Hrana protiv gasova koja će vam pomoći da se rešite nadutosti stomaka?

HRANA PROTIV GASOVA


Hrana protiv gasova može da bude vaše rešenje kod neugodne pojave, poput redovnog osećaja otečenosti i nadutosti u predelu stomaka.


Normalno je ispuštati gasove 12 do 25 dnevno, međutim, za neke to može biti prava noćna mora, naročito ukoliko su u društvu drugih ljudi.


Ponekad se problem može rešiti eliminacijom hrane koja izaziva gasove i naduvenost, uključujući hranu bogatu natrijumom, povrće iz porodice krstašica (kupus, kelj, prokelj i dr.) i tzv. bezvrednu hranu. Međutim, možda biste želeli da pojačate unos i određene hrane koja može pomoći da se smanji pojava ove sramotne - a opet sasvim normalne - telesne funkcije.


U nastavku ćemo navesti koja je najbolja hrana protiv gasova.


Hrana bogata vlaknima


Vlakna regulišu probavni sistem, pomažući u sprečavanju opstipacije koja može izazvati gasove i naduvenost. Međutim, postoji tanka granica između ''dovoljno'' i ''previše'' kada su u pitanju vlakna.


Naime, prekomerno uživanje u vlaknima ili jedenje pogrešne hrane bogate vlaknima može uzrokovati nelagodnost u stomaku takođe. Vrsta vlakana koja pomaže u regulisanju vašeg probavnog sistema jesu nerastvorljiva vlakna, koja se ne rastvaraju u vodi.


Proizvodi od integralnih, celovitih žitarica poput pšeničnih i ovsenih mekinja su najbolja hrana za zatvor. Ostali izvori nerastvorljivih vlakana uključuju smeđi pirinač, mahunarke, šargarepu, krastavce i paradajz.


Iako je povrće poput brokolija i karfiola bogato vlaknima, ono sadrži i sumpor i ugljene hidrate zvane rafinoza, koji se u vašem telu teško razgrađuju - što dovodi do većeg nadimanja i gasova.


Konzumirajte probiotike


Kada se pominje hrana protiv gasova, ne možemo a da ne spomenemo i probiotike - i to najbolje one iz hrane, a ne suplemente. Ako su vaši gasovi i nadutost uzrokovani nezdravim bakterijama u vašem probavnom traktu, hrana koja sadrži probiotike može pomoći u rešavanju problema.


Naime, probiotici sadrže zdrave bakterije koje istiskuju loše bakterije u vašim crevima. Potražite proizvode poput jogurta i kefira, kod kojih na pakovanju piše da imaju "žive i aktivne" kulture.Minerali koji umiruju probavni trakt


Minerali magnezijum i kalijum pomažu u borbi protiv nadutosti i gasova. Magnezijum koji se nalazi u zelenom lisnatom povrću, integralnim žitaricama i ribi kao što je iverak - čini ove namirnice umirujućim kod opstipacije, pre svega opuštajući mišiće u zidovima creva. Dakle, ovo je dobra hrana protiv gasova.


Kalijum olakšava nadimanje balansirajući i cirkulišući telesne tečnosti. U ishranu dodajte hranu bogatu kalijumom, poput banana, kivija i jagoda.


Pojačajte unos tečnosti


Kada hrana protiv gasova možda ne da nekog efekta u vašem slučaju, okrenite se tečnostima da bi vam olakšale ovu neugodnu pojavu. Voda pomaže u borbi protiv nadimanja uzrokovanog konzumiranjem previše natrijuma, a pomaže i u optimalnom funkcionisanju vašeg probavnog trakta. Zaista je najbolje konzumirati čistu vodu, ali i neki čajevi mogu biti od pomoći.


Stručnjaci preporučuju 2,7 litara vode za žene i 3,7 litara za muškarce - na dnevnom nivou. Čaj od maslačaka takođe vam može pomoći jer je blagi diuretik, zato pokušajte da pijete jednu šolju dnevno da biste videli da li pomaže vašem telu.


Tamara Nikoličić