Hipotireoza i Hipertireoza - Koja je razlika između hipertireoze i hipotireoze?

HIPER+ HIPOTIREOZA


Koje su najbitnije razlike između hipertireoze i hipotireoze? Kako da uskladite ishranu sa ovim poremećajima štitne žlezde?


Važno je znati da je štitna žlezda od ključnog značaja za naš organizam i da je neophodno omogućiti njen pravilan rad. Ona je leptirastog oblika, opkriljuje dušnik sa obe strane i glavna je za regulisanje metabolizma i kontrolu gotovo svake telesne funkcije; u interakciji je sa svim ostalim hormonima od insulina do polnih hormona.


Ćelije tiroidne žlezde, tiroidne ćelije, jedine su ćelije u telu koje mogu da apsorbuju jod. I to iz hrane, što je jedini način apsorpcije joda. Kombinuju ga sa amino-kiselinom zvanom tirozin i pretvaraju u tri tipa hormona: trijodtironin (T3), tiroksin (T4) i dijodotironin (T2).


Hormoni T3 i T4 oslobađaju se u krvotok da bi se transportovali po celom telu, gde ih kiseonik i kalorije pretvaraju u energiju. Svaka ćelija vašeg tela koristi tiroidne hormone,  pa simptomi u vezi sa njima mogu da variraju.


Poremećaji u radu štitne žlezde


Postoje dva osnovna poremećaja u radu štitne žlezde - Hipotireoza i Hipertireoza.


Najčešći je hipotiroidizam, kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, i često je u vezi sa nedostatkom joda. Simptomi ovog poremećaja su: preosetljivost na hladnoću, opadanje kose, uključujući i obrve, letargija, gubitak težine, konstipacija, hipoglikemija, gubitak memorije.


Hipotireoza je skup simptoma i znakova, koji ukazju na nedostatak ili nedovoljno lučenje hormona štitaste žlezde.


Treba znati da postoje i na desetine drugih naizgled nepovezanih simptomima kao što su astma, psorijaza, bol u vratu i ukočenost, Sindrom karpalnog kanala, promuklost, bleda koža, vrtoglavica.


Ponekad su laboratorijske analize štitne žlezde problematične. Oko 80% osoba sa hipotiroidizmom ne uspeva da se registruje standardnim testovima.Prekomerna aktivnost tiroidne žlezde, hipertiroidizam, poznata i kao Gravesova bolest, drugi je najčešći poremećaj u funkciji ove žlezde. Simptomi su nemir i razdražljivost, gubitak težine, neujednačen srčani ritam, izbuljene oči.


Mnogo je nedoumica u vezi sa tim koliko ishrana utiče na rad štitne ili tiroidne žlezde. Šta jesti, čega se kloniti, sve je to prilično zbunjujuće.


Patite od hipertireoze:
 1. Izbegavajte hranu obogaćenu jodom poput algi, morskih trava i ostalih plodove mora. Takođe, bi trebalo da izbegavate jodiranu so.

 2. Trudite se da ne pijete punomasno mleko, a umesto njega konzumirajte obrano, koje se bolje vari.

 3. Ne koristite rafinisano brašno, jer sadrži manje hranjivih stvari od cele pšenice i teško se vari. Ono ima visok glikemijski indeks i može da poremeti nivo šećera i hormona u krvi. Konzumiranjem hrane s nižim glikemijskim indeksom možete da poboljšate lučenje hormona. Beli hleb, testeninu, peciva i pahuljice od žitarica zamenite integralnim.

 4. Odrecite se crvenog mesa, a umesto toga jedite nemasno ćureće meso ili ribu (losos, tuna, haringa, skuša).

 5. Izbegavajte mlečne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s netolerancijom na laktozu, što ćete primetiti ako se konstantno mučite s probavom, nadutošću i osećajem umora

 6. Izbegavajte uzimanje senfa, karfiola, brokolija, spanaća, radiča, rena i slično. posle konzumiranja mleka, sira, sladoleda, jogurta ...


Patite od hipotireoze
 1. Trudite se da ne unosite goitrogenu hranu (hranu koja sprečava preuzimanje joda iz krvi) poput prosa

 2. Ne koristite soju i proizvode od soje, koji utiču na proizvodnju hormona štitne žlezde. Preporučuje se i izbegavanje čokoladnih i energetskih pločica, jer sadrže sojin lecitin, koji može da spreči proizvodnju hormona. Ovo se odnosi i na soja sos.

 3. Budite oprezni i s hranom koja sadrži gluten, kao što su ječam, pšenica, raž.

 4. Odrecite se brze hrane, koja, takođe, usporava proizvodnju hormona štitne žlezde.

 5. Izbegavajte breskve, kruške i jagode, jer je to voće je koje sprečava podizanje nivoa hormona štitne žlezde.


Milan Popović