Dijetetski suplementi protiv anksioznosti - hrana za glavu

SUPLEMENTI ZA ANKSIOZNOST


Koji su to dijetetski suplementi protiv anksioznosti koji se koriste kao zdrava hrana za glavu: minerali, biljna hrana, etarska ulja i biljni preparati


Znate li koji suplementi protiv anksioznosti vam mogu pomoći? Jer, Anksioznost može biti onesposobljavajuće stanje koje je praćeno dugotrajnim stresom i smanjenjem ukupnog zdravlja. Doprinosi razvoju mnogih hroničnih bolesti, čak i kada se tretira uobičajenim lekovima. Zato se uz konvencionalnu farmakoterapiju preporučuje upotreba prirodnih lekova i suplemenata protiv anksioznosti i drugih povezanih poremećaja raspoloženja. Često su dijetetski suplementi za anksioznost dovoljni za blaže oblike sindroma.


Jer, anksioznost se može javiti kod ljudi svih uzrasta, smatra se da ukupno oko 5% svetske populacije pati od nekog vida anksioznosti. Osim toga, 40-60 posto osoba s anksioznošću doživljava znakove depresije, što ga čini još ozbiljnijim i težim stanjem za pravilno lečenje. Istraživanja pokazuju da anksiozne osobe ne mogu uspešno postići kratkoročnu ili dugoročnu remisiju. Dobra vest je da postoje mnogi prirodni lekovi i suplementi za tretiranje anksioznosti koji su bezbedni i efikasni i ne pokazuju neželjene efekte koji se javljaju pri primeni sintetskih lekova – anksiolitika.


Hraneći se pravilno, unoseći namirnice koje sadrže važne hranjive materije kao što su vitamini B kompleksa, magnezijum i omega-3 masne kiseline, te pomoću etarskih ulja protiv anksioznosti, prepoznaćete neposrednu razliku u vašem raspoloženju, energiji i spavanju. Osim toga, postoje i mnogi dijetetski suplementi protiv anksioznosti kao i nefarmakološke mere – fizička aktivnost, smanjenje telesne mase, koje služe kao prirodni lekovi za anksioznost.


Suplementi protiv anksioznosti na bazi prirodnih proizvoda         


Ašvaganda (Withania somnifera)


Ašvaganda je adaptogena biljka koja se često koristi kao prirodni lek za anksioznost jer pomaže u odgovoru organizma na stres. Na osnovu eksperimenata o pozitivnim uticajima ašvagande u tretmanu anksioznosti, istraživači su ustanovili  značajno poboljšanje simptoma anksioznosti kod pacijenata koji su tretirani preparatima na bazi ašvagande.


Međutim, ašvaganda ne utiče samo na smanjenje stresa. Takođe štiti mozak od degenerativnih promena utiče na smanjenje simptoma anksioznosti utičući na smanjenje nivoa slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje mozga i tela. Istraživanja pokazuju da ašvaganda pomaže u poboljšanju fokusa, smanjenju umora i borbi protiv anksioznosti bez nuspojava koje pokazuju sintetski lekovi. Prirodni suplementi protiv anksioznosti mahom nemaju štetnih efekata a niti stvaraju zavisnost.


Kava rizom (Piper methysticum)


Istraživanja pokazuju da se kava rizom može biti koristiti za lečenje anksioznosti, jer ne izaziva zavisnost  i pospanost kao većina preparata. Kava se koristi za poboljšanje raspoloženja, olakšanje anksioznosti i povećanje društvenosti. Deluje stimulirajući receptore dopamina i povećavajući euforiju. Randomizovano kontrolisano ispitivanje sprovedeno u Australiji pokazalo je da se kava može smatrati terapijom prve linije za generalizovani anksiozni poremećaj i pokazalo se da je bezbedan za osobe koje primenjuju preparate na bazi kava rizoma.


Ipak, zbog moguće interakcije sa lekovima treba se konsultovati sa lekarom ili farmaceutom pre primene ovih preparata . Takođe, treba izbegavati konzumiranje alkoholnih pića tokom primene ovih preparata jer se pokazalo da alkohol može uticati na ispoljavanje izvesnih neželjenih efekata.


5-HTP (5-hidroksitriptofan)


Suplementi sa 5-HTP koji se sintetiše iz triptofana (esencijalne aminokiseline koja deluje kao regulator raspoloženja), mogu pomoći u tretiranju niza simptoma koji su povezani sa anksioznošću, uključujući probleme sa spavanjem, promenu raspoloženja i glavobolje. 5-HTP povećava nivo serotonina, koji je umirujući neurotransmiter koji prenosi signale između nervnih ćelija i menja funkcije mozga koje regulišu vaše raspoloženje i spavanje. Istraživanja pokazuju da je 5-HTP terapija povezana sa značajnim smanjenjem anksioznosti zbog svojih smirujućih efekata. Međutim, ovi preparati ne smeju se kombinovati sa anksioliticima i antidepresivima.


Magnezijum


Magnezijum ima mnoge važne uloge u organizmu čoveka, a nedostatak magnezijuma je jedan od vodećih nedostataka koji se javlja kod odraslih osoba. Dakle, ako se borite sa anksioznošću primena suplemenata magnezijuma nije loša ideja. Magnezijum relaksira vaše mišiće i smiruje nervni sistem. Od vitalnog je značaja za održavanje GABA (gama amino buterna kiselina – glavna inhibitorna aminokiselina u CNS – u) funkcije i za regulaciju određenih hormona koji su ključni za održavanje normalne funkcije mozga i relaksaciju. Magnezijum se obično koristi za borbu protiv anksioznosti, kod slabe probave, bolova u mišićima i poteškoća sa spavanjem. Suplementi magnezijuma u obliku helata, citrata ili hlorida, su oblici koje telo najbolje apsorbuje. Budite svesni da previše magnezijuma može prouzrokovati dijareju. Zbog toga se preporučuje primena najpre manjih doza magnezijuma i postepeno povećanje do efektivne doze.


Divlji bosiljak, Majkina dušica i kantarion

Naše poznate lekovite biljke su se od davnina koristile za lečenje anksioznosti i depresije. Bosiljak popravlja raspoloženja i razvejava loše misli, širom sveta je to sveta biljka u mnogim kulturama baš zbog takvog delovanja na um i duh. Majkina dušica jača imuni i nervni sistem, daje energiju, dok Kantarion podstiče lučenje hormona seratonina koji stvara dobro raspoloženje. Danas postoje suplementi protiv anksioznosti u vidu kapsula kantariona, ali na žalost osim BioMind kapi nema drugih suplemenata koji za psihičke probleme koriste majčinu dušicu ili bosiljak.

BioMind kapi i suplement protiv anksioznosti

BioMind kapi 

Kombinacija poznatih lekovitih biljaka koje deluju na psihu i raspoloženje svrstavaju BioMind kapi kao najbolji biljni suplement protiv anksioznosti. Poznato pozitivno delovanje bosiljka, majčine dušice, kanatariona, nevena stimulišu rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, proizvodnju seratonina a ujedno i jačaju nervni i imuni sistem. Ruzmarin, matičnjak i metvica podstiču cirkulaciju u mozgu i dobro raspoloženje, zbog čega se ovaj preparat pokazao dobrim izborom kod anksioznosti i depresije.


Kompleks vitamina B, vitamin D i Cink

Često lekari prepisuju kompleks B vitamina kod psihičkih smetnji, jer je primećen nedostatak vitamina B u savremenoj ishrani i u sintezi vitamina u crevima. Takodje, vitamin D često nedostaje u telu a tu je i Cink koji uz Bakar ima dokazano delovanje na glavu. Kao dijetetski suplementi za anksioznost i depresiju prodaju se razne varijante minerala i vitamina. Medjutim, dovoljno je uzeti neki običan multivitaminski i multimineralni kompleks koji će nadoknaditi nedostajuće mikroelente na dnevnom nivou.


Bahove kapi

Cvetne esencije poznatije još i kao Bahove kapi daju solidne rezultate kod anksioznosti i psihičke nadraženosti. To su vodeni ekstrakti cvetova biljaka koji su odstojali neko vreme u vodi na suncu a posle su konzervisani alkoholom. Postoji 30-ak i nešto pojedinačnih Bahovih esencija kao i nebrojeno mnogo mešavina. Naturopata ili homeopata koji se bavi Bahovim kapima nakon razgovora sa osobom preporučuje pojedinačne kapi ili mešavinu bahovih kapi.


Mineralne soli

Slično Bahovim kapima postoje i Mineralne soli koje prepisuje naturopata nakon razgovora sa pacijentom. To su rastvori mineralnih soli koje deluju na metabolizam i psihu korisnika. Ne mogu se upotrebljavati na svoju ruku, baš kao i Bahove kapi, potrebna je procena obučenog lekara i dijagnoza stanja pacienta.

Etarska ulja kao suplementi protiv anksioznosti:


Ulje lavande (Lavandula angustifolia)


Za ulje lavande se pokazalo da smanjuje anksioznost i pomaže u relaksaciji tela. Dvostruko slepa, randomizovana studija sprovedena u Nemačkoj pokazala je da je Silexan, oralna kapsula na bazi ulja lavande, podjednako delotvorna kao i benzodiazepini, lekovi protiv anksioznosti koji obično uzrokuju sedaciju i često se zloupotrebljavaju.


Istraživanja takođe pokazuju da upotreba etarskog ulja lavande na površini kože ili za inhalaciju mogu uticati na smirenost i ublažavanje simptoma anksioznosti poput nervoze, glavobolje i bolova u mišićima. Stavite tri kapi ulja lavande na dlan i protrljajte vrat i zblobove. Takođe možete raspršiti ulje lavande kod kuće ili na poslu, inhalirati ga iz boce za hitnu relaksaciju ili pak dodati 5 do 10 kapi u toplu vodu za kupanje.


Ulje rimske kamilice (Chamaemelum nobile)


Etarsko ulje rimske kamilice koristi se za smirivanje živaca i smanjenje anksioznosti zbog svojih cenjenih, blagih sedativnih i opuštajućih svojstava. Udisanje rimske kamilice deluje kao emocionalni okidač jer miris (isparljivi sastojci etarskog ulja) putuje u mozak i trenutno ublažava izražene simptome anksioznosti. Studija objavljena u Alternative Therapies in Health and Medicine pokazala je da uzimanje etarskog ulja kamilice oralno, uzrokuje značajno smanjenje anksioznosti i simptoma depresije u poređenju sa placebom. Rimska kamilica se takođe može koristiti i kod dece zbog svojih blagih efekata.


Cene BioMind bočica u Srbiji sa uključenom dostavom su:


1 bočica – 1250 dinara


2 bočice – 2000 dinara


3 bočice – 2800 dinara


4 bočice – 3400 dinara


Ako se radnim danom kapi naruče do 15 h stižu već sutradan za većinu mesta u Srbiji. Naručuje se ovde putem sajta …


ili na mail  [email protected]


ili putem telefona (+381)  065 970 7777


Naručivanje i kupovina u Bosni


U BiH cena jedne bočice BioMinda je 23.5 KM.  Naručivanje telefonom za kupce u BiH je putem telefona:


(+387) 066 271 012


(+387) 061 284 600


Prodajna mesta u BiH pogledajte ovde.


Milan Popović