Šta je Iritabilni kolon ili nervozan stomak - Sindrom iritabilnog creva

 

KAKO SE LEČI IRITABILNI KOLONSindrom iritabilnog creva je pojam koji označava nadražen - iritabilan kolon, kod pacijenata poznat i kao nervozan stomak


 

 

Sindrom iritabilnog creva je hronično stanje u probavnom traktu koje je karakterizirano bolovima u stomaku i poremećaju u ritmu stolice. Predstavlja najčešće dijagnostikovano stanje u probavnom traktu u ordinacijama lekara porodične medicine, a drugi je po učestalosti razlog izostanka s posla, odmah nakon "prehlade".


Iritabilni kolon i uzroci nastanka


Postoje brojne teorije o uzrocima nastanka ovog stanja, ali uprkos intenzivnim istraživanjima niti jedna teorija nije kompletna.


IBD Šta je Iritabilni kolon ili nervozan stomak - Sindrom iritabilnog creva


Jedna teorija sugeriše da sindrom iritabilni kolon nastaje zbog pojačanih, abnormalnih kontrakcija debelog i tankog creva. Zbog toga se često koristi sinonim za ovo stanje - "spastični kolon". Jake kontrakcije creva uzrok su grčeva u stomaku, što navodi na racionalni stav da se u terapiji koriste spazmolitici i hrana sa dosta ostataka u cilju regulisanja peristaltike. No čini se da poremećaj motiliteta creva ne objašnjava kliničku sliku kod svih pacijenata i nejasno je, je li ona samo jedan od simptoma bolesti ili ipak njen glavni uzrok.
Razvoj sindroma iritabilnog creva može pratiti teže infekcije digestivnog trakta, no većina pacijenata negira postojanje takve infekcije.


Čini se da populacija koja traži medicinsku pomoć kod ovakvog stanja često pati od pojačane psihičke napetosti i stresa. Poznato je da napetost i stres mogu pogoršavati probavne tegobe, no teško je reći da su oni njen uzrok.


Zato biljne kapi BioColon za nervozna creva kapi deluju tako dobro na sve one koji "reaguju stomakom", na sve koji dobiju proliv usled treme ili napetosti.


Intolerancija na određenu hranu često prati sindrom iritabilnog creva, što može sugerisati alergiju kao mogući uzrok njenog nastanka. Ovu teoriju je teško dokazati, no najracionalniji pristup je takozvana "eliminacijska dijeta", kojom sistematski isključujemo iz ishrane određene grupe namirnica. Dijeta mora biti vođena u saradnji sa lekarom, jer često preti opasnost od nesistematičnog pristupa eliminaciji tako da se isključe važni nutritivni sastojci. S druge strane poznato je da određene vrste hrane pogoršavaju simptome sindroma iritabilnog creva. To su mlečni proizvodi (laktoza), mahunarke, karfiol ... čijom razgradnjom bakterije u debelom crevu stvaraju velike količine gasova i nadimanja.


Na kraju mnogi istraživaći smatraju da se kod osoba s izraženim simptomima ovog sindroma iritabilnog kolona radi o pojačanoj osetljivosti creva na normalne nervne nadražaje. U prilog ovoj teoriji govori dobar terapijski odgovor, kod nekih pacijenata, na lekove koji smanjuju nervne nadražaje koji dolaze iz creva.


Iritabilni kolon često nastaje i nakon operacije creva ili stomaka zbog pojave priraslica, zatim nakon duže upotrebe lekova, kod pojave gastritisa i gerba jer je funkcija varenja poremećena, kao i kod primene medicinskog zračenja zbog kancera. Zato je korisno i poželjno upotrebiti BioColon kapi kod takvih stanja da bi se sačuvala pravilna funkcija creva.


Simptomi sindroma iritabilnog creva


Najčešće se nervozan stomak javlja kod mlađih osoba. Dva puta se češće dijagnostikuje kod žena nego kod muškaraca u zapadnom svetu, što se može objasniti činjenicom da su žene češće spremnije požaliti se lekaru kod pojave simptoma ovog stanja, a to su:


Bol u stomaku - radi se najčešće o grčevitim bolovima, "šetajućeg" karaktera, promenjljivog intenziteta.


Promena ritma stolice - što uključuje proliv stolice, zatvor ili naizmeničnu smenu proliva i zatvora.


Proliv - karakterisan je učestalim stolicama, mekanije konzistencije, u malim količinama. Uglavnom se javljaju tokom dana, najčešće iza obroka i praćeni su osećajem nedovoljnog pražnjenja. Svaki drugi pacijent sa ovom simptomatologijom javlja pojavu sluzi u stolici. Prolivi tokom noći, odnosno spavanja, su atipični i upućuju na to da se treba tražiti drugi uzrok.


Zatvor - radi se o izostanku adekvatne stolice po nekoliko dana ili nedelja. Stolice su tanke, tvrde konzistencije i takođe često ostavljaju osećaj nedovoljnog pražnjenja, tako da nije neuobičajeno korišćenje laksativa.


Ostali simptomi u probavnom traktu su nadimanje, podrigivanje, pojačani vetrovi, rani osećaj sitosti nakon jela, gorušica zbog refluksa želudačnog sadržaja u jednjak, mučnina.


Svi gore navedeni simptomi nervoznih creva se efikasno i pouzdano eliminišu upotrebom BioColon kapi za nervozna creva, koje delovanjem lekovitog bilja smiruju nadražaj creva, zaustavljaju proliv i smanjuju gasove i grčeve.


Dijagnostikovanje sindroma iritabilnog creva


Simptomi brojnih organskih patoloških stanja u probavnom sistemu mogu biti slični simptomima sindroma iritabilnog creva. To su sindrom malapsorpsije, upalne bolesti creva (ulcerozni kolitis i Kronova bolest), tumori creva. Sve su to razlozi da lekar treba prvo pažljivo saslušati tegobe pacijenta, te se detaljno raspitati o dijetnim navikama, korišćenju određenih medikamenata, seksualnim problemima, potencijalnim stresnim situacijama u porodici ili na poslu.


Fizikalni pregled je obično uredan. Od dijagnostičkih testova najčešće se ordiniraju rutinski laboratorijski testovi (kompletna krvna slika, gvožđe) te pregledi stolice na okultno krvarenje i mikrobiološko pretraživanje. Ponekad je korisno učiniti pretragu hormona štitne žlezde. Konačno, kod mlađih osoba, često se učini rektosigmoidoskopija, a kod starijih osoba preko 40 godina kolonoskopija. Zamenska pretraga u ovim situacijama može biti irigografija.
[caption id="attachment_2926" align="aligncenter" width="596"]Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak - klikni na sliku i naruči![/caption]

Kad se prodju sva testiranja i dijagnostičke procedure i ako su svi nalazi uredni, ako nema organskih poremećaja, kada isključimo sve moguće bolest, preostaje jedino dijagnoza da pacijent ima nervozan stomak - iritabilni kolon. Sam proces ispitivanja je dug i predstavlja stres za pacijenta jer se ne može naći uzrok tegoba. Zato treba da odmah probate BioColon kapi za iritabilni kolon koje mogu da vam brzo pomognu i omoguće vam normalno funkcionisanje.


Terapija za iritabilni kolon


Postoje brojni pristupi lečenju ovog stanja, što govori u prilog činjenici da se tačan uzrok bolesti ne zna, a terapijski pristup je individualan. Lečenje je obično dugotrajan proces i sastoji se od niza kockica (dete, psihološke podrške, medikamenata), te je vrlo važno u takvim situacijama da postoji potpuno poverenje na relaciji lekar - pacijent.


Prvi korak je objasniti pacijentu kako prepoznati određene faktore koji pogoršavaju njegove simptome. To su najčešće "dijetalne greške" i "stresne situacije". Ako je uspostavljena saradnja sa pacijentom, otvorena su vrata za sledeći korak, a to je modifikacija dijete, kada sistemom "eliminacijske dijete" isključujemo određene namirnice iz jelovnika. Tu je vrlo korisno voditi dnevnik konzumiranja hrane od strane pacijenta.


Korisno je pokušati s hranom s dosta vlakana - biljna vlakna i balastne materije, odnosno komercijalnim dodacima ishrani u vidu metilceluloze ili psilluma. Njačešće se oni koriste u stanjima s predominantnim zatvorom.


Psihološka podrška je veoma važan segment terapije. Otvoreni razgovor s lekarom omogućava bolje razumevanje i prepoznavanje problema psihološke naravi, tako da se može preporučiti adekvatan pristup. Kod većine pacijenata vredno je pokušati s programom dnevnih vežbi u cilju redukcije stresa i napetosti. Najčešće je to trčanje, pilates, vožnja biciklom, šetnja 5-7 kilometara dnevno, odnosno bavljenje nekom vrstom relaksirajućeg sporta. Ukoliko lekar proceni da je potrebno, može se potražiti i stručna pomoć psihoterapeuta u smislu individualnog razgovora ili uključivanja u terapijske "support" grupe.


Lekovi su posebno poglavlje u ovoj temi. Oni su uglavnom sredstva za rešavanje određenih simptoma, a ne za lečenje stanja. Koji će se od medikamenata koristiti prvenstveno zavisi o kliničkoj slici, odnosno da li osoba ima proliv ili zatvor. Generalno važi pravilo da se uvek pokuša s dijetnim merama, te ukoliko one ne dovedu do smirenja simptoma postoji paleta lekova koji se mogu koristiti. Većina lekova koji se koriste kao simptomatska terapija moraju biti prepisani od strane lekara. To su antikolinergički lekovi, antidepresivi, anksiolitici, lekovi za zaustavljanje proliva, spazmolitici, te lekovi koji deluju na serotoninske receptore.


Uvek je zanimljiva tema i "prirodnih" biljnih preparata. Problem je da se takva vrsta terapije zasniva samo na iskustvu, a nedostaju ozbiljne znastvene studije koje bi potvrdile njihovu efikasnost. Tako su zabeleženi povoljni efekti čaja od kamilice, takozvanih "zdravih" bakterija (Lactobacillus) u vidu probiotika, pepermintovog ulja, vezani za individualna iskustva.


Naša preporuka je da redovno koristite BioColon kapi, da izbacite iz ishrane hranu koja vam smeta, da vežbate, i koristite duže vremena probiotike. BioColon kapi mogu brzo dovesti u red rad stomaka posle čega se može smanjiti njihovo uzimanje na jednom do dva puta dnevno, ali ne treba prekidati konzumaciju kapi, kao ni uzimanje probiotika, koje treba da traje najmanje 3 meseca neprekidno.


Prognoza za iritabilni kolon


Kod manje od 5% pacijenata sa dijagnostikovanim sindromom iritabilnog creva se otkrije naknadno neko drugo organsko oboljenje vezano za digestivni trakt. S druge strane vrlo je važno trajno biti u kontaktu s lekarom radi trajnog monitoriranja simptoma. Ukoliko dođe do promena, one se moraju odmah registrovati i objektizovati određenim dijagnostičkim testovima. Na kraju, naučne studije su pokazale da sindrom iritabilnog creva ne utiče na skraćenje životnog veka, odnosno da takvi pacijenti jednako dugo žive kao i ostala "zdrava" populacija.


Probajte BioColon kapi za iritabilan kolon i promeniće vam se život na bolje. Mnoštvo je pohvala koje su stigle za ovaj 100% prirodi i biljni preparat koji zaista pomaže ljudima koji imaju iritabilna creva. BioColon kapi za nervozan stomak možete naručiti putem FB strane, sajta www.prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777


Prof. dr. sc. Nadan Rustemović, dr. Med., Specijalista gastroenterolog-hepatolog


Izvor: Pliva.hr