzrokuje infekcije Helicobacter pylori?


I dalje se ne zna tačno kako se Helicobacter pylori infekcije šire. Bakterije su  napravile blisku vezu sa ljudima tokom dugog perioda. Smatra se da se infekcije šire salive. Takođe se mogu preneti iz fecesa u usta. To se može dogoditi kada osoba ne opere svoje ruke temeljno. Helicobacter pylori može se proširiti i kroz kontakt sa kontaminiranom vodom ili hranom.


Veruje se da bakterije uzrokuju probleme želuca kadadođu u sluznicu želuca i sintetišu enzime koje neutrališu želudačnu kiselinu i povećaju pH. Time ćelije želuca postaju vulnerabilnije. Želučana kiselina i H. pylori zajedno iritiraju želudac i mogu uzrokovati čireve u želucu ili duodenumu.


Koji su simptomi infekcije Helicobacter pylori?


Ako imate ulkus, možda ćete osetiti dosadnu ili goreću bol u predelu grudne kosti. Koji može trajati dugo ili kratko, ali najverojatnije ćete ga najviše osetiti kad vam je želudac prazan, kao što je između obroka ili usred noći. Može trajati nekoliko minuta ili satima. Takođe ukoliko simptomi prolaze pri primeni antacida, mleka ili posle unosa hrane.


Ostali znakovi ulkusa uključuju:
 1. Nadutost

 2. Podrigivanje

 3. Gubitak apetita

 4. Mučnina

 5. Povraćanje

 6. Gubitak težine bez jasnog razloga


Ulceri u želucu ili duodenumu mogu krvariti što može biti opasno za vaše zdravlje. Odmah se obratite lekaru ako imate bilo koji od ovih simptoma:
 • Tamno crvena ili crna stolica

 • Problemi sa disanjem

 • Vrtoglavica ili nesvestica

 • Osećate se vrlo umorno bez razloga

 • Bleda boja kože

 • Povraćanje sadržaja koji izgleda kao kafa ili povraćanje krvi

 • Teška, oštra bol u želucu


Nije česta pojava, ali infekcija Helicobacter pylori može uzrokovati rak želuca. Bolest u početku ima nekoliko simptoma, poput gorušice. Tokom vremena možete primetiti:
 • Bol u želucu ili otok

 • Mučnina

 • Osećate se sito nakon što pojedete samo malu količinu hrane

 • Povraćanje

 • Gubitak težine bez razloga


BioGast kapi i lek za Helicobacter pylori


Dijagnoza Helikobakter pilorija         


Ako nemate simptome čira, lekar vas verovatno neće testirati na infekciju sa Helicobacter pylori. Ali ako ste imali simptome u prošlosti ili ih imate trenutno ipak je najbolje uraditi potrebne testove. Lekovi poput nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL) mogu takođe oštetiti želudac stoga je važno otkriti šta uzrokuje vaše simptome kakov biste dobili odgovarajuću terapiju.


Za početak, vaš doktor će vas pitati o vašoj istoriji bolesti, vašim simptomima i svim  lekovima koje uzimate. Onda će obatviti i fizički pregled, uključujući pritiskanje vašeg stomaka kako bi proverio oticanje, osetljivost ili bol.


Test na Helikobakter

Test Helikobakterije in vitro se zasniva na otkrivanju bakterijskog enzima ureaze u biopsijskim uzorcima. Test služi za brzu dijagnozu bakterije Helicobacter pylori u biopsijskim uzorcima želudačne mukoze.


Postoji i Izdisajni test na Helicobacter Pilory. Izdisajni Test indirektno detektuje prisustvo  Helicobacter Pylori merenjem koncentracije obeleženog ugljenika C-14 u izdahnutom vazduhu nakon uzimanja kasule koja sardži ureu obeleženu ugljenikom C-14.

Test krvi na Helikobakter - to je test za kvalitativnu detekciju IgG antitela na Helicobacter pylori u humanom serumu - kapi krvi.

I na kraju postoji i testa fekalnog sadržaja stolice na na Helicobacter pylori

Lečenje Helicobacter pylori 

Lečenje Helicobacter pilory bakterije je antibioticima i kapima BioGast za gastritis i želudac. Lečenje H. pylori obično podrazumeva upotrebu nekoliko lekova. Dva leka se upotrebljavaju, prvi su antibiotici koji ubijaju bakterije. Drugi lek su supresori želudačne kiseline koji dovode do proizvodnje manje količine kiseline; manje kiseline omogućava zarastanje čireva i ranica sluzokože.


BioGast kapi mogu zameniti oba leka, jer smanjuju želudačnu kiselinu prirodnim putem i regenerišu sluzokožu želudca te smanjuju bakterijama plodno tlo za razvijanje. Otuda nekim pacijentima su samo kapi dovoljne da se reše bakterije, dok oni koji uzimaju samo antibiotike često imaju ponovljeno prisustvo bakterije nakon prestanka uzimanja antibiotika.


Svojstvo BioGast kapi je da stvara zaštitni sloj na sluznici želuca koja polako uništava Helikobakter pilori i regeneriše oštećenja na sluznici. Zbog toga su kapi tako uspešne a da nisu agresivne i ne izazivaju nus pojave kao antibiotici koji osim loših bakterija unište i dobre.

Cene BioGast bočica u Srbiji sa uključenom dostavom su:


1 bočica – 1250 dinara


2 bočice – 2000 dinara


3 bočice – 2800 dinara


4 bočice – 3400 dinara


Ako se radnim danom kapi naruče do 15 h stižu već sutradan za većinu mesta u Srbiji. Naručuje se ovde putem sajta ili na mail  [email protected]  i putem telefona (+381)  065 970 7777


Naručivanje i kupovina u Bosni


U BiH cena jedne bočice BioGasta je 23.5 KM.  Naručivanje telefonom za kupce u BiH je putem telefona:


(+387) 066 271 012


(+387) 061 284 600


Prodajna mesta u BiH pogledajte ovde.


 

Milan Popović