Dijeta za srčane bolesnike i preporuke Američke asocijacije za srce

DIJETA ZA SRČANE BOLESNIKE


Američka asocijacija za srce je izdala uputstvo i preporuke kako treba da izgleda dijeta za srčane bolesnike i način života


Dijeta za srčane bolesnike

Zdrava ishrana i stil života su vaše najbolje oružje za borbu protiv kardiovaskularnih bolesti. Nije tako teško kao što možda mislite!

Zapamtite, sveukupni obrazac vaših izbora se računa. Napravite jednostavne korake u svom životu radi dugoročne koristi vašem zdravlju i srcu. Razmotrimo kako treba da izgleda dijeta za srčane bolesnike.

Potrošite najmanje onoliko kalorija koliko unosite.

 • Započnite sa saznanjem koliko kalorija trebate jesti i piti da biste održali svoju težinu. Podaci o ishrani i kalorijama na etiketama hrane obično se baziraju na prehrani od 2.000 kalorija dnevno.

 • Možda će vam trebati manje ili više kalorija u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući starost, pol i nivo fizičke aktivnosti.

 • Ako pokušavate da ne dobijete kilograme, nemojte jesti više kalorija nego što znate da možete sagoreti svaki dan.

 • Povećajte količinu i intenzitet svoje fizičke aktivnosti kako biste sagoreli više kalorija.

 • Težite ka najmanje 150 minuta umerene fizičke aktivnosti ili 75 minuta snažne fizičke aktivnosti (ili jednaka kombinacija oboje) svake nedelje.


Redovne fizičke aktivnosti mogu vam pomoći da održavate težinu, smanjite kilograme koje gubite i pomažu vam da postignete fizičku i kardiovaskularnu kondiciju. Ako je teško zakazati redovne vežbe vežbanja, potražite načine da uvrstite kratke periode aktivnosti u svoju svakodnevnu rutinu, poput parkiranja dalje od kuće i pešačenje do kuće, penjanje stepenicama umesto lifta.

U idealnom slučaju, vaše aktivnosti bi trebalo da budu raspoređene tokom čitave nedelje.

Jedite raznovrsnu hranljivu hranu iz svih grupa hrane.

Možda jedete puno hrane, ali vaše telo možda ne dobija hranljive materije i nutrijente koje su mu potrebne da bi bilo zdravo. Hrana bogata hranljivim sastojcima sadrži minerale, proteine, integralne žitarice i druge hranjive sastojke, ali je sa manje kalorija.

Takva hrana vam može pomoći da kontrolišete svoju težinu, holesterol i krvni pritisak.

Usvojite da je dijeta za srčane bolesnike sveukupni zdrav prehrambeni obrazac koji naglašava:

 • razno voće i povrće

 • integralne žitarice

 • mlečni proizvodi sa malo masti

 • perad i riba bez kože

 • orasi i mahunarke

 • netropska biljna ulja


Ograničite zasićene masti, trans masti, natrijum, crveno meso, slatkiše i napitke zaslađene šećerom.

Jedna od dijeta koja odgovara ovom obrascu je plan ishrane DASH (dijetetski pristupi zaustavljanju hipertenzije). Većina obrazaca zdrave ishrane može se prilagoditi na osnovu kaloričnih potreba i ličnih i kulturnih preferencija prema hrani.

Jedite manje hrane siromašne hranljivim materijama.

Pravi broj kalorija koje unosite svaki dan zasniva se na vašem uzrastu i nivou fizičke aktivnosti i na to da li pokušavate da dobijete, izgubite ili održavate svoju težinu.

Možete iskoristiti svoju svakodnevnu količinu potrebnih kalorija na jelo od nekoliko visokokaloričnih namirnica i pića, ali verovatno ne biste dobili hranjive materije koje telo treba da bude zdravo.

Ograničite hranu i pića sa visokim unosom kalorija, ali koje je sa malo hranljivih sastojaka.

Takođe ograničite količinu zasićenih masti, trans masti i natrijuma koje pojedete kroz hranu.

Pažljivo pročitajte etikete na namirnicama jer vam nutritivni sastav ukazuje na količinu zdravih i nezdravih hranljivih materija u hrani ili piću.Dok svakodnevno birate hranu, dijeta za srčane bolesnike treba da se temelji na ovim preporukama:

 • Jedite raznovrsno sveže, smrznuto i konzervirano povrće i voće bez visokokaloričnih sosova ili dodanih soli i šećera. Zamenite visokokaloričnu hranu voćem i povrćem.

 • Izaberite celovite žitarice bogate vlaknima za većinu porcija.

 • Odaberite perad i ribu bez kože i pripremite ih na zdrave načine bez dodavanja zasićenih i trans masti. Ako odlučite da jedete meso, potražite organski gajeno meso i pripremite ih na zdrave i ukusne načine.

 • Jedite razne ribe najmanje dva puta nedeljno, posebno ribu koja sadrži omega-3 masne kiseline (na primer, losos, pastrmka i haringa).

 • Izaberite mlečne proizvode bez masti (obrane) ili sa malo masti (1%).

 • Izbegavajte hranu koja sadrži delimično hidrogenizovana biljna ulja da biste smanjili trans masti u ishrani (margarin i sve što sadrži margarin u sebi).

 • Ograničite zasićene masti i trans masti i zamenite ih boljim mastima, mononezasićenim i polinezasićenim mastima. Ako treba da smanjite holesterol u krvi, smanjite zasićene masti na ne više od 5 do 6% ukupnih kalorija. Za nekoga ko jede 2.000 kalorija dnevno, to je otprilike 13 grama zasićenih masti.

 • Smanjite piće i hranu sa dodatkom šećera.

 • Birajte namirnice sa manje natrijuma i pripremite hranu sa malo ili bez soli. Da biste snizili krvni pritisak, nastojte pojesti ne više od 2.300 miligrama natrijuma dnevno. Smanjivanje dnevnog unosa na 1.500 mg je poželjno jer može još više sniziti krvni pritisak. Ako trenutno ne možete da ispunite ove ciljeve, čak i smanjenje unosa natrijuma za 1.000 mg dnevno može imati koristi od krvnog pritiska. (Knjaz Miloš voda je puna natrijuma, napominjemo čitaocima)

 • Ako pijete alkohol, pijte umereno. To znači ne više od jednog pića dnevno ako ste žena i ne više od dva pića dnevno ako ste muškarac.


Pridržavajte se preporuka Američke udruženja za srce kada jedete i pazite na svoje količine porcija. Preporučena dijeta za srčane bolesnike vam pomaže više od lekova kroz duži period.

Živite bez duvana

Ne pušite i ne upotrebljavajte duvan ili nikotinske proizvode - i izbegavajte pušenje ili dim iz druge ruke (u zatvorenim prostorima, restoranima, kafeima).