Šta je najbolje za piti čaj, biljne kapi ili kapsule

 

Čaj, biljne kapi ili kapsule - šta izabrati pri lečenju


Da li postoji razlika u delovanju izmedju raznih oblika preparata, šta je najbolje za korišćenje, sok, čaj, biljne kapi ili kapsule sa ekstraktima lekovitog bilja


 

Kada neko traži prirodni lek za svoju bolest ili poremećaj često se zapita šta je najbolje od prirodnih stvari za korišćenje, da li su to čajevi od lekovitog bilja, biljne kapi i tinkture, kapsule sa ekstraktima lekovitog bilja, eliksiri, med sa lekovitim biljem ili nešto još drugačije. Veliki je izbor prirodnih preparata koji se nude a tek je veliki izbor lekovitog bilja koje danas dolazi sa svih strana sveta.
[caption id="attachment_1240" align="aligncenter" width="600" class=" "]Čaj, biljne kapi ili kapsule - šta izabrati pri lečenju Sveži sok, čaj, biljne kapi ili kapsule?[/caption]

Jedna lekovita biljka mahom ima mnoštvo različitih delovanja na telo čoveka. Savremena farmacija je zadnjih decenija pokušala da to delovanje ispita, analizira, opiše i standardizuje u domenu gde je to najočiglednije. Tako se savremena farmakopeja ispunila opisima delovanja lekovitog bilja sa tendencijom da se jedna lekovita biljka najviše koristi tamo gde je njeno delovanje najočiglednije i gde je najviše ispitana. To ima za posledicu da jedna dragocena lekovita biljka sa širokim spektrom delovanja bude redukovana samo na jedno lekovito svojstvo. Uz savremeno školovanje farmaceuta koji ne poznaju travarstvo i fitofarmaciju, lekovite biljke polako nestaju iz vizure savremene medicinske nauke a i preparati koji nastaju bazirani su na samo očiglednim delovanjima.


Nije zameriti farmaciji na takvom pristupu, jer ona pokušava da bude egzaktna nauka, koja želi da pacijentima ponudi standardan lek koji će uvek na isti način delovati. U travarstvu je drugačiji model lečenja, tu su na jednom mestu pacijent, bolest, travar i lekovita biljka koju travar bira naspram pacijenta i njegove tegobe. Zato je uspeh travarstva uvek zavisio od veštine iscelitelja a ne toliko od lekovitog bilja i njegovog opisa delovanja u knjigama, mada je naravno, jako bitno napraviti delotvornu biljnu formulu.


Koliko će uspešno lekovite biljke delovati zavisi od nekoliko faktora: koncentracija lekovitih materija, oblik u kome se lekovita materija nalazi, sadejstvo sa drugim materijama u preparatu, broj uzimanja, i tako redom. U ovom tekstu se bavimo oblikom u kome se neke lekovite materije u biljkama nalaze, a to su svež sok, čaj, biljne kapi i kapsule. Nekom drugo prilikom ćemo pisati o uljima, medu, sirupu, eliksirima.Biljni sok lekovite biljke


Biljni sok od lekovite biljke se dobija cedjenjem i presovanjem lekovite biljke i to je najefikasniji način upotrebe lekovitog bilja, jer maltene cela biljka sa svim svojim vrednostima i u živom stanju služi kao lek. Dosta je teško dobiti svež biljni sok lekovite biljke, jer ga nema tokom godine a i u sezoni kada imate biljku na raspolaganju potrebne su vam velike količine biljke da bi iscedili par kašika soka.


Onaj ko leči sa biljnim sokovima to radi mahom sa sokom od jedne biljke, biljni sokovi više biljaka se uglavnom ne mešaju.Biljni čaj


Svi znaju šta je biljni čaj. Ima više vrsta pripreme biljnog čaja, od preliva, uvarka, hladnog čaja pa sve do instant čaja u granulama, koji više spada u oblik kapsula jer je čaj pretvoren u instant granule i suvi ostatak. Vrednost čaja se odredjuje na osnovu mudrosti da se u biljnoj formuli slože biljke koje se slažu i deluju u istom pravcu po pitanju lečenja jedne bolesti.


Kod biljnog čaja rastvarač za lekovite materije je voda. Voda je univerzalni rastvarač ali ipak ne može sve hemijske materije i spojeve da rastvori. Ipak, biljni čaj je vekovima pokazao svoju delotvornost i deluje. Posebno je bitno kod nekih bolesti unositi dovoljne količine vode, pa je čaj u tim slučajevima najidealniji izbor. Mada, u nekim slučajevima kao kod biljke Ehinacea čaj vrlo slabo do nikako ne deluje. Ali je u nekim drugim slučajevima najbolji izbor.


Na primer, BioGastritis čaj za gastritis je uvek bolje rešenje za gastritis od bilo kod drugog oblika, izuzev biljnog ulja sa lekovitim biljem, jer biljne kapi imaju alkohol u sebi, kapsule su vrlo koncetrovane i slično.Biljne kapi


Potapanjem lekovite biljke u alkohol i ekstrakcijom lekovitih materija putem alkohola kao rastvarača dobija se koncentrisovana lekovita materija. Biljne kapi su jačeg delovanja od čaja, ali neke materije iz biljke koje voda izvuče ne uspe alkohol i obratno. Zato nije uvek moguće od nekog uspešnog čaja napraviti istu takvu tinkturu jer mešavina biljaka u vodi ne deluje isto kao u alkoholu. Zato se moraju posebno istraživati tinkture i praviti uspešne formule za biljne kapi, koje su rekosmo mahom drugačije od čaja, jer neke biljke ne deluju u alkoholnom rastvoru.


S druge strane biljne kapi su u stanju da od biljke dobiju neka svojstva koja se ne dobijaju u čaju. Mi smo to na primer uspeli sa našom tinkturom BioColon kapi za nervozna creva i kolitis, gde smo upotrebili neke biljke na način koji je van tradicionalnog pristupa, da bi od njih dobili dodatno delovanje.Biljne kapsule


Ljudi najviše vole da koriste biljne kapsule ili tablete jer su im najednostavnije, iako su one po nama najgori oblik korišćenja lekovitog bilja. Način na koji se dobija ekstrakt za kapsulu je takav da se lekovita biljka potpuno razara i tako tretira da se iz nje gubi svako živo delovanje i ruše se prirodni spojevi, koji de facto i dalje postoje kod svežeg soka, čaja i biljnih kapi.


Naravno, suvi ekstrakt kojim se pune biljne kapsule ima svoje delovanje, ali je ono dosta koncentrisano i bazirano na čistim hemijskim spojevima a manje na energetskim kvalitetima koje svaka lekovita biljka ima.


Ako treba da vam odgovorimo na kraju na pitanje koji oblik lekovite biljke uzeti za lečenje, mi smo uvek na prvo mesto stavljali čaj i biljne kapi, pa sveži sok i na kraju tek kapsule.


Priroda na Dar