Šta je prirodna kozmetika, definicija, standardi i globalni biznis

Kozmetika bez sintetike

Šta je Prirodna Kozmetika i koji standardi je definišu? Koji sastojci ne ulaze u prirodnu kozmetiku i zašto?

Prirodna kozmetika je kategorija proizvoda za negu kože, tela i kose koja se pravi od prirodnih sastojaka, poput biljaka, minerala, ulja, i koja se zasniva na filozofiji očuvanja prirodnosti. Ova vrsta kozmetike izbegava veštačke, sintetičke i hemijske komponente, te se fokusira na organske i prirodne supstance.

Takve su na primer hidrantna BioDay dnevna krema za lice i regenerativna BioNihgt noćna krema za lice

Globalni Biznis Prirodne Kozmetike

Prirodna kozmetika postaje sve popularnija širom sveta, vođena rastućom svesti o značaju očuvanja prirodnosti i smanjenju upotrebe hemikalija u proizvodima koje nanosimo na kožu. Prema istraživanjima, tržište prirodne kozmetike raste iz godine u godinu, sa očekivanjima da će dostići značajne vrednosti u narednim godinama.

Postoji niz brendova koji su postali prepoznatljivi i popularni širom sveta zbog svoje posvećenosti prirodnoj kozmetici. Ovi brendovi prirodne kozmetike se ističu zbog kvaliteta svojih proizvoda, održivih praksi i fokusa na prirodne sastojke. Evo nekoliko brendova koji su među najpoznatijim:

 1. Dr. Hauschka: Ovaj brend se ističe visokokvalitetnim biljnim sastojcima i pristupom prirodnoj kozmetici baziranom na antropozofskoj medicini.

 2. Weleda: Poznat po svojim proizvodima koji koriste organske sastojke, Weleda je globalno priznat brend za negu kože, tela i kose.

 3. The Body Shop: Fokusiran na etičku i prirodnu kozmetiku, ovaj brend se ističe zbog svojih proizvoda bez veštačkih boja i mirisa, kao i zbog aktivizma zaštite životinja.

 4. Lush: Poznat po svojim ručno rađenim proizvodima, Lush koristi prirodne sastojke, veganske formule i minimalnu ambalažu.

 5. Kora Organics: Brend osnovan od strane australijskog modela Mirande Kerr, Kora Organics se fokusira na organske sastojke i proizvode za negu kože lica.

 6. REN Skincare: Ovaj brend se ističe svojim proizvodima bez štetnih sastojaka poput sulfata, parabena i veštačkih boja, koristeći biljne ekstrakte.

 7. Aveda: Fokusiran na holistički pristup lepoti, Aveda koristi biljne sastojke u proizvodima za kosu, kožu i telo.

 8. Juice Beauty: Poznat po korišćenju organskih sastojaka i voćnih ekstrakata, ovaj brend se ističe svojim proizvodima za negu kože lica.

 9. Alaffia: Ovaj brend se fokusira na održivu proizvodnju, koristeći tradicionalne afričke recepte i sastojke poput shea putera.

 10. Burt's Bees: Poznat po proizvodima baziranim na pčelinjim proizvodima, kao što je pčelinji vosak i med, Burt's Bees je prepoznatljiv brend prirodne kozmetike.

Ovi brendovi su samo neki od mnogih koji su postali popularni zbog svojih proizvoda bez štetnih sastojaka i posvećenosti prirodnoj kozmetici. Potražnja za ovakvim proizvodima raste zbog sve veće svesti potrošača o zdravlju kože, održivosti i osetljivosti prema prirodi.

Osobine prirodne kozmetike

 • Sastojci: Bazira se na biljnim ekstraktima, eteričnim uljima, mineralima i drugim prirodnim komponentama.
 • Bez Veštačkih Supstanci: Izbegava sintetičke mirise, boje, parabene, sulfata i druge veštačke hemikalije koje se često koriste u konvencionalnoj kozmetici.
 • Ekološka Održivost: Često se pridržava principa održivosti, koristeći organski uzgajane biljke i minimalno štetnih procesa proizvodnje.

Korišćenje prirodne kozmetike ima značajne koristi kako za zdravlje, tako i za ekologiju, što je sve više prepoznato od strane potrošača i stručnjaka. Evo nekoliko razloga zašto je važno koristiti prirodnu kozmetiku:

Za zdravlje:

 1. Manji Rizik od Alergija i Nadražaja: Veštački sastojci i hemikalije koje se često nalaze u konvencionalnoj kozmetici mogu izazvati alergijske reakcije ili iritacije kože. Prirodna kozmetika koristi blage, prirodne sastojke koji su manje verovatni da će izazvati negativne reakcije.

 2. Zdravija Koža: Prirodni sastojci poput biljnih ekstrakata, ulja i biljnih esencija mogu pružiti hranljive materije kože, čineći je zdravijom i blistavijom.

 3. Manje Toksičnih Hemikalija: Konvencionalna kozmetika često sadrži hemikalije poput parabena, sulfata i ftalata, za koje se sumnja da imaju štetne uticaje na zdravlje. Prirodna kozmetika izbegava ove supstance.

Za ekologiju:

 1. Očuvanje Prirode i Bioraznolikosti: Proizvodi prirodne kozmetike koriste organske i održive sastojke, čime smanjuju štetan uticaj na životnu sredinu i doprinose očuvanju ekosistema.

 2. Smanjenje Zagađenja Voda i Zemljišta: Veštačke hemikalije koje se koriste u konvencionalnoj kozmetici mogu zagađivati vode i zemljište kada se ispiraju. Prirodna kozmetika koristi biorazgradive sastojke, smanjujući štetu po životnu sredinu.

 3. Podrška Održivom Rastu: Proizvodi prirodne kozmetike često dolaze iz održivih izvora, podržavajući lokalne zajednice i praksu održivog uzgoja sastojaka.

Etički aspekt:

 1. Bez Testiranja na Životinjama: Većina brendova prirodne kozmetike se zalaže za etičko ponašanje i ne sprovodi testiranja proizvoda na životinjama.

 2. Transparentnost i Odgovornost: Brendovi koji se fokusiraju na prirodnu kozmetiku često su transparentniji u vezi sa svojim sastojcima i proizvodnim procesima, pružajući potrošačima veću sigurnost.

Korišćenje prirodne kozmetike ima značajan uticaj na očuvanje zdravlja, podršku ekološkim praksama i podržavanje etičkih principa. To postaje sve važnije kako potrošači postaju svesniji svog uticaja na životnu sredinu i svojih ličnih potreba za zdravim proizvodima.

Standardi i regulacije prirodne kozmetike

Prirodna kozmetika regulisana je različitim standardima širom sveta. Organizacije kao što su ECOCERT, COSMOS, USDA Organic i drugi postavljaju standarde koji definišu šta se može smatrati prirodnim ili organskim u kozmetičkim proizvodima.

Razlika između prirodne i organske Kozmetike

Prirodna kozmetika se fokusira na korišćenje prirodnih sastojaka, dok organska kozmetika ide korak dalje, zahtevajući da svi sastojci budu organskog porekla, od prirodnih sirovina koje su dobijene organskim uzgojem. 

Fair trade proizvodi i prirodna kozmetika

Fair trade u domenu kozmetike postaje sve više zastupljen i postoji nekoliko organizacija koje podržavaju fer trgovinu u proizvodnji kozmetičkih proizvoda. Ove organizacije se fokusiraju na održavanje pravičnih uslova za proizvođače sirovina, podržavajući pravo na pravednu cenu, dobre radne uslove i održive prakse. Neki od ključnih aktera u oblasti fair trade kozmetike uključuju:

 1. Fair Trade USA: Ova organizacija sprovodi programe sertifikacije i podržava proizvođače kako bi se osigurala fer trgovina u različitim sektorima, uključujući i kozmetičku industriju. Njihov sertifikat pruža potrošačima informacije o pravednim praksama u lancu snabdevanja.

 2. Fair for Life: Ova organizacija sertifikuje proizvode i proizvođače koji se pridržavaju pravila fer trgovine. Njihov fokus nije samo na poštovanju prava radnika i održivosti, već i na pridržavanju etičkih standarda u poslovanju.

 3. World Fair Trade Organization (WFTO): Iako se ne fokusiraju isključivo na kozmetiku, WFTO promoviše fer trgovinu u širokom spektru industrija, uključujući i proizvodnju sirovina za kozmetičku industriju.

Ove organizacije se razlikuju u pristupu sertifikaciji i podršci fer trgovini u kozmetičkoj industriji. Neki brendovi se direktno sertifikuju od strane ovih organizacija, dok drugi možda podržavaju pravedne prakse u svojim lancima snabdevanja bez formalnog sertifikovanja. Potrošači koji podržavaju fer trgovinu često traže proizvode koji nose odgovarajuće oznake ili sertifikate kako bi bili sigurni da podržavaju ove principe.

Supstance koje se izbegavaju u prirodnoj kozmetici

 1. Parabeni: Korišćeni kao konzervansi, povezani su sa hormonalnim poremećajima.
 2. Sulfati: Često prisutni u šamponima, mogu biti iritantni za kožu i izazvati alergijske reakcije.
 3. Silikoni: Stvaraju privid glatkoće, ali mogu izazvati zagušenje pora i iritaciju kože.
 4. Petrohemikalije: Na primer, mineralno ulje, mogu biti teški i ne propuštaju kožu da diše.
 5. Veštački mirisi i boje: Često uzrok iritacija i alergijskih reakcija.

Na deklaraciji svakog kozmetičkog proizvoda je napisan sastav pa se može proveriti da li spada u prirodnu kozmetiku ili ne. Nekada je zbunjujuće što i prirodni sastojci imaju nazive koji deluju kao da su sintetički. 

Priroda na Dar