Čičoka kao lek! Evo zašto treba da jedete ovo povrće nalik krompiru!

ČIČOKA - LEKOVITI DIVLJI KROMPIR


Čičoka kao lek je odlična za dijabetes i smanjenje holesterola. Čičoka je čvornovato, mesnato, korenasto povrće iz porodice suncokreta (Asteraceae).


Čičoka kao lek


Njen podzemni, ukusan, skrobom bogat koren se jede gotovo na isti način kao krompir u mnogim delovima zapadne Evrope i mediteranskom regionu.


Čičoka je poreklom iz Centralne Amerike. Čičoka je tehnički zimzelena višegodišnja biljka, ali se gaji kao jednogodišnji usev. Nakon što se uspostavi, ova biljka energično raste sa više grana, bude neznatno viša od suncokreta i nosi mnoge zlatno-žute glavičaste cvasti na terminalnom kraju grana.


Ova biljka nosi mnoge skrobaste, jestive rizome, čvrsto pričvršćene za stabljiku ispod površine zemljišta. Krtole imaju sivu, ljubičastu, ili ružičasti kožu spolja, i slatko, nežne teksture, led-belo meso iznutra. Neki korenovi imaju dosta kvrgi i izuzetno čvornovatu spoljašnju površinu, što otežava njihovo čišćenje. Svaka krtola čičoke teži oko 75 do 200 g.


Čičoke mogu da se jedu sirove ili kuvane. Ako ih jedete kuvane, imaju kremastu teksturu i koriste se na sličan način kao krompir.


Čičoka kao lek


Poznata kao lekoviti divlji krompir - čičoka je sve više zastupljena u ishrani. Čičoka kao lek pruža niz vitamina i minerala i može da pruži neke zdravstvene prednosti zbog svoje uloge kao prebiotik. Ovo prebiotsko delovanje, koje može da se prepiše tipu nerastvorljivih vlakana u krtoli ove biljke - inulinu - je odgovorno za najviše lekovitih dejstava čičoke.


Ova biljka je jedan od najboljih izvora biljnih vlakana, a sadrži posebno visok procenat inulina. Inulin ne treba mešati za insulinom, što je hormon. Koren čičoke obezbeđuje 1,6 mg ili 4% vlakana.


Inulin sadrži fruktane, koji su hrana za korisne bakterije u crevima. Hraneći dobre crevne bakterije, moguće je da se inhibira rast štetnih bakterija. Čičoka takođe igra ulogu u prevenciji raka debelog creva.


Čičoka lekovita dejstva:


- snižava nivo holesterola
- reguliše krvni pritisak
- jača imunitet
- poboljšava funkciju mišića
- poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema
- pomaže u prevenciji prevremenog starenja
- pomaže da se održi zdravlje zuba
- pomaže detoksikaciju jetre.


Navodi se i da je čičoka afrodizijak, holagog, lako sredstvo za čišćenje, diuretik, spermatogenik, stomahik i tonik.
Čičoka se takođe koristi kao narodni lek za reumatizam i dijabetes.


Listovi čičoke su pokazali antipiretička, anti-inflamatorna i analgetska svojstva i korišćeni su u narodnoj medicini u Kini za lečenje rana na koži, frakture kostiju, oticanja i bola.


Krtole čičoke se koriste kao narodni lek za lečenje dijabetesa u Turskoj.


Čičoka i dijabetes


Poznato je da se čičoka koristi kao prirodan lek za dijabetes. Od davnina, čičoka se koristi u ishrani da smanji nivo šećera u krvi. Ovo može da se prepiše prebiotskom delovanju čičoke, odnosno prisustvu inulina. Dakle, ako patite od dijabetesa, korišćenje čičoke u ishrani će vam pomoći da zadržite nivo šećera pod kontrolom. Takođe, treba napomenuti da čičoka ima nizak glikemisjki indeks, što je veoma važno u ishrani dijabetičara.Čičoka za smanjivanje holesterola


Ako imate visok nivo holesterola, onda bi trebalo da jedete čičoke. Ovo krtolasto povrće omogućava našem telu da brže metaboliše masti. Takođe, normalizuje nivo holesterola u krvi i štiti nas od nekoliko kardiovaskularnih oboljenja. Dakle, čičoka za smanjivanje holesterola može dosta da pomogne.


Čičoka protiv infekcija


Podsticanjem rasta dobrih bakterija, čičoka pomaže da se potisnu štetni mikroorganizmi koji izazivaju infekcije, preko konkurentne inhibicije. Iz ovog razloga, čičoka protiv infekcija može da se koristi kao prirodni lek.


Čičoka za imunitet


Postoje mnoge bolesti koje se mogu pojaviti zbog hrane koju jedemo. Jedan od načina da se ostane zdrav je da omogućimo dobrim bakterijama u našem stomaku da ubiju loše bakterije. Čičoka kao lek, zahvaljujući svom prebiotskom delovanju, jača imunitet u crevima i održava naše telo zdravim.


Vitamini antioksidansi, poput vitamina A, vitamina C i vitamina E - koji su dostupni u ovoj biljci u minimalnim količinama, zajedno sa flavonoidnim jedinjenjima poput karotena pomažu u ''traženju'' i uklanjanju slobodnih radikala, pružajući zaštitu od kancera, virusnog kašlja, upala i prehlada.


Tamara Nikoličić