Evo šta sve treba da znate o hemoroidima i kako se leče

PROŠIRENE VENE ANUSA I REKTUMA


Često se opisuju kao "varikozne vene anusa i rektuma", hemoroidi su prošireni, izbočujući krvni sudovi u i oko anusa i donjeg rektuma. U narednom tekstu se informišite o svemu vezanom za hemoroide.


Hemoroidi su uobičajeno, ali otežavajuće stanje koje uključuje natečene i upaljene vene u rektumu ili anusu. Zavisno od njihove lokacije, oni često rezultiraju upornom nelagodnošću, bolom, svrabom i krvarenjem.


Iako su ponekad izazvani naprezanjem tokom crevnih pokreta, hemoroidi su takođe povezani sa gojaznošću, trudnoćom i drugim stanjima. Ishrana bogata vlaknima i omekšivači stolice mogu vam pomoći u ublažavanju povezanih tegoba poput zatvora, a lekovite kreme takođe mogu dosta da vam ublaže simptome. U nekim slučajevima se, međutim, može preporučiti postupak poput skleroterapije ili hemoroidektomije, mada je poslednji postupak u novije vreme zaista retkost.


Vrste hemoroida


Postoje dve vrste hemoroida, spoljašnji i unutrašnji, što se odnosi na njihovo mesto pojavljivanja.


Spoljni (spoljašnji) hemoroidi formiraju se blizu anusa i prekriva ih osetljiva koža. Obično su bezbolni ukoliko se ne formira ugrušak krvi (tromboza).


Trombozirani spoljni hemoroidi su krvni ugrušci koji se formiraju u spoljnjem hemoroidu u koži anusa. Ako su ugrušci veliki, mogu prouzrokovati značajne bolove. Bolna analna masa može se iznenada pojaviti i pogoršati se tokom prvih 48 sati. Bol se uglavnom smanjuje u narednih nekoliko dana. Možete primetiti krvarenje ako se koža na vrhu otvori.


Unutrašnji hemoroidi formiraju se u anusu ispod sluznice. Bezbolno krvarenje i izbočenja tokom crevnih pokreta su najčešći simptomi. Međutim, unutrašnji hemoroid može prouzrokovati jake bolove ako je potpuno prolapsiran. To znači da je iskliznuo iz analnog otvora i da se ne može ponovo gurnuti unutra.


Unutrašnji hemoroidi


Unutrašnji hemoroidi potiču iznad pektinatne linije. Prekriveni su kolumnarnim epitelom, koji nema receptore za bol. Oni su 1985. godine klasifikovani u četiri stepena na osnovu stepena prolapsa:


I stepen: Nema prolapsa, samo istaknuti krvni sudovi


II stepen: Prolaps nakon napinjanja, ali spontana redukcija


III stepen: Prolaps pri napinjanju koji zahteva ručno vraćanje


IV stepen: Prolaps sa nemogućnošću ručnog vraćanja.


Unutrašnji hemoroidi često rezultiraju bezbolnim, jarko crvenim rektalnim krvarenjem prilikom defekacije. Krv obično pokriva stolicu (stanje poznato kao hematohezija), nalazi se na toaletnom papiru ili kaplje u WC šolju. Sama stolica je obično normalne boje. Ostali simptomi mogu obuhvatiti sluzavi sekret, perianalnu masu ako prolapsiraju kroz anus, svrab i fekalnu inkontinenciju.


Unutrašnji hemoroidi su obično bolni samo ako postanu trombozirani ili nekrotični.


Spoljašnji hemoroidi


Spoljni hemoroidi se javljaju ispod dentata (ili pektinatne) linije. Proksimalno su pokriveni anodermom i kožom distalno, a osetljivi su na bol i temperaturu.


Spoljni hemoroidi često rezultiraju bolom i oticanjem u predelu anusa. Ako se pojavi krvarenje, obično je tamnije.


Ako nisu trombozirani, spoljni hemoroidi mogu prouzrokovati malo problema. Međutim, kada su trombozirani, hemoroidi mogu biti veoma bolni. Ipak, ovaj bol obično nestaje za dva do tri dana. Međutim, oteklina može trajati nekoliko nedelja. Ako su hemoroidi veliki i uzrokuju probleme sa higijenom, oni mogu izazvati iritaciju okolne kože i tako svrab oko anusa.Simptomi


Simptomi hemoroida mogu jako varirati po jačini, od veoma blagih do veoma izraženih. Vrste simptoma uglavnom su povezane sa tim da li je hemoroid spoljni (na koži oko anusa) ili unutrašnji (unutar rektuma).


Spoljni hemoroidi često se mogu prepoznati po kvržici na površini anusa. Oni su najčešće neugodni jer u tom području postoje nervni završeci. Među ostalim znakovima i simptomima mogu se javiti analni bol, svrab, osetljivost prilikom brisanja toaletnim papirom. Bol može postati posebno jak ako hemoroidi tromboziraju.


Unutrašnji hemoroidi su obično bezbolni i ostaju neotkriveni bez vidljivih znakova. Međutim, bol se može javiti ako hemoroidi iskliznu (prolapsiraju) iz analnog kanala, mada to nije uobičajeno. Ako hemoroidi postanu fiksirani izvan analnog kanala, bol često može biti mučan, posebno ako je hemoroid tromboziran. U retkim slučajevima takvi hemoroidi će trebati hitnu pomoć.


Uzroci


Hemoroidi prvenstveno pogađaju odrasle oosbe, uzraste od 45 do 65 godina, i najčešće su povezani sa problemima sa crevima, uključujući hroničnu opstipaciju ili proliv, naprezanje tokom pražnjenja creva i dugo sedenje na toaletu.


Svaka od ovih stvari može stvoriti stres na venama koje odvode krv iz debelog creva i rektuma, koje se nalaze unutar analnog kanala. Usled toga porast krvnog pritiska u ovim venama može prouzrokovati da one ''iskliznu'' iz mišića i vezivnog tkiva, koji bi trebalo da ih drže na mestu, što dovodi do stvaranja hemoroida.


Određeni pojedinci izloženi su većem riziku od hemoroida, uključujući one koji imaju ishranu sa malo vlakana, gojazne osobe ili trudnice, osobe sa upalnom bolešću creva i osobe sa konstipacijom ili tvrdim stolicama. Genetika takođe može igrati ulogu.


Dijagnoza


Pošto su simptomi hemoroida slični drugim medicinskim stanjima (uključujući analne fisure, upalna bolest creva i kolorektalni karcinom), važno je da vas pregleda lekar. Ovo je naročito važno ako postoji krvarenje, jak bol ili pogoršanje simptoma uprkos lečenju.


Hemoroidi se obično mogu dijagnostikovati vizuelnim pregledom analnog i rektalnog (anorektalnog) područja. Ponekad je potreban rektalni pregled uz pomoć rukavice, interni pregled sa odgovarajućim instrumentom ili laboratorijski testovi i snimanja.


Lečenje hemoroida


Većina slučajeva blagih do umerenih spoljašnjih hemoroida će imati koristi od konzervativnih tretmana, kao što su omekšivači stolice i sedeće kupke. Topikalne masti takođe mogu biti od pomoći, ali neke imaju kortikosteroide i treba ih koristiti samo ako ih preporuči lekar. Ako su simptomi jaki i ne odgovore na ove pristupe, mogu se istražiti druge, invazivnije intervencije.


Nehirurške opcije za kolapsiranje hemoroida ili prekid njegovog snabdevanja krvlju uključuju vezivanje gumenom vrpcom (ligacija), skleroterapiju i infracrvenu koagulaciju.


Operacija hemoroida je rezervisana samo za ozbiljnije slučajeve u kojima je bol neprekidan i koji utiče na kvalitet života. Može se uzeti u obzir ekscizijska hemoroididektomija, hemoroidopeksija staplerom i ligacija hemoroida vođena doplerom.


 

Čak i relativno blagi slučajevi hemoroida mogu zakomplikovati vaš život uzrokujući vam bol tokom crevnih pokreta, dok sedite na poslu ili kad pokušavate da spavate noću. Ovo je posebno važno ako trpite povremene bolove.


Da biste se lakše izborili sa ovim problemom, morate pronaći strategije izvan lekova koje vam mogu pomoći u bržem oporavku. Neke posebno korisne opcije uključuju korišćenje sedećih kupki, izbegavanje iritantnih sapuna, umerenu fizičku aktivnost, adekvatnu ishranu bogatu vlaknima i korišćenje krema na prirodnoj bazi za ublažavanje simptoma hemoroida.


Iako je većina slučajeva hemoroida u principu jednostavna i lako se leči, treba potražiti medicinsku pomoć ako je rektalna krv duboko-crvene ili ljubičaste boje, ako su stolice katran boje ili ako je jak bol u trbuhu izražen ili doživljavate gubitak težine. To mogu biti znakovi kolorektalnog karcinoma, od kojih hemoroidi mogu biti samo simptom.BioHemor komplet za hemoroide sadrži kremu i kapi za hemoroide i predstavlja izvrstan izbor da se sprovede kompletna biljna terapija za unutrašnje i spoljašnje hemoroide. BioHemor komplet za hemoroide (BioHemor set) je skup dva vrhunska prirodna biljna proizvoda za lečenje hemoroida i biljna terapija za hemoroide prirodnim putem.


To je kompletna biljna terapija za hemoroide koji krvare.


Tamara Nikoličić