Depresija kod dece - simptomi depresije kod mladih

 

DEPRESIJA KOD DECEKako nastaje Depresija kod dece - 6 sigurnih simptoma depresije kod mladih


 

Depresija kod dece nije retka pojava, ali se dešava da se ona teže dijagnostikuje. Ipak, postoje određeni sigurni simptomi koji jasno isplivaju na površinu, a koji govore o tome šta se dešava unutar u dečijim mislima i osećanjima.


depresija kod dece


Otkrivanje nekih od znakova depresije već na početku, pomoći će da shvatite probleme koji tinjaju u vašem detetu. Ovo je šest glavnih simptoma depresije koja se javlja u detinjstvu, a koji su alarm za sve roditelje.


Stalno osećanje tuge i beznadežnosti


Potrebno je uvek pratiti ponašanje svog deteta, jer nikada ne znate kroz šta sve ono prolazi. Zapitajte se da li u porodici ili familiji postoje loši odnosi, svađe ili nerazumevanja, prema kojima je dete posebno osetljivo, pa se sada ponaša više usamljeno i tužno nego ranije. Najbolje je detetu dati prostora, ali da zna da smo mi uvek tu da mu pomognemo. Deca ne moraju da prolaze kroz to iskustvo sami, pa naša podrška im može pomoći da se izbore sa tugom i osećajem beznađa. Potrebno je pokazati podršku i biti tu za njega da prebrodi loša osećanja.


Ne mogu da se koncentrišu u školi


Ponekad, osećanja depresije čine da se dete teško koncentriše. Ako primetite da vašem detetu odjednom ne ide dobro u školi i ne obraća pažnju na časovima, to bi već mogao biti znak da je u depresiji. Dobra stvar bi bila da zajedno posetite stručnjaka - psihologa ili savetnika, kako bi pronašli rešenje za izlaz iz ove situacije. Deca obično ne žele direktno da kažu roditeljima da nešto nije u redu. Međutim, ako ispred sebe imaju odraslu osobu (stručnjaka) koja im se postavi prijateljski i želi da čuje šta to imaju da podele sa njim, onda će im taj razgovor sigurno pomoći. Osim toga, ako već postoji podrška roditelja, deci nikada nije na odmet još jedan vid podrške neke druge osobe od poverenja.


Povećan bes zbog neke traume


Možda se određeni traumatski događaj desio, poput tragedije ili neke nesreće koja je ostavila dubok utisak kod deteta. Ove stvari se mogu desiti s vremena na vreme, a deca treba da znaju da se nesreće prosto dešavaju u životu. Ako primetite konstantnu ljutnju kod deteta, pokušajte da pronađete pozitivan način da mu pomognete da se opusti i izbaci taj bes. Upoznajte ih sa određenim borilačkim veštinama i sportovima kako bi taj nagomilani osećaj besa sproveli u pozitivan i produktivan način.
[caption id="attachment_3006" align="alignnone" width="596"]Biomind plus kapi za depresiju i anaksioznost Biomind plus kapi protiv depresije i anksioznosti koriste se i kod dece od 12 godina - klikni na sliku i naruči![/caption]

BioMind kapi protiv depresije i anksioznosti su 100% prirodan biljni proizvod od lekovitog bilja koji jača nervni i imuni sistem, podstiče volju i bolju koncentraciju, jača otpornost na stres. Kapi se mogu piti i uz lekove i ne stvaraju zavisnost. Mogu ih koristiti i deca od 12 godina i starija.


Promene u apetitu


Ako primetite da dete jede manje ili više nego obično, to bi mogao biti veliki znak depresije. Konzumiranje hrane na ovaj način je katalizator ili gojaznosti, kada dete jede previše, ili anoreksije, kada dete nema apetit. Važno je pratiti ponašanje deteta u nekoliko nedelja i videti šta se desilo što je izazvalo ovaj skori poremećaj u ishrani. Porazgovarajte sa svojim detetom o tome šta ga tera da jede više ili manje u odnosu na nekada, čime biste vratili njegovu dnevnu rutinu oko jela u normalno i poželjno stanje.


Nedostatak sna


Detetu je u proseku potrebno 8 sati sna kako bi u budnom stanju ispoljio svoj maksimalni potencijal. Možda su porodični problemi jedan od razloga zašto dete ne spava dovoljno, tako što ide na spavanje kasnije nego inače ili se noću prečesto budi. Moglo bi biti da ga neke teške misli muče, zbog kojih teže uspeva da zaspi. Isto tako, noćne more zbog posttraumatskog stresnog poremećaja mogu biti još jedan razlog zbog kog postoji nedostatak sna. Kad primetite kod deteta ovakvo ponašanje tokom noći, porazgovarajte sa njim o razlozima i kroz konkretna pitanja pružite mu olakšanje. Ovo stvara i uliva više poverenja deteta u vas, a i daje mu samopouzdanje da lakše prolazi kroz kasnije probleme u životu.


Misli o samoubistvu i smrti


U dramatičnim slučajevima, pomišljanja na smrt i oduzimanje sopstvenog života može se desiti deci u vreme puberteta. Deca se kroz školovanje sreću sa pritiscima raznih strana i sigurno je da se u njima stvaraju i ona osećanja o kojima nerado pričaju. Osećaji sramote ili manje vrednosti karakteristični su u doba adolescencije. Možda je vaše dete izloženo stalnom uznemiravanju ili zadirkivanju u školi, možda ima probleme u učenju ili u održavanju prijateljskih odnosa sa drugovima i slično. Ako mu se u tom trenutku dešava razvod roditelja, to opet može da utiče na veoma osetljivu detetovu dušu u tom periodu. Opet je razgovor sa svojim detetom jedan od najboljih načina prevazilaženja ovog problema i crnih misli koje su ga obuzele.


BioMind kapi protiv depresije i anksioznosti možete naručiti putem ovog sajta www.prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777