Kokosovo ulje za sunčanje: prirodna krema koja štiti od štetnih UV zraka!

KOKOSOVO ULJE ZA SUNČANJE


Kokosovo ulje ima osobine kreme za sunčanje, ali da biste pravilno zaštitili kožu od sunca, ne treba da koristite samo kokosovo ulje za sunčanje.


Kokosovo ulje za sunčanje


Ovo ulje ne štiti kožu od radijacije, koja je vodeći uzrok raka kože i preranog starenja kože.


Ako obavezno pratite preporuke dermatologa za zaštitu od sunca, onda treba da koristite mnogo kreme za zaštitu od sunca. A kada koristite puno kreme za sunčanje, prema istraživanju iz 2019. godine - neki od aktivnih sastojaka mogu  završiti u vašoj krvi.


Problem je što je većina tih hemijskih sastojaka potencijalno zdravstveno ugrožavajuća, a neka istraživanja pokazuju da uemsto da vas štite - čak mogu da povećaju rizik od raka kože!


Pokazalo se da su nivoi hemijskih supstanci kao što su avobenzon i oksibenzon premašili granicu koju stručnjaci preporučuju.


U tom slučaju se ceni prelazak na nešto prirodnije varijante ovih zaštitnih sredstava.


Kokosovo ulje


Kokosovo ulje se jako ceni, a sve to zbog svojih osobina zaštite kože. Može se zaista naći kao sastojak u raznim preparatima za zaštitu od sunca, ali tu je samo jedna komponenta, a ne može da zameni druge supstance koje obezbeđuju viši nivo zaštite.


Zanimljivo, kokosovo ulje je zapravo jedna od najboljih supstanci za lečenje opekotina, uključujući i opekotine od sunca.


Kokosovo ulje za sunčanje ima prirodni zaštitni faktor između 1 i 8, u zavisnosti od vrste ulja koju koristite. Preporučuje se da koristite zaštitni faktor (SPF) 30 ili više, ako pokušavate da štitite kožu od štetnog zračenja sunca. Zaštitni faktor 30 će vas zaštititi od približno 97% sunčevih zraka, dok vas kokosovo ulje štiti od oko samo 20%.


Moguće je napraviti domaću kremu za sunčanje od kokosovog ulja, ali mora se kombinovati sa velikim brojem drugih sastojaka i prirodnih ulja, ako želite stvarnu zaštitu od sunčevih zraka.


Navodimo vam jednostavan recept u nastavku.


BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine


Prirodna krema za sunčanje sa kokosovim uljem


Sastojci:


- 1/2 šolje devičanskog organskog kokosovog ulja
- 1/4 šolje ulja jojobe
- 1/2 šolje shea putera
- 2 kašike pčelinjeg voska
- 2 kašike cink oksid praha
- 5-10 kapi eteričnih ulja (npr. lavanda, vanila)


Priprema:


Otopiti kokosovo ulje, ulje jojobe, shea puter i vosak u posudi sa duplom dnom, ili ih zagrejte u staklenoj činiji iznad manjeg lonca ključale vode. Kada se smeša otopi, lagano umešajte cink oksid prah. Stavite smesu u frižider na 10-20 minuta.


Ne bi trebalo da se u potpunosti stvrdne. Izvadite smesu i dodajte eterična ulja po izboru. Umutite smesu sa ručnim mikserom 5-6 minuta, kako bi se povećao njen obim.


Čuvajte ovu prirodnu kremu za sunčanje u posudi od jakog stakla, poželjno u frižideru, daleko od svetlosti, toplote ili vlage.
Nanesite je kao što biste primenili bilo koju drugu kremu za sunčanje, i ponovo je primenite na svaka dva sata da obezbedite zaštitu od zračenja.


Dakle, jasno je da kokosovo ulje za sunčanje samo po sebi ne može da vam pruži kompletnu zaštitu, ali u kombinaciji sa pravim sastojcima može puno da vam pomogne u ove svrhe.


Ako ste ljubitelj prirodne kozmetike i želite da zaobiđete teške hemikalije, kokosovo ulje za sunčanje u pravoj kombinaciji može da vam pomogne!


Tamara Nikoličić