Depresija i ljubav ili integralni pristup lečenju depresije

LJUBAV I DEPRESIJA

 

 

 

Depresija i ljubav čine integralni pristup lečenju depresije – ljubav leči depresiju


 

Depresiju je potrebno lečiti integralno, budući da ona pogađa čitavu osobu, u svim njenim dimenzijama. To znači da depresivna osoba mora uzimati lekove, potrebno je ojačati njenu socijalnu ili društvenu dimenziju, a treba pomoći psihološki i duhovno.

 

Depresija i ljubav - lečenje depresije

 

Višestrukost uzroka depresije

 

Depresija je teška psihička bolest koja se ogleda u bezvoljnosti, tuposti osećanja, gubitku želje za životom, poremećenom spavanju i jelu, pojačanom umaranju, smanjenoj koncentraciji, niskom stepenu samopoštovanja i samopouzdanja, slabom ili nikakvom zanimanju za druge osobe, za seks i svet oko sebe .

 

Depresivne osobe se rano bude (dva ili više sati ranije nego uobičajeno), ujutro se loše osećaju i pokazuju veliku psihomotornu usporenost. Često nemaju apetit, pa im biljne kapi BioMind protiv depresije pomažu da im se otvori apetit i da im se podstakne rad mozga i koncentracija.

 

Depresivna osoba pati od osećaja krivice koja je najčešće iracionalne prirode, to znači da se osoba oseća subjektivno krivom za ono zašto nije objektivno kriva.

 

Depresivna osoba čitavim svojim ponašanjem odaje utisak da nije zadovoljna sa sobom, sklona je nesvesno kažnjavati sebe, a vrlo često pokušava izvršiti samoubistvo. Depresija se najčešće javlja u epizodama. Kada se depresija javi prvi put, govori se o depresivnoj epizodi.

 

Depresivna epizoda može se označiti kao blaga, umerena, teška ili teška s psihotičnim simptomima. U gotovo polovine obolelih prva depresivna epizoda javlja se pre 40-te godine života.

 

Uzroci depresije

 

Uzroci depresije su višestruki. Treba razlikovati endogenu i reaktivnu (egzogene) depresiju.

 

Endogena depresija je većim delom biološkog porekla, te se kao mogući uzroci za nju smatraju genetska predispozicija, odnosno nasledje predaka, kao i poremećaj raznih sistema u mozgu.

 

Reaktivne depresije predstavljaju reakcije na životne probleme i stresne situacije koju osoba nije mogla zrelo integrisati u svoju ličnost i svoj život, nego se pred njima osetila bespomoćnom. To su najčešće stresne situacije kao što su smrt bliske osobe, razvod braka, gubitak posla i sl.

 

Treba još spomenuti kako postoji obična ili nepsihotična depresija u kojoj je osoba svesna svojih poteškoća, ali ostaje u realnom svetu, dok su u psihotičnoj depresiji prisutne halucinacije i sumanute ideje i gubitak osećaja za realnost. Uzrok depresije može biti nedostatak smisla života.

 

Osoba koja ne zna ili ne želi prihvatiti činjenicu da je život težak i da se ne mogu ispuniti sve njene želje, može lako pasti u depresiju kad se suoči sa životnim teškoćama za koje misli da se nisu smele pojaviti u njenom životu. Praznina života i nespremnost na žrtvu i odricanje vrlo lako i često odvode osobu u depresiju koja može završiti i u samoubistvu.

 

Zbog toga osobu treba podsticati da bude fizički aktivna i da joj se probudi volja u čemu pomažu i biljne kapi BioMind koje pozitivno stimulišu um i telo osobe kroz pojačano lučenje hormona sreće. BioMind kapi osim što blago stimulišu, jačaju nervni i imuni sistem, podižući otpornost na stres.

 

Depresija je bolest svih vremena

 

Depresija nije bolest samo naše epohe. Ona je bila prisutna u svim periodima istoriji, u svim civilizacijama i kulturama. Međutim, može se reći da je ona u ovo naše vreme posebno vidljiva, jer je privatni život zahvaljujući sredstvima masovne komunikacije postao praktično javan. Osim toga, čovek našeg vremena naglasak stavlja na emocije, a razum potiskuje u drugi plan. Međutim, kako ne može da zadovolji sve svoje afektivne želje, a nije spreman na žrtvu i odricanje, puno lakše će pasti u depresiju nego li je to bio slučaj pre kad su subjektivna i iracionalna očekivanja stavljala u drugi plan.

 

Šta je distimija?

 

Čini se da je u ovo naše doba više prisutan poremećaj koji se zove distimija koji spada u grupu poremećaja raspoloženja i predstavlja blaži oblik depresije. Najčešće počinje neprimetno u kasnom detinjstvu i adolescenciji, ali se može pojaviti i kasnije, te je tri puta češća u žena. Glavni simptom je depresivno raspoloženje karakterizirano tugom, nelagodom, neraspoloženjem i gubitkom interesa za uobičajene aktivnosti uz samopotcenjivanje, poteškoće u donošenju odluka i osećaj beznadežnosti.

 

Šta je maskirana depresija

 

Danas je takođe jako raširena tzv. maskirana depresija koja se više izražava telesnim i vegetativnim simptomima bolesti. Takvi bolesnici nisu uopšte svesni svog depresivnog raspoloženja. Međutim, njihovo svakodnevno ponašanje odaje depresivno raspoloženje. Oni ne ostvaruju svoje planove iako za to imaju sposobnosti, gube volju za život i često svoje neraspoloženje projektuju na druge pa njih okrivljuju za svoje muke i nevolje.
[caption id="attachment_3006" align="alignnone" width="595"]Biomind plus kapi za depresiju i anaksioznost Biomind plus kapi protiv depresije i anksioznosti - klikni na sliku i naruči![/caption]

Duhovnost u lečenju depresije: ko veruje - taj deluje

 

Depresiju je potrebno lečiti integralno budući da ona pogađa čitavu osobu, u svim njenim dimenzijama. A to znači da depresivna osoba mora uzimati lekove (psihofarmake) i biljne preparate kao BioMind kapi kako bi se izazvala pozitivna reakcija u mozgu, odagnale depresivne misli i poboljšalo emocionalno stanje. Nadalje, potrebno je ojačati socijalnu ili društvenu dimenziju.

 

Potrebno je ojačati socijalnu ili društvenu dimenziju. To znači osoba se treba što više uključivati u prikladno društvo, aktivirati u sebi želju da pomogne drugima koji su u nevolji, razvijati prijateljske stavove i jednostavno voleti druge. Ljubav je najbolji lek protiv depresije.

 

Depresivnoj osobi treba pomoći i psihološki, a to znači treba je naučiti i ohrabriti da ne potiskuje svoje emocije, svoju agresivnost i bes, nego da i te negativne emocije izrazi kontrolisano. Poznato je naime da se kod depresivnih osoba potisnuta agresivnost lako pretvara u krivicu i da se okreće protiv same osobe koja je u sebi, u svojoj podsvesti nosi. Konačno, a to je zapravo najvažnije, depresivnoj osobi treba pomoći duhovno, gde su od pomoći iskusni duhovnici i sveštenici. U Crkvi se smatra da je depresija duhovna bolest i leči se duhovnim metodama, kroz post, molitvu, ispovest i pričešće.

 

Čovek je osoba po svojoj duhovnoj dimenziji i on je najjači na području duha, slobode i ljubavi. Naime, u depresiji je glavno raspoloženje nemoć, a vera je po svojoj prirodi svemoć. Depresija paralizira osobu, a vera je podstiče na delovanje. Ko veruje, taj deluje. Vera je najjača snaga ovoga sveta. Vera je dakle sila koja pobeđuje i čovekovu depresiju. Sve ono što jača našu veru, a to je molitva, Svete tajne i pobožan život, to pomaže i u prevazilaženju depresije.

 

Prevencija protiv depresije

 

Najbolja prevencija protiv depresije je zdrav život, spremnost da se prihvate poteškoće koje nam život svaki dan donosi. Tu je bitna i pravilna i zdrava ishrana, telesno vežbanje i upotreba prirodnih preparata koji stimulišu psihu i telo. U većini slučajeva hrana utiče na raspoloženje tako da deluje na unos i sintezu serotonina u ćelijama mozga.

 

Preporučuj se upotreba hrane bogate ugljenim hidratima, koji direktno deluju smirujuće na organizam. Proteini, odnosno pojedini peptidi koji se iz hrane oslobađaju, mogu imati ekscitirajući podražaj na mozak tako da izostaje sedativni učinak. U prehrani obolelih od depresije treba redovno u svakom obroku biti ugljenih hidrata (testenina, krompir, pirinač, palenta, hleb, žitarice, kolači), med i ne treba se suzdržavati od razumne upotrebe šećera. Tako je dokazano da šolja čaja (matičnjak, đumbir, kantarion) uveče, zaslađena kašičicom meda pomaže kod depresivnih osoba u lakšem postizanju sna. Kantarion je poznata biljka antidepresvi, baš kao i Bosiljak, a tu su i Ruzmarin, Majkina dušica, Divlja Metvica i Neven koji se svi nalaze u BioMind kapima.

 

Ustanovljeno je nedavno da stvari poput folne kiseline koja se nalazi u tamnozelenom lisnatom povrću i mahunarkama znatno utiče na raspoloženje. Stoga se obrok sastavljen od blitve, spanaća, graška, boba, soje uvelike preporučuje na svakodnevnim jelovnicima.

 

Kod depresivnih osoba vrlo je važna i koncentracija magnezijuma u krvi, a u kokosu je sadržana velika količina tog minerala. Magnezij se još i naziva antistresnim elementom. Uz magnezijum preporučuje se i unos selena kojeg ima u morskim plodovima i koštunjavom voću.

 

A iznad svega, najbolja je prevencija nesebična ljubav prema bližnjemu. Dok iskreno ljubi, osoba ne može biti depresivna. Ljubav čini osobu radosnom.

 

Gde je na delu ljubav, tu nema depresije.

 

Mr sc. Mijo Nikić, sveštenik

 

---

 

Cene BioMind kapi su (cena proizvoda + ptt trošak):

 

1 bočica - 1200 dinara plus 300 dinara poštarina

 

2 bočice - 2040 dinara plus 300 dinara poštarina

 

3 bočice - 2880 dinara plus 370 dinara poštarina

 

4 bočice - 3600 dinara plus 390 dinara poštarina

 

Kapi možete naručiti putem ove strane sajta www.prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777