Cordyceps - Kordiceps gljiva i delovanje na zdravlje

CORDYCEPS (KORDICEPS) DELOVANJE

Šta je Cordyceps - Koridceps gljiva i kako ona deluje na naš organizam? Kod kojih oboljenja, i kod kojih ljudi se preporučuje korišćenje Kordicepsa?

Cordyceps sinensis je jedna od najpoznatijih medicinskih gljiva u kineskoj tradicionalnoj medicini, sa preko 300 godina dugoj upotrebi u prevenciji i tretmanu različitih vrsta bolesti.  Smatra se najvažnijom lekovitom gljivom, čija su  brojna lekovita svojstva znana još od najstarijih vremena. Više od 1200 godina u Kini se primenjuje  kao sredstvo za preventivu zdravlja. Kineski lekari su govorili da kordiceps pomaže ljudima u rešavanju mnogih zdravstvenih problema.

Terapijska svojstva kordicepsa su podvrgnuta mnogobrojnim eksperimentalnim i kliničkim ispitivanjima. Ustanovljeno je da se radi o najpotentnijoj do sada izučavanoj gljivi, koja ima veoma širok spektar pozitivnih dejstava na čovekovo zdravlje.

Kordiceps je izuzetno bogatog nutritivnog sastava. Sadrži veliki broj makro i mikro elemenata, enzima, 18 aminokiselina (sve esencijalne aminokiseline), brojne antioksidanse – beta karoten, vitamine E i C, selen i cink, koenzim Q10 i minerale (P, Mg, Fe, Ca, Na, K, Mn, Cu, Zn, S). Sastav kordicepsa čine i polisaharidi kordicepsa (imunoregulaciono i antioksidantno dejstvo), adenozin, adenin, kordicepin, kordicepsova kiselina (antitumorsko delovanje). Skup različitih biološki aktivnih materija koje se nalaze u preparatu obezbeđuju njegovo višestruko lekovito delovanje na organizam čoveka.

Kordiceps se reporučuje kod:

  • Poremećaja imuniteta – smanjen imunitet i autoimune bolesti

Reguliše imunitet, povećavajući sposobnost našeg organizma da se suprotstavlja raznim bolestima. Ima dvosmerno delovanje na regulaciju funkcije imunog sistema: U slučajevima oslabljenog imuniteta (maligna oboljenja, hepatitis, HIV infekcija) pod dejstvom kordicepsa broj i aktivnost belih krvnih zrnaca raste. U slučajevima prekomerne aktivnosti imunog sistema kod autoimunih bolesti (alergija, dijabetes, reumatoidni artritis, psorijaza, lupus, kolagenoza, limfom) snižava imunitet što je poznato kao imunosupresija. Do danas je kordiceps vodeći proizvod protiv autoimunih bolesti i to potpuno prirodan bez štetnih delovanja. Ova dvosmerna regulacija funkcija imuno-sistema, odnosno činjenica da on može da se ojača ili oslabi, zove se imunomodulacija i potiče iz istog mehanizma u telu.

  • Hroničnog umora, depresije i stresa

U Kini, kordiceps se tradicionalno koristi da bi se ubrzao oporavak nakon preležanih bolesti i povratila snaga i vitalnost. Kordiceps ispoljava adaptogeno dejstvo, pomaže u borbi protiv stanja hroničnog stresa i njegovih posledica. Neki od podataka iz literature govore u prilog dejstva kordicepsa na bolju iskoristljivost kiseonika u mišićima. Kordiceps pozitivno deluje na suzbijanje hroničnog umora, simptome depresije i suzbija posledice stresa. Istraživanja dokazuju da kordiceps utiče na regulaciju našeg neuroendokrinog sistema.

BioMind gif -728x90

  • Malignih oboljenja

Jedna od najvećih koristi od kordicepsa jeste potencijal ove pečurke kao izvora novih lekova protiv malignih oboljenja. Sve veći broj onkologa širom sveta preporučuje i koristi kordiceps kao dodatak hemoterapiji, zračenju i ostalim konvencionalnim i tradicionalnim metodama lečenja raka. Pokazao je izvanrednu sposobnost ne samo u sprečavanju rasta, u nekim slučajevima čak i uništavanju određenih vrsta tumora, već i kao sredstvo pomoću kojeg imuni sistem i celo telo mogu da se održe jakim i vitalnim, dok mu istovremeno prete efekti hemoterapije i radijacije. Ova lekovita gljiva u sebi ima aktivne supstance koje pomažu u borbi protiv malignih bolesti.

Ove supstance poseduju antiinflamatorna dejstva pomoću kojih smanjuje zapaljenski odgovor koji pospešuje rast tumora. Pored toga, pospešuje stvaranje ćelija, koje su prirodne ubice malignih ćelija u organizmu. Neke studije su pokazale da sprečava nastanak metastaza, na taj način što sprečava razvoj krvnih sudova u tumoru. Kordiceps ima i potentna antioksidantna svojstva i tako štiti ćelije od dejstva slobodnih radikala. Odlični su rezultati kod početnih faza maligniteta. Kada je bolest uznapredovala ili je u odmakloj fazi, kordiceps je takođe jedan od najbitnijih faktora, upravo dajući taj kiseonik ćelijama i podižući organizam da se bori sa bolešću.

To svakako produžava vitalnost, što je posebno bitno za osobe u odmaklim godinama. Brojne su dobrobiti kordicepsa kod osoba na hemoterapiji I radioterapiji. Predstavlja efikasno sredstvo pomoću kojeg imuni sistem i celo telo mogu da se održe jakim i vitalnim iako su istovremeno izloženi efektima hemoterapije i zračenja. Smanjuje mučninu, bolove i gubitak težine. Jača imuni sistem tj. sprečava propadanje belih krvnih zrnaca (leukocita), koji su najosetljiviji na štetna dejstva antitumorske terapije. Pomaže da se održi normalan broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) i krvnih pločica (trombocita). Kordiceps štiti i ćelije bubrega i jetre od toksičnih efekata hemoterapije, preko kojih se ovi lekovi metabolišu.  

  • Antioksidativno dejstvo

Sve je više dokaza da kordiceps ima značajni antioksidativni potencijal. Antioksidativno dejstvo kordicepsa može biti osnova drugih pozitivnih efekata, kao što je protivupalno, imunomodulatorno i antikancerogeno dejstvo. Takođe, sprečavanjem oksidativnih oštećenja, kordiceps može pomoći i u prevenciji ateroskleroze

  • Antimikrobno dejstvo

Kordiceps deluje kao prirodni antibiotik i inhibira razmnožavanje pneumokoka, stafilokoka, streptokoka i mnogih drugih bakterija. Za razliku od sintetskih antibiotika nije pronađeno da su neke bakterije otporne na kordiceps. Takođe utiče na razne viruse, uključujući adenovirus, viruse influence, hepatitisa, herpes viruse i drugih virusa. Kordiceps ispoljava dejstvo i na protozoe, hlamidiju, ureaplazme, Trichomonas vaginalis, nematode, gljive itd.

  • Kardiovaskularnih bolesti (ateroskleroza, infarkt miokarda, aritmije)

Povoljna dejstva kordicepsa na nivou kardiovaskularnog sistema su sledeća: prevencija ateroskleroze, regulacija nivoa šećera, holesterola i triglicerida i uticaj na smanjenje nivoa povišenog krvnog pritiska.On može uticati na smanjenje nivoa šećera u krvi, povećati osetljivost ćelija na insulin i poboljšati iskoristljivost glukoze u mišićnim ćelijama. Kordiceps utiče na vazodilataciju (opuštanje zida krvnih sudova) tako da može doprineti snižavanju krvnog pritiska.

Jedno od ozbiljnijih dejstava kordicepsa  jeste sposobnost stabilizacije pulsa i ispravljanja srčanih aritmija. On deluje pozitivno na sve mišiće u organizmu, naročito srčani, na brže oslobađanje kiseonika iz krvi i na taj način daje energiju i štedi srce, omogućava mu pravilniji rad, sa manje opterećenja. Zbog svoje netoksičnosti izvanredan je izbor u lečenju ovih bolesti.

Kordiceps sadrži značajnu količinu adenozina, deoksiadenozina i sličnih nukleotida. Dokazano je da ova jedinjenja imaju veliki efekat na koronarnu i cerebralnu cirkulaciju, pa se preporučuje se u terapiji srčanih oboljenja. Korisna je njegova primena u terapiji miokarditisa nastalog kao posledica virusne infekcije, jer je odličano sredstvo za podizanje imuniteta i zbog toga što njegova antiupalna svojstva štite srce od trajnih posledica upalnog procesa na srčanom mišiću.

Kordiceps umereno širi krvne sudove, povećava protok krvi i ima antitrombogeno dejstvo. Pored toga, kordiceps smanjuje nivo „lošeg“ holesterola i povećava nivo „dobrog“ holesterola i kao takav smanjuje rizik od začepljenja krvnih sudova. Kordiceps ima dvostruku regulatornu funkciju u odnosu na krvni pritisak, efikasno opušta koronarnu arteriju, širi kapilarne sudove, poboljšava mikrocirkulaciju i snabdevanje miokarda kiseonikom, sprečava hemodeficit kod miokarda.

Pročišćava krv, smanjuje sadržaj holesterola i srednjih masti u krvi, sprečava pojavu i pomaže razlaganju trombova, stimuliše cirkulaciju krvi.Znatno smanjuje stvaranje aterosklerotičnih plakova (trombocita). Ima pozitivno pomoćno i preventivno delovanje kod koronarnih bolesti, hemodeficita miokarda, stenokardije, angine pektoris, ateroskleroze, hipotonije i hipertonije, hiperlipemije, encefalotrofije i dr.

  • Bolesti jetre (hepatitis, ciroza jetre, masna jetra)

Gljive kordiceps blagotvorno deluje na funkciju jetre. Njeni aktivni sastojci imaju veliku sposobnost da utiču na regeneraciju jetrenih ćelija, zaštite jetreno tkivo od štetnih materija koje se obrađuju preko jetre i uspore dalje propadanje jetrenog tkiva. Deluje na viruse koji mogu biti uzročnici hepatitisa, snižava supstance u krvi i jetrenom tkivu koje utiču na razvoj ciroze i sprečava dalje napredovanje ciroze jetre. Ima efekat na regulaciju holesterola, te pomaže kod problema sa masnom jetrom. Na Orijentu se Kordiceps redovno koristi kao dodatak terapiji hroničnog hepatitisa B i C..

BioLiver-728x90

  • Bolesti bubrega (nefritis, kamen u bubregu, bubrežna insuficijencija)

Kordiceps je jedan od najboljih proizvoda iz prirode kada je u pitanju zdravlje bubrega. Pokazuje povoljno dejstvo kod hronične upale, pijelonefritisa, hroničnog popuštanja rada bubrega, nefritičkog sindroma i kamena u bubregu. Pored protivupalnog, aktivni sastojci kordicepsa pokazuju i inhibitorni efekat na proliferaciju mezangijskih ćelija unutar glomerula bubrega. Zbog toga, kordiceps povoljno utiče i u tretmanu hroničnih glomerulonefritisa i drugih upalnih procesa u bubrežnom sistemu.

Aktivni sastojci kordicepsa podstiču rad bubrežnih ćelija, smanjuju nivo uree i kreatinina. U stanjima hroničnog popuštanja bubrega, povoljno deluje na smanjenje hiperlipidemije, ublažava hipoproteinemiju, potpomaže hematopoetsku ulogu bubrega i smanjuje učestalost infekcija.

Aktivni sastojci ove gljive pospešuju regeneraciju bubrežnih ćelija, štite bubrežno tkivo od toksičnih materija i podstiču njihovo izlučivanje, pospešuju razmenu supstanci unutar bubrežnog tkiva i na taj način doprinose boljem funkcionisanju ovih organa.

  • Primenjuje se preventivno i za lečenje šecernog dijabetesa

Kordiceps kontroliše nivo šećera u krvi, pa ga koriste dijabetičari i osobe koje imaju povišen rizik od dobijanja dijabetesa. On poboljšava metabolizam šećera u krvi i povećava insulinsku osetljivost pojedinca. Kordiceps ima nizak sadržaj šećera, pomaže ubrzanju metabolizma glukoze, čime smanjuje konzistenciju insulina u serumu, izazvanom povećanim šečerom u krvi. Ima  pomoćni efekat prema simptomima izazvanih šećernim dijabetesom, kao što su koronarne bolesti, hipertonija.

  • Seksualnih disfunkcija

Kordiceps se vekovima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao lek za mušku i žensku seksualnu disfunkciju, poput hipolibidinizma i impotencije. Klinička testiranja su potvrdila delotvornost kordicepsa u borbi protiv smanjenog seksualnog nagona. Postoje hipoteze da aminokiseline, vitamini, cink i ostali elementi koje sadrži Kordiceps utiču na veću izdržljivost sperme. Kordiceps se tradicionalno koristi za poboljšanje i povećanje seksualne energije (libido), potencije i poboljšanje plodnosti. Smatra se da ovo svoje dejstvo postiže uticajem na balans polnih hormona kod oba pola. Vazodilatacija pod uticajem kordicepsa može doprineti lakšem postizanju i održavanju erekcije.

  • Reguliše oboljenja disajnog sistema organizma

Kordiceps ima pre svega anestetičko delovanje u odnosu na gladak mišić traheje, zaustavlja simptome astme. Deluje na iskašljavanje, neutrališe kašalj, ima protivupalno dejstvo, zaustavlja proces inficiranja, pojačava otpornost organizma od raznih bolesti disajnog sistema. Ima očigledan pozitivni efekat pri hroničnom bronhitisu, bronhijalnoj astmi i drugim plućnih bolesti.


Golden Sweden Bitter i gljiva Čaga

  • Ima regulatorno delovanje na centralni nervni sistem (CNS) poboljšava kvalitet sna, efikasan je i kod kompleksnih simptoma u klimaktericnom periodu

Kordiceps deluje na smirenje nerava i bola. Povoljno utiče kod nesanice, sindroma zaboravnosti, vrtoglavice, opšte slabosti i gubitka snage, kod različitih vrsta bolnih sindroma. Takođe ima preventivni efekat kod klimakteričnih simptoma: opšta nervoza, lako uzbuđivanje, loš san i nesanica, dizbalans endokrinog sistema.

U sportu Kordiceps dovodi do brzog obnavljanja organizma od premorenosti i efikasno sprečava pojavu iscrpljenosti. Sportisti uzimaju ovu gljivu  zbog njenog delovanja na povećenje izdržljivosti. Naučnici smatraju da je pozitivan uticaj Kordicepsa na disajne organe i srce razlog povećanja sposobnosti i izdržljivosti sportista.

Milan Popović