Najbolje biljke, vitamini i minerali za nervni sistem

PRIRODNI LEKOVI ZA NERVNI SISTEM


Vaš nervni sistem čine mozak, kičmena moždina i svi nervni završeci u vašem telu. Ovaj sistem kontinuirano podržava osnovne funkcije za život, uključujući vaše otkucaje srca, disanje, kretanje, pamćenje i kognitivno funkcionisanje.


Pravilno funkcionisanje vašeg nervnog sistema oslanja se na brojne faktore, uključujući hranjive materije dobijene iz ishrane. Konzumiranje esencijalnih minerala i vitamina, uz određeno lekovito bilje - može vam pomoći da osigurate kontinuirano zdravlje vašeg nervnog sistema.Poremećaji nervnog sistema utiču na vaše centralne ili periferne nervne sisteme, uključujući mozak, kičmenu moždinu i periferne nerve. Postoje brojni poremećaji nervnog sistema, uključujući demenciju, Parkinsonovu bolest, migrene i tenzione glavobolje, epilepsiju, trigeminalnu neuralgiju, multiplu sklerozu i sindrom nemirnih nogu. Biljni lekovi i određeni vitamini i minerali mogu pomoći u lečenju poremećaja nervnog sistema. Pre nego što uzmete lekove ili vitaminske suplemente, razgovarajte o rizicima i prednostima lekova za vaše bolesti.


Biljke za nervni sistem


Biljke koje mogu lečiti neuralgiju ili nervne bolove uključuju valerijanu, suručicu i kava kavu. Ove biljke poseduju analgetsko ili dejstvo protiv bola.


Biljke koje mogu pomoći u lečenju multiple skleroze uključuju kordiceps (mada je ovo gljiva), lobeliju i skutelariju. Kordiceps može pomoći u poboljšanju memorije. Lobelija i skutelarija mogu vam pomoći da opustite nervni sistem i sprečite nesanicu - čest simptom povezan sa poremećajima nervnog sistema. Biljke koje leče epilepsiju uključuju lobeliju, miloduh i crni kohoš - koji pomažu u kontroli vašeg centralnog nervnog sistema i stvaraju smirujući efekat. Migrene često reaguju na kordiceps, vtarić i ginko.


Kalijum


Mineral kalijum pomaže u pravilnom funkcionisanju nervnog sistema regulisanjem nervnih impulsa. Tačnije, kalijum igra ulogu u akcionim potencijalima, elektrohemijskim impulsima koje vaše nervne ćelije koriste za prenos signala kroz ćeliju.


Tokom akcionog potencijala, natrijum i kalijum se izlivaju u ćelije i izvan njih, pružajući privremeni električni signal koji izaziva odgovor u nervnoj ćeliji. Stručnjaci objašnjavaju da je signalizacija kalijuma važna u isključivanju tih nervnih impulsa kada je to moguće, sprečavajući nekontrolisanu nervnu signalizaciju koja može dovesti do bolesti poput epilepsije. Jedenje hrane bogate kalijumom, poput banana, soka od šljive i pomorandže može vam pomoći da svakodnevno konzumirate adekvatan nivo kalijuma, podržavajući pravilno funkcionisanje nervnog sistema.Kalcijum


Kao i kalijum, mineral kalcijum igra ulogu u regulisanju potencijala delovanja u nervnim ćelijama u vašem mozgu i u celom telu. Kalcijum pomaže ćelijama da iniciraju akcioni potencijal, a takođe im pomaže da se vrate u normalno stanje nakon širenja signala. Stručnjaci objašnjavaju da kalcijum takođe igra ulogu u razvoju nervnog sistema, a nivoi kalcijuma pružaju "mapu" za vođenje migracije nervnih ćelija.


Konzumirajte hranu bogatu kalcijumom kao što su mlečni proizvodi, pasulj i kelj kako biste osigurali adekvatnu potrošnju kalcijuma i pravilno funkcionisanje nervnog sistema.


Vitamin B-12


Jedan bitan vitamin koji pomaže u funkcionisanju nervnog sistema je vitamin B-12, ili kobalamin. Budući da pripada porodici osam vitamina B klase, vitamin B-12 pomaže u metabolizmu vašeg tela. Pomaže u razbijanju složenih ugljenih hidrata u glukozu, šećer koji vaš mozak koristi kao gorivo kako bi omogućio pravilno funkcionisanje.


Vitamin B-12 takođe podržava funkcionisanje nervnog sistema pomažući u održavanju zdravog mijelina, izolatora koji omogućava nervnu transmisiju.


Stručnjaci ukazuju da deficit vitamina B-12 može prouzrokovati razbijanje mijelina u mozgu, što zauzvrat može dovesti do bolesti poput Alchajmerove bolesti. Konzumirajte hranu poput školjki, iznutrica, govedine i jaja da biste osigurali pravilno konzumiranje vitamina B-12 i podržali funkcionisanje nervnog sistema.


Tamara Nikoličić