Najbolje lekovite biljke za jetru koje pomažu rad jetre

LEKOVITA TRAVA ZA JETRU


Odredjena hrana deluje povoljno na jetru kao i neke biljke. Istražimo koje su to najbolje lekovite biljke za jetru koje pomažu rad jetre


Mnogi faktori utiču na zdravlje ovog bitnog organa, neki od tih uzroka oštećenja su:
 • Bakterijske i virusne infekcije

 • Trovanje gljivama

 • Autoimunske bolesti

 • Toksini (aflatoksini)

 • Prekomerno konzumiranje alkohola


Najčešća oboljenja jetre su ciroza jetre i inflamatorna oboljenja. Srećom, postoji nekoliko biljaka za detoksikaciju  jetre i održavanje njenog zdravlja.


Jetra je primarni organ koji je odgovoran za eliminaciju i degradaciju toksina koji se gomilaju u našem organizmu. Takođe, proizvodi žuč, sredstvo za detoksikaciju koje je metabolički neophodno za varenje masti iz hrane. Potpuno je jasno koliko je važno zdravlje vaše jetre sa ciljem održanja vašeg celokupnog zdravlja.Biljni proizvodi koji čuvaju jetru


Pravilna ishrana je ključna za zdravlje jetre. Postoji hrana za jetru koja blagotvorno deluje. Tradicionalna medicina na Balkanu je kao najbolje biljke za jetru cenila pre svega: hajdučku travu, nanu, maslačak, čičak, sikavicu, zatim gorke trave kao što su pelin i lincura, ali bilo je i mnogo drugih lekovitih trava za jetru kao što su kičica, cikorija, kantarion.


Šta savremena nauka kaže koje su najbolje trave za jetru i zbog čega.


Artičoka (Cynara scolymus)


Artičoka spada medju najbolje lekovite biljke za jetru. Artičoka sadrži kafeilkvinsku kiseline i njene derivate koje su pokazali moćna delovanja na regeneraciju jetre. Preparati artičoke obično se nalaze u obliku kapsule.


Kroz nekoliko studija potvrđeno je delovanje artičoke na poboljšanje lučenja žuči, regulaciju lipidnog statusa organizma i njeno hepatoprotektivno dejstvo.


Neke od pogodnosti korišćenja artičoke
 • Povećava izlučivanje žuči i poboljšava varenje masti

 • Smanjuje nivo holesterola u krvi

 • Uklanja gastrointestinalne probleme kao što su nadutost, mučnina, dispepsija, bolovi u trbuhu, IBS (sindrom iritabilnog kolona), mamurluk i opstipaciju

 • Podstiče rast dobrih gastrointestinalnih bakterija (zahvaljujući inulinu, prebiotičkom vlaknu).

 • Sprečava oštećenje jetre (ekstrakt artičoke primenjen pre izlaganja poznatom hepatotoksinu pokazuje sposobnost inhibicije oštećenja jetre - Eksperimentalna i toksikološka patologija, 2008)

 • Turski istraživači otkrili su da ekstrakt lišća artičoke smanjuje razinu masti i kolesterola u jetri.

 • Ekstrakt artičoka inhibirao je rak jetre u ljudskim ćelijama jetre i takođe štiti ćelije jetre od oštećenja (objavljeno u izdanju Nutrition and Cancer, 2008).

 • ''Impresivni rezultati prikazani su u velikoj studiji otvorenog tipa u kojoj je učestvovalo 417 ispitanika sa bolestima jetre ili žučnog kanala. Većina tih ispitanika imala je hronične probleme, kod većine njih to je trajalo i više godina. Oni su imali bolove u gornjem delu trbuha, opstipaciju, nadutost, mučninu i nedostatak apetita. Ti pacijenti su primenjivali ekstrakt lista artičoke tokom perioda od 4 nedelja. Nakon nedelju dana, oko 70% pacijenata imalo je poboljšanje  njihovih simptoma, dok je nakon 4 nedelja taj procenat porastao na 85%. (Held, 1991). ''


Doziranje: za većinu problema - 320-1800 mg ekstrakta artičoke (u podeljenim dozama, tri puta dnevno), po mogućnosti sa hranom.


Bezbednost i nuspojave Artičoke:


Trebali biste izbegavati primenu ekstrakta artičoke ako postoji opstrukcija žučnih kanala. U slučaju žučnih kamenaca, koristite je pod nadzorom lekara. To je razlog zašto lekari ne prepisuju BioLiver kapi za jetru osobama koje imaju kamenčiće u žuči, jer kapi podstiču lučenje žuči i izbacivanje kamenčića koji mogu da se zaglave u žučnim putevima. Takođe artičoka ima i diuretske osobine - svako ko uzima list artičoke treba biti svestan da ona može uzrokovati učestalije mokrenje. Često lekovite biljke za jetru podstiču izlučivanje žuči, pa ko ima kamen u žuči treba da bude oprezan.


Sikavica ili Gujina Trava ili Plod badelja (Silybum marianum)


Sikavica je jedna od najpopularnijih lekovitih biljki za jetru. Neke lekovite biljke za jetru deluju samostalno a neke u grupi. Sikavica deluje samostalno. Primena je kod oštećenja jetre izazvanog dejstvom toksičnih agensa i kao dopunska terapija hroničnih inflamatornih oboljenja jetre i ciroze jetre.


Aktivni sastojci ploda Sikavice - badelja predstavlja kompleks flavonolignana koji se naziva silimarin. Nastaje kondenzacijom koniferilalkohola i taksifolina. Sastojci kompleksa su:
 • Silibinin

 • Silikristin

 • Silidianin

 • Izosilibinin


Pozitivni uticaji silimarina na regeneraciju oštećenih ćelija jetre, pokazuju antiinflamatorno delovanje, antifibrotočno delovanje (sprečava se stvaranje kolagena – fibrotična transformacija od ključnog je razvoja za patogenezu ciroze jetre), holagogno, čak se u poslednje vreme ispituje i antiproliferativno dejstvo. Od neželjenih efekata javljaju se gastrointestinalne smetnje (suvoća usta, mučnina, iritacija želuca, dijareja), glavobolja, reakcija preosetljivosti.


Menta - Nana (Mentha piperita)


Pepermint nema uticaj samo na loš zadah. Ova biljka stimuliše protok žuči i opušta žučne kanale, olakšavajući na taj način varenje masti. Takođe pomaže u smanjenju lošeg holesterola, što čini posao jetre za filtriranje toksina lakšim. Nana takođe pokazuje pozitivne efekte na bubrege i zdravlje urinarnog trakta, istraživači su potvrdili i blagi uticaj na rad želuca sa smanjenjem mučnine


BioLiver kapi za regeneraciju jetre i najbolje lekovite biljke za jetru


Koren maslačka (Taraxacum officinale)


Svakog proleća priroda nam pruža veliki broj biljaka koje štite i čiste jetru. Maslačak je jedan od najboljih primera. Kad birate najbolje lekovite biljke za jetru Maslačak uvek treba da nadje mesto u čaju ili tinkturi.


Australijski časopis lekovitog bilja navodi dve studije koje su pokazale regenerativne karakteristike maslačka u slučajevima žutice, otoka jetre, hepatitisa i smetnji u varenju hrane. Ako odlučite upotrebiti koren maslačaka u  vašem programu za čišćenje jetre, uzmite 500 do 2000 mg dnevno u kapsulama. Alternativno, možete napraviti dekokt pomoću dve kašike korena maslačaka u prahu po šoljici vode. Jedna šolja čaja, tri puta dnevno pokazaće delotvorne efekte posle par dana.


Organska kurkuma (Curcuma longa)


Ovaj žuti koren, iz familije đumbira, pokazuje hepatoprotektivno dejstvo - snažan je čuvar jetre, pa čak i regenerator jetrenih ćelija. Ne samo da pomaže  u stimulaciji enzima odgovorih za eliminaciju toksina (uključujući poznate karcinogene) iz tela, ali istraživanje UCLA-e su pokazala da suzbija i negativne efekte raznih karcinogena.


Ostale lekovite biljke za jetru

U domaćoj narodnoj medicini najbolje lekovite biljke za jetru su još i Petrovac, cenjen zbog delovanja na jetru i sluznicu jednjaka i grla, Neven koji ima sjajna regenerativna svojstva za jetru i mnoga čuda je napravio, te Hajdučka trava koja smiruje upale i ubrzava zarastanje oštećenja, zatim Lincura, plava Lincura i Pelin koji su zbog gorkog ukusa stimulisali rad jetre, Kantarion koji smiruje upale jetre, te Rosopas koji se zbog svog jakog dejstva koristio za izbacivanje peska iz žuči i kao krajnja terapija kod najtežih bolesti.


BioLiver kapi za jetru sadrže u sebi sve najbolje lekovite biljke za jetru u skladnoj kombinciji koja deluje: Artičoka, Maslačak, Neven, Hajdučka trava, Kantarion, Petrovac i Nana. Njihovo dejstvo je tako uspešno zato što su biljke uskladjene. Nije stavljena Sikavica jer se ona mahom ne slaže sa drugim biljkama, najbolje deluje kao sama, a uz to Artičoka u sebi ima glavne lekovite sastojke koje ima i Sikavica a mnogo se bolje dopunjuje sa drugim lekovitim biljkama za jetru, jer svaka biljka deluje na poseban deo rada jetre.


Cene BioLiver bočica u Srbiji sa uključenom dostavom su:


1 bočica – 1250 dinara


2 bočice – 2000 dinara


3 bočice – 2800 dinara


4 bočice – 3400 dinara


Ako se radnim danom kapi naruče do 15 h stižu već sutradan za većinu mesta u Srbiji. Naručuje se ovde putem sajta …


ili na mail  [email protected]    ili putem telefona (+381)  065 970 7777


Naručivanje i kupovina u Bosni


U BiH cena jedne bočice BioLivera je 23.5 KM. Naručivanje telefonom za kupce u BiH je putem telefona:


(+387) 066 271 012


(+387) 061 284 600


Prodajna mesta u BiH pogledajte ovde.


Milan Popović