Celulit - kako da se uspešno rešite celulita

POBEDITI CELULIT


Celulit predstavlja problem mnogim ženama. Saznajte kako da se rešite celulita, zašto i kako on nastaje i da li je anitcelulit masaža uspešna.


Celulit - kako nastaje i šta je?


Nagomilavanje masnog tkiva oko stomaka, butina i zadnjice koje menja izgled kože dajući joj oblik koji podseća na koru od pomorandže se naziva celulit.


Za pojavu ovog stanja zapravo je odgovorno vezivno tkivo koje je u mladosti elastično i mekano, ali kako telo stari ono postaje opuštenije i pod uticajem gravitacione sile stvara bore na koži i izgled nepoželjnog celulita. Iako se najčešće javlja kod ženske populacije i muškarci mogu razviti celulit na svom telu.


Pored organizacije vezivnog tkiva za stvaranje celulita je odgovorno nepotpuna eliminacija toksina i masti koji se zadržavaju na karakterističnim mestima stvarajući izgled pomorandžine kore.


Kako se najbolje rešiti celulita?


Teško je dati sveobuhvatni odgovor na pitanje kako otkloniti celulit jer postoje različiti tipovi ove promene i metode za njihovo rešavanje su različiti, ali svakako je uvek preporučljivo pokušaj regulisanja ovog problema prirodnim putem, izbegavajući upotrebu raznih hemikalija.


Najmerodavnije rezultate daje kombinacija pravilne ishrane, vežbi i masaže. Naravno ako ste pušač vrlo je bitno da prestanete da pušite.


Takođe u borbi protiv celulita vam mogu pomoći različiti gelovi i kremovi na prirodnoj bazi guarane, bršljena koji imaju uticaj na ubrzanje metabolizma i poboljšanje mikrocirkulacije u koži.


VEŽBANJE


Redovno vežbanje vam pomaže da povećate procenat mišićne mase u odnosnu na masti, koja se nagomilava usled fizičke neaktivnosti. Vežbanje zahteva jaku snagu volje, ali istrajnost u ovoj odluci će vam najviše pomoći da zategnete vašu kožu i obrišete znakove celulita.


Pored promena u ishrani vežbanje predstavlja najbolji i najprirodniji način za regulisanje celulita. Potrebno je da svakodnevno upražnjavate neku aerobnu fizičku aktivnost kao što je trčanje, vožnja bicikle ili plivanje.


Iako forsiranje nekih vežbi nogu može za brže vreme dovesti do željenih rezultata, svakako morate biti fizički aktivni tokom produženog vremena jer i kada celulit nestane, zaustavljanjem fizičke aktivnosti on se može i vratiti. Cirkulacija će vam biti ako nikad ranije.Vežbe koje se preporučuju uz redovno trčanje su čučnjevi, na koje bi trebalo da obratite pažnju da ih radite pravilno. Kolena se ne smeju savijati dalje od nožnih prstiju, a kičma i vrat vam moraju stajati u uspravnom položaju.


Voditi računa da noge budu u širini kukova kao i da pete nose ravnotežu vašeg tela. Ostale aerobik vežbe koje se savetuju su vežbe uz pomoć lopte na koju ćete sesti i ispraviti kičmu, a zatim podizati noge jednu pa drugu držeći stopalo i nožne prste skroz ispravljene. Još jedna vežba koju savetujemo je takozvani magareći udarac.


Vežba se izvodi tako što ćete klenuti, a yatim podizati nogu jednu po jednu, savijati je u kolenima i tako držati dok ne osetite osećaj zatezanja.


KUĆNA HIDROTERAPIJA


Hidroterapiju možete praktikovati i sami kod svoje kuće, potrebnon je samo da napunite kadu, dodate odgovarajuće anticelulitno ulje u vodu i masirate svoje telo snažnim mlazom vruće vode od stopala pa naviše, a zatim mlazom hladne vode, ne zadržavajući se u kadi duže od 5 minuta.


ISHRANA


Veoma je važno da se držite zdrave ishrane ako želite da se rešite celulita. Pijete što više vode i zelenog čaja koji sadrži kofein i teobromin i ubrzava metabolizam podstičući sagorevanje masti.


Jedite što više sirovog voća i povrća, a izbegavajte masno crveno meso, punomasno mleko i mlečne proizvode, gazirana pića i slatkiše. Vitamin C i omega-6 masne kiseline pomažu u obnavljanju kolagena pa mogu pomoći u obnavljanju mesta kože na kojima se nalazi celulit.


Luta paprika i kopriva stimulišu perifernu cirkulaciju i mogu povećati prokrvljenost, a samim tim obnavljanje kože na mestima gde postoji celulit. Kako bi se eliminisali toksini zadržani u masnom tkivu potrebno je zameniti obilne obroke sa 5 – 6 manjih obroka dnevno.


ANTICELULIT MASAŽA


Za celulit i njegovu eliminaciju je vrlo važno da praktikujete anticelulitsku masažu, pogotovo kada su mišići u relaksiranom stanju, što se najčešće dešava nakon kupanja toplom vodom.


Masaža određenog dela tela će ubrzati i poboljšati cirkulaciju i limfnu drenažu tog dela tela. Kada počnete sa masažom koristite grublje pokrete stiskajući i štipajući deo sa celulitom, dok na kraju završite sa laganim, nežnim pokretima. Kako bi rezultati bili vidljivi u što kraće vreme, poželjno je korisiti i neki anticelulitski preparat.


Ovakvi preparati se nalaze često u kombinaciji sa aktivnim supstancama koji štite kožu od sunca, pa ih slobodno možete koristiti i tokom sunčanja i kupanja.


Metod eliminacije štetnih toksina koji su zadržani u organizmu, pored metoda koji uključuju unos tečnosti jeste boravak u sauni. Ako vam to možda zvuči kao skupo iskustvo i mislite da ne bi trebalo pare trošiti na taj način, možete simulirati efekte saune kod svoje kuće, vodeći se anticelulit masažom.


Istuširajte se toplom vodom što će ubrzati cirkulaciju, limfnu drenažu i opustiti mišiće. Kružnim pokretima masirajte mesta sa celulitom, a efekti će se još bolje pokazati ako koristitie i piling što će dovesti do glatke i mekane kože kakvu ste oduvek želeli.


Najbitniji sastojci koji bi trebalo da se nalaze u hidratntnim kremama i losionima su antioksidansi koji će se boriti sa slobodnim radikalima koji oštećuju vašu kožu. Preparati bi trebalo da imaju vitamine C, A i E, dok je preporučljivo da takođe sadrže koenzim Q10, neke minerale kao što su cink i selen, kao i ekstrakte na biljnoj bazi tipa ginko.


Preporučuje se i primena hladnog, nerafinisanog kokosovog ulja koje ima odlična hidrirajuća i antioksidativna dejstva. Cilj upotrebe ovakvih preparata je regeneracija kože koja počinje eliminisanjem mrtvih ćelija i stimulacijom rasta novih.


Kako i kokosovo ulje, tako i možda manje popularno, ali prilično efektivno prirodno ulje koje se koristi u borbi protiv celulita predstavlja nerafinisano ulje bosiljka.


Možete i sami napraviti preparat sa kojim ćete masirati mesta sa celulitom. Naša preporuka je da kupite svež đumbir koji sadrži jaka antioksidativna, tonirajuća i hidrirajuća dejstva.


Sameljite đumbir dok kaša ne postane skroz glatka poput kreme. Koristite dobijenu smesu da masirate delove tela sa celulitom. Đumbir ubrzava metabolizam i kada se unosi u formi soka. Ako vam je ukus đumbira neprijatan možete ga začiniti dodatkom limuna i nane.


Etarksa ulja su poznata po tome da mogu regulisati stres, a najpoznatije etarsko ulje koje će vam pomoći da se potpuno opustite tokom a i nakon kupanja, jeste etarsko ulje lavande.


Ovaj metod je bezbedno praktikovati za vreme trudnoće ili posle porođaja.


Kofein je poznat po tome što ubrzava proces metabolizma, aktivira masne ćelije, uklanja stare i promoviše rast novih ćelija. Talog kafe nanesite na mesta sa celulitom, obmotajte folijom kako bi ga fiksirali i ostavite ga tako da stoji oko 10 minuta.


Ovakav metod pratite dva puta nedeljno i vaša će koža biti glatka, mekana i bez celulita.


Milan Popović