Šta je atopijski dermatitis - ekcem ili neurodermatitis

EKCEM KOŽE


Šta je atopijski dermatitis ili ekcem? Koji su simptomi ove bolesti kože, kako nastaje i koji su faktori? Zašto nastaje crvenilo kože i kod koga je ova bolest najčešća?


Atopijski dermatitis je relativno česta, hronična i uporna, rekurentna kožna bolest koja pogađa veliki deo svetske populacije. Atopija je poseban tip alergijske preosetljivosti koja je povezana sa astmom, raznim inhalacionim alergijama i hroničnim dermatitisom. Postoji dobro poznata nasledna komponenta bolesti, i postoje dokazi da je ona češća u nekim porodicama.


Simptomi Atopijskog dermatitisakoji olakšavaju lekarima dijagnostiku ovog oboljenja uključuju tipičan izgled i distribuciju osipa kod pacijenata sa ličnom ili porodičnom anamnezom astme ili sezonske groznice. Termin atopičan preuzet je iz grčkog jezika sa značenjem "čudno ili strano". Termin dermatitis podrazumeva zapaljenje odnosno inflamaciju kože. Mnogi lekari i pacijenti koriste izraz ekcem kada misle na ovo stanje. Ponekad se označava i kao neurodermatitis, zbog jasne veze ovog obolenja sa psihičkim stanjem pacijenta.


Kod atopijskog dermatitisa koža postaje izuzetno svrabljiva i upaljena, što uzrokuje crvenilo, oticanje, stvaranje vezikula i mnogih drugih oštećenja. Pored toga, suva koža je veoma česta karakteristika kod gotovo svih pacijenata koji su pogođeni atopijskim dermatitisom.


Iako se atopijski dermatitis može javiti u bilo kojem dobu, najčešće se  javlja kod beba i male dece. Povremeno, može se nastaviti u adolescentno i odraslo doba. Pojedini pacijenti pokazuju periode relapsa i remisije, peroidima u kojima su simptomi bolesti slabo ili gotovo nevidljivi sa periodima u kojima su oni vrlo izraženi i nepodnošljivi.


Mnogobrojni faktori mogu izazvati ili pogoršati simptome atopijskog dermatitisa, oni uključuju nisku vlažnost vazduha, sezonske alergije, izlaganje jako baznim sapunima ili deterdžentima, hladno vreme takođe može biti okidač za razvoj izraženih simptoma. Faktori životne sredine mogu reaktivirati simptome atopijskog dermatitisa u bilo kom trenutku života pojedinaca koji su nasledili atopijsku reaktivnost.


BioCalendula biljna krema od nevena za kožu, ekceme i psorijazu


Koliko je čest atopijski dermatitis?


Atopijski dermatitis je veoma čest u svetu i njegova prevalenca sve više raste, što je verovatno uzrokovano sve zastupljenijim polusterilnim načinom života zapadnoh sveta. Oboljenje se podjednako javlja kod muškaraca i žena i čini 10% -20% svih dermatoloških oboljenja ili razloga posete dermatologu (doktori koji su specijalizovani za negu i lečenje svih kožnih oboljenja). Atopični dermatitis se javlja najčešće kod odojčadi  i dece, a njegova pojava značajno se smanjuje sa uzrastom.


Od svih pacijenata, 65% bolesnika razvija simptome u prvoj godini života, a 90% razvija simptome pre 5. godine. Početak posle 30 godina je prava retkost  i može se javiti nakon izlaganja kože fatalnim uslovima. Ljudi koji žive u urbanim područjima  ili u klimatskim uslovima sa vrlo niskom vlažnošću vazduha.


Oko 10% svih odojčadi I dece doživljavaju simptome ove bolesti. Oko 60% odojčadi kod kojih se javi ovo oboljenja i ima jedan ili više simptoma atopijskog dermatitisa i nakon što odrastu.


Zašto nastaje crvenilo kože?


Kada se pojavi crvenilo, kao jedan od osnovnih znakova postaje jasno je da je nastalo zapaljenje – ono je primarno alergijsko (uz faktore sredine koji doprinosi alergijskoj reakciji), ali se kasnije može nadovezati neka sekundarna infekcija  uzrokovana jakim grebanjem osipa – najčešće bakterijska, ali neretko i gljivice mogu napasti oštećenu kožu. Ovo prilično može komplikovati lečenje atopijskog dermatitisa, ali se često dešava u prvom izraženom napadu dermatitisa, dok se još ne zna od čega dete  zapravo boluje.


Deca sa ovom bolešću mogu dobiti i druge alergijske bolesti. Ne nasleđuje se bolest nego sklonost ka oboljenju odnosno atopijskoj reakciji na razne faktore sredine. Sklonost ka alergijskim bolestima znači da dete, pored ekcema može oboleti i od astme, polenske  kijavice,  raznih alergija na hranu.


Odličan tekst za atopisjki dermatitis kod dece možete pročitati na linku ovde.


Milan Popović